Meniu

3 alternative de editor de text pentru Emacs si Vim

Vim si Emacs sunt greii pentru editarea textului pe desktopul Linux, dar nu sunt singurele optiuni pe care le aveti. Unora le place Emacs altora Vim. Acestea fiind spuse, imi dau seama ca Emacs si Vim nu sunt pentru toata lumea. Sau poate ca vor doar un editor care este mai putin pretentios si arata mai modern. Daca cautati o alternativa la Emacs sau Vim, continuati sa cititi. Iata trei care ar putea sa te intereseze.

Geany

Geany este un vechi favorit din zilele cand rula pe hardware mai vechi. Desi Geany este cunoscut ca un IDE mic si rapid (mediu de dezvoltare integrat), functional chiar si pe hardware mai vechi sau pe un Chromebook care ruleaza Linux . Puteti folosi Geany pentru orice, de la editarea fisierelor de configurare la mentinerea unei liste de sarcini sau a unui jurnal, de la scrierea unui articol sau a unei carti la o anumita codificare si scriere.

Pluginurile lui Geany extind capabilitatile editorului, permitandu-va sa codificati sau sa lucrati mai eficient cu limbajele, sa manipulati textul si chiar sa va verificati ortografia.

Atom

Atom este nou in editarea textului. Ceea ce face Atom atractiv este ca il puteti personaliza. Daca aveti o inclinare mai tehnica, puteti relua configuratia editorului. Daca nu sunteti atat de tehnic, Atom are o serie de teme pe care le puteti utiliza pentru a schimba modul in care arata editorul.

Pluginurile lui Atom extind editorul in multe moduri diferite, permitandu-va sa il transformati in editare text sau in mediul de dezvoltare potrivit pentru dvs. Atom nu este doar pentru coderi. Este un editor de text foarte bun si pentru scriitori .

Xed

Poate Atom si Geany nu sunt pentru gusturile tale. Poate doresti un editor mai usor, in acest caz, Xed ar putea fi ceea ce cautati.

Daca Xed arata familiar, este un fork a editorului de text Pluma pentru mediul desktop MATE. Am descoperit ca Xed este un pic mai rapid si mai receptiv decat Pluma.

Desi Xed nu este la fel de bogat in caracteristici ca alti editori, are o evidentiere puternica a sintaxei, o functie de cautare si inlocuire mai buna decat media, un verificator de ortografie si o interfata tabulara pentru editarea mai multor fisiere intr-o singura fereastra.

Alti editori care merita explorati

KDevelop este foarte asemanator cu Geany,  este puternic si flexibil .

Notepadqq este un editor care reaminteste de Notepad ++ . Este in stadii incipiente de dezvoltare.

Gedit si Kate sunt excelente pentru oricine are nevoie de editare de text simplu,  sunt rapide si usor de utilizat.

Aveti un alt editor de text preferat care nu este Emacs sau Vim? Simtiti-va liber sa ne impartasiti lasandu-ne un comentariu.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign