Fenomenul din spatele Raspberry Pi este uimitor. Este evident de ce acesta a devenit atat de popular pentru Linux - este un calculator low-cost, cu pinii GPIO ce va permit sa-l folositi intr-o serie de proiecte electronice.

Popularitatea Raspberry Pi, de asemenea, a dus la concurenta, si exista tot felul de altele mai mici, low-cost, Linux-powered. Aceste calculatoare nu sunt doar clone. Desi unele au un factor de forma similara cu Raspberry Pi, pinouts GPIO, in multe cazuri acestea ofera caracteristici ce nu sunt disponibile intr-un traditional Raspberry Pi. Unele placi ofera SATA, Wi-Fi sau retea Gigabit,  USB3, si altele ofera procesoare mai performante sau mai mult RAM.

Atunci cand alegi un computer cu consum redus de energie pentru un proiect peronal sau ca un server de acasa, merita sa fiti constienti de aceste alternative Raspberry Pi.

Banana Pi

Banana Pi este o alegere excelenta, CPU si RAM cu specificatii similare, si un pret similar (~ $30).  Banana Pi include atat un port de retea Gigabit cat si portul SATA, optiuni de expansiune GPIO similare, in jurul acelasi pret ca Raspberry Pi.

Puteti atasa un disc SATA la fiecare Banana Pi si folositi un software ca Ceph sau GlusterFS pentru a crea un cluster de stocare partajat in retea.

Orange Pi Zero

Orange Pi Zero a fost creat de aceeasi companie care face intreaga linie de calculatoare Orange Pi care concureaza cu Raspberry Pi. Raspberry Pi Zero,  include, de asemenea, acces Wi-Fi,  256MB de RAM sau 512 MB de RAM.

Orange Pi Zero include un procesor ARM quad-core, Wi-Fi (asa cum am mentionat mai inainte), impreuna cu un port de retea 10/100 si USB2. Include, de asemenea, pini GPIO Raspberry-Pi-compatibili, placa de extensie care se monteaza la13-pini si ofera porturi USB2 suplimentare, un port SATA si mSATA, impreuna cu o IR si porturile audio si video.  Principalul dezavantaj este ca sunt limitate video compozit, astfel incat aceasta nu este cea mai buna alegere pentru proiecte bazate pe jocuri video.

 

Odroid XU4

Cand am fost in cautarea unui inlocuitor la NAS-ul meu, m-am uitat mai intai la toate optiunile, inclusiv la Raspberry Pi, Banana Pi si alte alternative, dar nici unul dintre ele nu parea sa aiba destul de cai putere pentru nevoile mele. Odroid XU4 vine cu procesor de opta-core ARM, RAM - 2 GB, retea Gigabit si porturi USB3. Desi costa in jur de 75 $ (aproape de doua ori pretul unui Raspberry), este  un computer mult mai capabil fiind in acelasi timp mic si de putere.

Espressobin

 

Espressobin este o placa de 50 $, care a fost lansat printr-o campanie Indiegogo populara ce este acum un produs pe care le puteti ridica din mai multe locuri, printre care Amazon. Desi costa un pic mai mult decat un Raspberry Pi 3, include un ARM Cortex A53 - 64-bit dual-core, la 1.2GHz, 1-2Gb de RAM (in functie de configuratia), trei porturi de retea Gigabit cu un comutator integrat , un port SATA, un port USB3, un port mini-PCIe, plus o serie de alte optiuni, inclusiv doua seturi de  GPIO-uri. Principalul beneficiu la Espressobin este faptul ca acesta a fost proiectat de Marvell

Concluzie O intreaga lume de alternative la Raspberry Pi exista, aceasta lista acopera doar o parte dintre cele existente. Exista mai multe calculatoare mici, care ruleaza Linux bine si, in multe cazuri, ofera un hardware mai bun sau alte optiuni de extindere dincolo de capacitatile Raspberry Pi pentru un pret similar.

 • What is your reaction?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • 100%amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2685 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!