Meniu

Cateva lucruri uimitoare despre sistemul de operare Linux pe care probabil nu le stiti

Cu aproape 20 de ani in urma prima versiune de Linux a intrat pe piata. Linux s-a dovedit a fi unul dintre cele mai recunoscute si utilizate sistem de operare pe scara larga. Linux a reusit inteligent sa atraga o multime de giganti precum Facebook, Google, Yahoo, Twitter, Amazon si multe altii. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de evaluarea ratei exacte de adoptare a Linux pe piata, sarcina este un pic dificila.

Linux a fost proiectat astfel incat explorarea si invatarea lucrurilor pe acest sistem de operare a devenit destul de captivanta si entuziasta. In acest post, sa aflam mai multe despre caracteristicile  uimitoare ale acestui sistem de operare.

Pentru cei care cred ca Linux este un intreg sistem, sa fie clar ca este doar o parte din acesta. Linux este un program care ofera resurse esentiale altor programe. Prin urmare, sistemul care este adus in uz este o imbinare a sistemului Linux si GNU. Este nevoie de o multime de lucruri pentru a crea un sistem de operare complet cum ar fi editorii de text, compilatoarele, sistemele X windows si multe altele.

Potrivit rapoartelor, GNU a incercat sa construiasca un sistem de operare independent incepand din 1984. Si apoi, la inceputul anilor 90, a creat cu succes unul, care a fost lipsit de Kernel. Acest proiect al GNU a avut propriul Kernel, cunoscut sub numele de GNU Hurd, dar nu a fost finalizat. Apoi, undeva in 1992, Linux Kernel a intrat in lumina reflectoarelor si a implinit nevoile. Prin urmare, Linux nu este tot sistemul de operare, ci este doar un Kernel.  GNU Linux este sistemul de operare disponibil in diferite moduri.

Mai mult de 90% din codul sursa este scris de alti dezvoltatori. Dupa 1996, acest proiect a inceput sa creasca intr-un ritm rapid. Initial, Torvalds a lansat doar 10.000 de linii de cod, iar astazi numarul a ajuns la milioane. Aproximativ, se spune ca 10000 de dezvoltatori din intreaga lume au contribuit cu bitii la dezvoltarea sa. Si, surprinzator, numarul nu se opreste aici. Cu fiecare zi care trece, mai multi dezvoltatori se asociaza cu acest proiect, adaugand mai multe caracteristici si facandu-l mai uimitor.

Este, de asemenea, demn de remarcat faptul ca doar 2% din kernel poarta codurile Torvalds, iar cele mai multe parti ale kernel-ului Linux sunt scrise in limbi de Plus si C. In 1991, prima versiune 0.01 a avut 10239 linii de cod in timpul lansarii sale si a consumat numai 65 KB. Astazi, un Kernel normal ruleaza mai mult de 10 milioane de linii de cod si acest numar creste in fiecare an cu 10%.

   Linux 4.12, care a fost lansat in iulie 2017, a avut 24,170,860 linii de cod. In fiecare zi, dezvoltatorii adauga 4500 de linii si schimba 1500 de linii. In 2016, programatorii corporatisti au dezvoltat aproape 75% din codul Linux. In versiunea curenta, Google are o contributie de 1,1%.

  Microsoft contribuie, de asemenea, la dezvoltarea kernel-ului Linux Microsoft, unul dintre principalii jucatori din domeniul dezvoltarii de software, are contributia semnificativa la dezvoltarea Linux-ului. Odata, liniile de cod ale Microsoft erau mai mult decat canonice. Cu toate acestea, Microsoft nu contribuie la imbunatatirea Kernel-ului, dimpotriva, contributia sa este mai mult pentru sprijinul Hyper-V hypervisor pe Linux. Intentia principala a Microsoft in spatele virtualizarii sistemului de operare sub Linux este de a face sa functioneze mai bine si mai eficient. La urma urmei, acesta este motivul pentru care Linux este un GPL. Permite altora sa contribuie si sa-si repare problemele simultan. Prin urmare, este destul de evident pentru Microsoft sa utilizeze Linux, avand in vedere comportamentul prietenos cu dezvoltatorii pe care Microsoft il prezinta de ani de zile.

  Majoritatea supercomputerelor utilizeaza Linux. In cercetare, aproape 498 computere rapide din 500 sunt pe pe Linux. Linux bate fiecare competitor in drumul sau. Deoarece supercomputerele sunt in crestere intr-un ritm mai rapid, alte sisteme cum ar fi IBM AIX, nu vor rezista concurentei pentru o perioada mai lunga de timp. In ceea ce priveste calculul de inalta performanta, Linux a reusit sa atraga un numar mare de utilizatori. In 1998, numarul de adoptie de Linux a fost de numai 1-2%, iar astazi, este mai mult de 90%. Exista mai multe motive care au contribuit la realizarea Linux-ului ca administrare usoara, resurse comunitare, securitate, compatibilitate si multe altele.

