In ultimii ani, interesul pentru drone civile, militare si comerciale a crescut rapid, ceea ce a determinat si interesul comunitatii  in proiecte de tip open-source.

Lista dispozitivelor aeriene fara pilot (UAV) continua sa se extinda in mod constant.  Majoritatea oamenilor cauta ceva de mijloc. Ei doresc un vehicul de zbor care sa fie suficient de mare pentru a se sustine un timp de zbor decent, sa detina o camera de luat vederi sau alt dispozitiv de captare a datelor si poate sa-si poata controla autonom un zbor (sau toate) folosind coordonate pre-programate

Comunitatea constructorilor de drone a creat numeroase proiecte software si hardware in baza unor licente deschise care va permit sa construiti, sa reparati, sa personalizati si sa experimentati cu propria drona. Sa aruncam o privire la unele dintre aceste proiecte.

Paparazzi UAV

Paparazzi UAV este un proiect cu licenta GPLv2 care combina atat software-ul, cat si hardware-ul necesar pentru a construi si a zbura un vehicul open-source sub licenta deschisa. Obiectivul sau principal este zborul autonom si este conceput pentru a fi portabil pentru a permite operatorilor sa-si ia cu usurinta dispozitivele in camp si sa isi programeze zborurile pe o serie de puncte. Codul sursa si versiunile componentelor software pot fi gasite pe GitHub , iar tutorialele pentru adaptarea acestuia la hardware-ul disponibil sau la comanda pot fi gasite pe wiki-ul proiectului .

ArduPilot

ArduPilot pretinde ca este "cel mai avansat, complet echipat si fiabil software open-source autopilot disponibil.". Este instalat in mai mult de 1 milion de drone si alte UAV-uri, inclusiv avioane, elicoptere, barci si submarine si are un numar mare de colaboratori care lucreaza la proiect. Printre caracteristicile sale se numara instrumentele avansate de date, analiza si simulare, fiind sustinuta de un ecosistem larg de senzori de la terti, computere insotitoare si sisteme de comunicatii.

ArduPilot a fondat proiectul Dronecode, dar a fost impartit in 2016 in urma dezacordurilor legate de licentierea open source; ArduPilot este licentiat sub GPLv3 , pe care co-fondatorul Craig Elder spune ca conduce la o colaborare mai mare, deoarece toate schimbarile de cod trebuie publicate in mod public, spre deosebire de licenta BSDode a lui Dronecode. Codul sursa al lui ArduPilot este disponibil pe GitHub .

Dronecode

Proiectul Dronecode este un proiect sponsorizat de Linux Foundation care lucreaza pentru a construi o platforma comuna open source pentru dezvoltarea UAV. A trecut printr-o multime de schimbari in ultimii ani, dar astazi serveste ca structura de guvernanta a componentelor platformei generale, in care are loc dezvoltarea reala a proiectului. Aceste componente includ PX4 sistemul de pilot automat de control al zborului, MAVLink setul de instrumente de comunicare robotica, iar QGroundControl interfata cu utilizatorul pentru controlul zborului, planificarea misiunilor si configurare, toate acestea au arhive individuale pe GitHub .

LibrePilot

 

LibrePilot Suita software - este proiectat pentru controlul multi-copters controlate de radio. Radacinile proiectului se afla in proiectul software open-pilot UAV, iar scopurile sale sunt in a sprijini cercetarea si dezvoltarea software-ului si hardware-ului pentru controlul si stabilizarea vehiculelor, vehicule autonome fara pilot si aplicatii robotice. Libraria LibreProject se angajeaza sa creeze un mediu deschis si colaborativ, inclusiv lucrul cu proiecte similare. Proiectul principal este gazduit pe BitBucket si licentiat sub licenta GPLv3.

Flone

Flone este un proiect cool care combina o structura aeronava fabricata digital cu software care permite unui smartphone Android de la sol sa controleze structura aeriana prin Bluetooth. Acesta este licentiat sub GPLv3 si codul sau sursa se afla pe GitHub . Dezvoltatorii vorbitori de limba engleza si entuziastii cu drone ar trebui sa stie ca proiectul este din Spania, iar cea mai mare parte a documentatiei si a altor materiale sunt in limba spaniola.

OpenDroneMap

Doriti un drona pentru a captura imagini de fundal dintr-o zona de interes. OpenDroneMap poate fi de ajutor. Acest software ia aceaste imagini aeriene si va ajuta sa o procesati, pe modele digitale de suprafata si inaltime sau doar sa ortorectati imaginile (in esenta, aliniati imaginile la un sistem de coordonate cunoscut pentru o analiza ulterioara).

Sursa sau o versiune beta pe GitHub sub o licenta GPLv3, precum si un set de date de proba si vedeti daca este potrivit pentru dvs.; wiki - ul proiectului are mai multe informatii. OpenDroneMap este conceput pentru a fi rulat in Linux si poate fi rulat cu Docker pentru a evita necesitatea unui mediu de configurare exact pentru care a fost construit proiectul.

DronePan

DronePan este o aplicatie pentru iOS (cu o aplicatie Android in curs) care automatizeaza fotografierea panoramica cu drone DJI . Dupa cum a precizat Preston Ward intr-un articol din Opensource.com, DronePan "prelucreaza temporar pozitia aeronavei si unghiul camerei. Dupa o scurta ora dubla, DronePan incepe sa fotografieze automat intre 15 si 25 de fotografii, cu panorama sferica aeriana. Cand panorama este completa, utilizatorii isi reiau controlul manual si pot zbura in alte locatii pentru a fotografia mai mult. DronePan este licentiat sub licenta GPLv3; puteti accesa codul sursa pe GitHub .

 

Aceasta este cu siguranta o lista incompleta a proiectelor cu surse deschise de tip "drone" - MatrixPilot si AdaPilot . Va rugam sa ne comunicati ce alte proiecte cu open-source sau open-wire hardware cunoaste-ti.

 • What is your reaction?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • 100%amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Ruleaza, dintr-un click, Windows 1.01 sau 98, Linux 3.18 sau 2.6, Kolibri O...
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1598 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!