Daca aveti un GPU AMD si doriti sa il utilizati impreuna cu Debian Stretch, ei bine, ai noroc. Instalarea driverelor open source AMD pe Debian Stretch poate fi doar cel mai simplu proces de instalare din istoria driver-elor grafice Linux.

Oricine a incercat sa instaleze driverele sursa open source AMDGPU cand a fost lansat prima data va va spune ca procesul este lung si dureros. Acum, toate pachetele necesare au intrat in mainstream si cele mai multe sunt instalate si in mod implicit cu instalarea Debian Stretch.

Mai sunt inca unele pachete care trebuie instalate si cateva lucruri care trebuiesc facute pentru ca driverele sa functioneze. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa activati depozitele contrib si non-free din Debian.

Da, driverele sunt open source, dar ele necesita blob-uri de firmware pentru a functiona corect.

In /etc/apt/sources.list adaugati contrib non-free dupa main pe fiecare linie. Dupa ce sa terminat, inchideti editorul de text si executati:

# apt update && apt upgrade
Ar trebui sa folositi apt in loc apt-get de acum - apt este o comanda mai noua si mai buna. In crearea acestui ghid, kernelul 4.9 a fost pastrat si, apt-get dar instalati perfect si cu apt.

Bine, deci acum sunteti gata sa instalati singurul pachet care face posibil acest lucru. Deoarece Debian nu livreaza blob-uri de firmware in mod implicit, firmware-ul necesar este disponibil, dar nu este instalat. Instalati-l cu comanda de mai jos.

# apt install firmware-linux
Asta-i cu adevarat. Acum, nu reporniti inca. Exista o alta parte importanta.

LLVM trebuie sa construiasca Mesa si este folosit de unele pachete grafice. Pentru ca Mesa sa fie construit cu suport AMDGPU, LLVM 3,9 sau mai mare este necesar. In momentul prezentului articol, 3.9 este inca cea mai recenta versiune, dar 4.0 este disponibila ca si client de lansare.

Instalati acum 3.9 sau 4.X pentru a va asigura ca versiunile mai vechi nu sunt trase.

# apt install llvm-3.9 clang-3.9
Acum puteti reporni sistemul pentru ca modificarile sa se produca si firmware-ul care trebuie incarcat. La repornire, ar trebui sa vedeti schimbarea ecranului in timpul incarcarii si, eventual, sa auziti ventilatorul care se roteste pe placa grafica.

Acesta este un indiciu ca firmware-ul a fost incarcat. Pentru a testa placa grafica, descarcati pachetul Debian Phoronix Test Suite

http://phoronix-test-suite.com/releases/repo/pts.debian/files/phoronix-test-suite_6.8.0_all.deb
Este dependent de PHP, asa ca instalati-l mai intai  cu dpkg.
# apt install php7.0 php7.0-cli php7.0-xml
$ cd ~/Downloads
# dpkg -i phoronix-test-suite_6.8.0_all.deb
Dupa instalarea pachetelor, puteti rula testele Unigine sau oricare dintre testele disponibile pentru a vedea ce poate face cardul.
$ phoronix-test-suite run unigine-heaven
Cu Stretch, Debian a atins un punct in care obtinerea unei experiente grafice de cea mai buna calitate de pe o card AMD este la fel de simpla ca si instalarea unor pachete normale.

 • What is your reaction?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • 100%amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Lubuntu 21.04 (Hirsute Hippo) will reach End of Life on Thursday - January ...
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2635 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!