In acest tutorial, va vom arata cum puteti instala pachetele RPM pe Ubuntu. Sistemele bazate pe Debian si sistemele bazate pe Ubuntu si RedHat, cum ar fi CentOS, sunt in mare parte similare in proiectarea lor. Cu toate acestea, exista cateva diferente. De exemplu, sistemele bazate pe RedHat utilizeaza fisiere .rpm pentru pachetele software, in timp ce sistemele bazate pe Debian utilizeaza fisiere .deb. Aceste tipuri de fisiere difera unele de altele in proiectarea lor si nu pot fi instalate in afara tipului de sisteme de operare (de ex. Instalarea unui fisier .deb pe CentOS sau instalarea unui fisier .rpm pe Ubuntu). Cu toate acestea, exista modalitati de a transfera aceste pachete catre alte tipuri de sisteme.

Exista doua moduri de a instala un pachet RPM: fie prin conversia fisierului .rpm intr-un fisier .deb, fie prin instalarea directa a fisierului .rpm. Ambele metode sunt destul de simple, dar instalarea pachetelor RPM pe un sistem bazat pe Debian poate duce la unele probleme, in functie de software-ul instalat (mai multe despre aceasta mai jos).

1. Adaugati Depozitul Universe Pentru prima metoda, veti avea nevoie de un pachet software numit "Alien", care este un software creat pentru a converti fisierele .rpm in fisiere .deb. Pentru a instala Alien, va trebui sa adaugati un depozit de software numit "Universe". Deschideti un terminal si tastati:

sudo add-apt-repository universe

2. Actualizati apt-get Introduceti parola contului de utilizator atunci cand terminalul va solicita acest lucru. Acum, trebuie sa actualizati apt-get pentru ca depozitul sa fie utilizat.

sudo apt-get update

3. Instalati pachetul Alien Acum, cand am adaugat depozitul Universal instalati Alien executand aceasta comanda:

sudo apt-get install alien

4. Convertiti .rpm in .deb Odata instalat, asigurati-va ca pachetul software descarcat este un fisier .rpm. Accesati dosarul in care este localizat fisierul .rpm. Dupa ce ati pregatit fisierul .rpm, trebuie doar sa executati comanda:

sudo alien .rpm

5. Instalati pachetul convertit S-ar putea sa dureze un moment pentru ca fisierul sa poata fi convertit. Dupa ce ati terminat, instalati fisierul in mod normal utilizand dpkg:

sudo dpkg -i .deb

Acum puteti utiliza software-ul nou instalat in mod normal.

6. Instalati pachetul RPM direct in sistem Pentru cealalta metoda, Alien este, de asemenea, software-ul folosit pentru instalarea pachetelor RPM direct pe sistem. Pur si simplu executati urmatoarea comanda odata ce va aflati in acelasi folder ca pachetul RPM pe care doriti sa-l instalati.

sudo alien -i .rpm

Posibile probleme Retineti ca de obicei nu este o idee buna sa instalati pachete care nu au fost destinate sistemului dvs. Aceasta pot duce la probleme ale dependentelor pot provoca erori sau chiar crash. Daca software-ul pe care il instalati are unele dependinte care trebuie instalate, sau va trebui sa le instalati mai intai.

Toate aceste pachete convertite cresc doar sansa ca software-ul sa nu functioneze corect, asa ca faceti acest lucru pe propriul risc. Daca nu exista nici un substituent .deb disponibil, atunci compilarea codului sursa pe sistemul dvs. ar putea fi o alegere mai buna atunci cand este posibil.

Daca v-a placut aceasta postare despre modul de instalare a pachetelor RPM pe Ubuntu, va rugam sa o partajati cu prietenii dvs. in retelele sociale folosind butoanele sau pur si simplu lasati un raspuns de mai jos. Multumiri.

 • What is your reaction?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • 100% like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  MightLinux The Appropriate Operating System For Your Needs? The Pros Of Ope...
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2537 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!