Sisteme de operare mobile bazate pe Linux. Acum, puteti gasi cu usurinta mai mult de 10 sisteme de operare mobile bazate pe Linux. Android este un  sistem de operare care ruleaza in prezent pe Linux. In afara de aceasta, exista inca 10 sisteme de operare care folosesc Linux.  Lista include nume precum Firefox OS, OpenZaurus, Ubuntu Touch, Sailfish OS, Mobline si multe altele. In smartphone-uri, Linux detine suprematia. Kernel-ul Linux este folosit pentru a construi mai multe sisteme de operare de top, printre care Google Android, Maemo Nokia si WebOS Palm.

Indiferent daca Samsung a dominat piata smartphone-urilor cu seria Galaxy, primul smartphone lansat de fiecare dintre ele a fost lansat de HTC. Google Android ruleaza pe Kernel-ul Linux. Cu toate acestea, Google a modificat Android de mai multe ori baza initiala.

Google are propria distributie Linux - Goobuntu. Pentru angajatii sai interni, Google ofera propria distributie a Linux-ului, cunoscut sub numele de Goobuntu. Bazat pe versiunile standard ale Ubuntu, Goobuntu este folosit numai de angajatii Google si nu este inca disponibil publicului. Deoarece utilizarea Linux nu este o afacere mare pentru dezvoltatori, prin urmare, dupa cateva modificari si trucuri, Goobuntu era perfect pregatit pentru angajatii Google care purtau politici de securitate specifice. Cu toate acestea, in timp, au existat mai multe zvonuri cu privire la faptul ca Google distribuie Goobuntu catre publicul larg.

A fost o alta varianta a Ubuntu, cunoscuta sub numele de Gobuntu. Aceasta versiune nu a fost in nici un fel asociata cu Google. Acesta include continut modificat si gratuit.

Lansarile initiale ale Kernel-ului Linux nu au fost pentru Licenta Publica Generala. Versiunile initiale ale Kernel-ului Linux au avut unele restrictii pentru uz comercial si nu erau strict pentru publicul larg. Kernel-ul este folosit numai pentru rularea programelor, deoarece este complet inutil fara ea. Chiar si Torvalds a trebuit sa ruleze mai multe programe GNU pentru a intelege lansarea initiala a Linux-ului. Unele dintre instrumentele incluse au fost editorii de text, compilatoare si multe altele. De asemenea, lansarea initiala avea o cochilie bash. Cu toate acestea, in 1992, Torvalds a lansat kernel-ul sub General Public License si prima versiune a fost 0.99. Yggdrasil a fost primul distribuitor comercial al GNU Linux. In 1992, a fost lansat sub forma unui CD. In 1999, Red Hat a fost una dintre primele companii care s-au stabilit impreuna cu aceasta.

Tux (Sigla Linux Penguin) Recomandata de Torvalds sa furnizeze un pinguin pentru animale de companie pentru Linux, Tux nu a fost niciodata menita sa fie un logo Linux, ci o mascota. Tux reprezinta Tuxedo. A fost organizat un concurs de logo-uri pentru Linux, iar in timpul acestei competitii, Tux a fost inaintat, insa nu a castigat niciodata. Larry Ewing, un programator, proiectat cu o imagine folosind prima versiune a instrumentului de editare a fotografiilor Linux, GIMP.

Desi, initial, mai multi dezvoltatori au sugerat multe creaturi precum vulpi, rechini, soimi, vultur si mai mult, cu toate acestea, pinguinul a ramas in mintea lui Torvalds, de aici rezultatul. In loc de un pinguin puternic, Torvalds dorea unul dragut.

Domeniu de aplicare a Linux Vorbind despre domeniul de aplicare al Linux, lista este destul de mare. Acesta include Flota Submarinelor din SUA, Departamentul Apararii al Statelor Unite, Tamil Nadu pentru Scopul Educatiei, Administratia Federala a Aviatiei, trenurile bulletului din Japonia, Bursa din New York, Controlul traficului din San Francisco, CERN, Rusia, sisteme de control al traficului aerian, Brazilia de reactori nucleari de nave si submarine, Venezuela, Google, Facebook, Cisco, LinkedIn, Twitter, TiVo, Toyota, site-ul web al serverului White House si functioneaza mult mai mult pe sistemul de operare Linux.

In ceea ce priveste animatia, efectele vizuale ale lui Titanic au fost proiectate de James Cameron pe masinile care ruleaza pe Linux. Si, in filmul Avatar, aplicatiile 3D au fost dezvoltate pe platforma Linux prin utilizarea software-ului Foss. In afara de acestea, exista mai multe alte lucruri care ruleaza pe Linux, cum ar fi: 95% din 1 milion de domenii de top E-commerce biggies inclusiv Walmart, Amazon, PayPal si eBay. Peste 80% din Smartphone 75% Electronica.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign