Versiunea viitoare a navigatorului Mozilla Firefox se numeste Quantum, deoarece este o versiune construita de la zero pentru a se misca cat mai repede. Versiunea 57 a fost dezvoltata in limbajul de programare Rust in loc de C++ cum se facea pana acum.

Firefox Quantum in mod normal ar trebui sa fie lansat luna aceasta si din fericire pentru cei care vor sa il foloseasca sau sa il testeze mai repede mai jos pot citi cum se poate instala in Ubuntu si derivate.

Mozilla are un PPA oficial pentru a testa versiunea beta. Puteti folosi acelasi PPA (Personal Package Archives/Arhiva personala de pachete) pentru a instala Firefox Quantum.

Nota: Instalarea Firefox existenta va fi actualizata la o versiune instabila de Quantum. Un numar de extensii si extensii existente nu vor functiona in versiunea mai noua.

Instalarea in modul grafic

Se merge pe situl PPA https://launchpad.net/~mozillateam/+archive/ubuntu/firefox-next unde se cauta legatura „View package details”, se da clic pe legatura dupa care se mai da un clic pe prima legatura care apare acolo.

[gallery type="rectangular" link="file" columns="2" ids="518,519"]

De acolo se descarca urmatoarele: , si firefox_57.0~b14+build1-0ubuntu0.17.10.1_amd64.deb pentru versiune pe 64 de biti. Pentru versiunea de 32 de biti trebuie sa va uitati ca in loc de amd64 sa scrie i386.

Dupa ce s-a descarcat fisierul, se merge la directorul Descarcari/Download.

In functie de distributie se da un clic sau doua pe fiecare fisier in parte, se da clic pe butonul „Instalare/Install” , dupa care se introduce parola in casuta care apare pe ecran. Se asteapta pana cand se instaleaza aplicatia dupa care se poate inchide fereastra.

Nota! Prima data se instaleaza aplicatia Firefox si pe urma se instaleaza suportul pentru limbi.

Instalarea in modul terminal - metoda dpkg

Dupa ce s-a descarcat se merge la directorul Descarcari/Download. Se da clic dreapta intrun loc liber si din meniul care apare se da clic pe „Open in Terminal” sau „Terminal”. Dupa ce s-a deschis fereastra terminalului se ruleaza urmatoarele comenzi:

$ sudo dpkg -i *.deb

Daca in timpul instalari apare un mesaj cum ca nu s-a putut instala aplicatia rulati urmatoarea comanda:

$ sudo apt install -f

Instalarea in modul terminal - metoda PPA

Dupa ce s-a descarcat se merge la directorul Descarcari/Download. Se da clic dreapta intrun loc liber si din meniul care apare se da clic pe „Open in Terminal” sau „Terminal”. Dupa ce s-a deschis fereastra terminalului se ruleaza urmatoarele comenzi:

$ sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-next $ sudo apt update $sudo apt upgrade sau $ sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-next $ sudo apt update $sudo apt install firefox

[gallery type="rectangular" link="file" columns="2" ids="522,523,524,525"]

Daca nu va place puteti sa dezinstalati aplicatia si sa stergeti depozitul PPA si ce mai usor se face din terminal cu ajutorul comenzilor urmatoare:

$ sudo apt remove --purge firefox $ sudo add-apt-repository --remove ppa:mozillateam/firefox-next

Nota: Pentru instalarea din terminal e foarte important de precizat ca „*.deb” se refera la toate fisierele cu extensia deb. Deci „sudo dpkg -i *.deb” va instala toate deb-urile aflate in directorul respectiv, in care s-ar putea afla si deb-uri mai vechi, incompatibile sau pur si simplu care nu trebuie instalate.

Recomandat e ca fisierele indicate in articol sa fie descarcate intr-un director nou creat, ca sa fim siguri ca doar acelea se instaleaza.

Cititi mai multe stiri/noutati despre Ubuntu aici ...

 • Care este reactia ta?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Avantajele unei partitii Home
OlderGNU          gnulinux.ro
OlderGNU
Continut din vechiul website
82 articole
In context • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!