Recent, Philip, dezvoltatorul lui Manjaro Linux , a anuntat ca proiectul va renunta la suportul pentru arhitectura pe 32 de biti. El a spus ca motivul pentru mutare a fost "din cauza scaderii popularitatii lui i686 in randul dezvoltatorilor si comunitatii".

In timp ce Manjaro 17.0.3 este ultima versiune care are un ISO pe 32 de biti, instalarile curente pe 32 de biti vor mai primi entru scurt timp suport. In perioada septembrie si octombrie, pachetul pe 32 de biti va continua sa fie actualizat. Incepand cu luna noiembrie, pachetele vor fi limitate la 64 de biti. Dupa aceasta perioada, instalarile pe 32 de biti de la Manjaro vor fi in esenta nesuportate.

Nota: daca utilizati in prezent o aplicatie care depinde de un pachet pe 32 de biti, va continua sa fie acceptata.

Daca aveti in prezent un dispozitiv mai vechi care nu poate rula pe 64 de biti, nu va faceti griji, aveti mai multe variante de alegere. Debian 9 a renuntat la suportul pentru 32 de biti, insa daca instalati Debian 8, veti primi suportul pe 32 de biti pana in 2020. Canonical a sugerat ca Ubuntu 18.10 va fi ultima versiune de 32 de biti , dar daca instalati versiunea 16.04 LTS, veti avea suport pana in 2021.

O alta alternativa posibila este Void Linux . Aceasta distributie cu lansare este construita complet de la zero si are propriul manager de pachete.

Daca doriti sa ramaneti in familia Arch, verificati. ArchLinux32 . Nu exista prea multe informatii despre aceasta distro, dar pare sa fie un efort comunitar pentru a pastra Arch disponibil pentru sistemele mai vechi.

Daca sunteti in cautarea unui distro mic care sa poata functiona pe orice, va sugeram sa incercati familia de distribuitori Puppy Linux . Exista si Damn Small Linux . De fapt, distributiile usoare Linux ar trebui sa sustina sisteme pe 32 de biti de mai multi ani.

Arch Linux, distroul pe care se bazeaza Manjaro, a renuntat la suportul pentru 32 de biti in februarie . Alte distributii precum Debian, Ubuntu, Tails , Bodhi , Fedora si altele au vorbit despre trecerec la 32 de biti sau au facut-o deja.

Schimbarea este inevitabila. La un moment dat, toate computerele au fost de 8 biti si au fost inlocuite cu 16 biti. Si ciclul continua pana in ziua de azi si mai departe.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2685 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!