Cand sunteti nou in lumea Linux , una dintre problemele  cu care va ve-ti confrunta este ce aplicatii  utilizati. Cu milioane de aplicatiiLinux , alegerea nu este cu siguranta usoara. Mai jos veti gasi opt (din milioane) aplicatii esentiale Linux.

Cele mai multe dintre aceste aplicatii nu sunt exclusive pentru Linux . Daca ati utilizat Windows / Mac inainte, sunt sanse s-a fiti familiarizati cu unele dintre ele. In functie de nevoi, s-ar putea sa nu ai nevoie de toate aceste aplicatii , dar in opinia mea, cele mai multe sau toate aplicatiile de pe aceasta lista sunt utile pentru incepatori , care sunt la inceput pe Linux .

Chromium Web Browser

Este greu s-a gasesti un utilizator care nu are nevoie de un browser web. Puteti gasi bunul si vechiul Firefox pentru aproape orice distro Linux, si exista un browser ce ar trebui sa-l incercati cu siguranta este Chromium . Este open source si este omologul browser - ului Google Chrome. Principalele avantaje ale Chromium este ca este sigur si rapid. Exista , de asemenea , tone de suplimente pentru el.

LibreOffice

 

LibreOffice este o suita de birou open source de care vine cu procesor de text, foi de calcul (Calc), prezentare (Impress), baza de date (Base), formula editor (matematica), grafice vectoriale. Este compatibil cu Microsoft Office si exista chiar extensii LibreOffice daca functionalitatea implicita nu ati este de ajuns.

LibreOffice este cu siguranta o aplicatie esentiala Linux pe care ar trebui sa o aveti pe  calculator .

GIMP

 

GIMP este un foarte puternic open-source editor de imagine. Este similar cu Photoshop . Cu GIMP puteti edita fotografii,  creati si editati imagini raster pentru web si print. Este adevarat ca sunt editori de imagine mai simpli pentru Linux , deci daca aveti nici o idee despre procesarea imaginii , GIMP ar putea arata prea complicat pentru tine. GIMP merge dincolo de simpla modificare a  imagini  - ofera straturi, filtre, masti,  etc.

VLC Media Player

VLC este probabil cel mai bun player de film . Este cross-platform, astfel incat s-ar putea stii asta din Windows . Ce este cu adevarat special despre VLC este ca vine cu o multime de codec - uri (nu toate care sunt open source), asa ca va reda (aproape) orice tip de fisiere muzica sau video.

Jitsy

Jitsy este vorba de comunicare. Puteti sa - l utilizati pentru Google Talk, Facebook chat, Yahoo, ICQ si XMPP . Este un instrument  multi-utilizator pentru apeluri audio si video ,  (inclusiv apelurile de conferinta), precum si desktop - ul de streaming si chat de grup. Conversatiile sunt criptate. Cu Jitsy puteti transfera fisiere si inregistra apelurile.

Synaptic

Synaptic este o aplicatie alternativa de instalare pentru distributii bazate pe Debian. Acesta este instalat pe unele distributii , dar nu pe toate, asa ca, daca utilizati Debian Linux , dar nu exista  Synaptic, ati putea dori sa-l incercati. Synaptic este un  instrument GUI pentru adaugarea si eliminarea aplicatiilor din sistemul dvs.

VirtualBox

VirtualBox va permite sa rulati o masina virtuala de pe calculator dvs. O masina virtuala este buna atunci cand doriti sa instalati un alt distro Linux sau un alt sistem de operare. Puteti sa - l utilizati pentru a rula Windows, de asemenea. Performanta va fi afectata, dar daca aveti un calculator puternic, nu va fi asa de rau.

Aisleriot Solitaire

 

Un pachet de Solitaire este cu greu o necesitate absoluta pentru un nou utilizator Linux, dar este distractiv. Aisleriot este unul dintre cele mai emblematice aplicatii Linux, iar acest lucru este pentru ca  vine cu mai mult de optzeci de jocuri solitaire, inclusiv popularul Klondike, Bakers Dozen, Camelot, etc. Atentie! - creeaza dependenta !

In functie de distro-ul pe care il utilizati, modul de a instalare al acestor aplicatii difera. Cu toate acestea, cele mai multe, daca nu toate, aceste aplicatii vor fi disponibile pentru instalare in managerul de pachete distro-ului, sau chiar poate veni preinstalat cu distro dumneavoastra.

 • What is your reaction?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • 100%amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  AV Linux MX Edition is based on Debian Buster
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1948 articole • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!