Rogentos Linux Group este primul grup romanesc ce a pornit dezvoltarea sistemelor de operare derivate din Gentoo si pe tehnologiile adiacente si aferente acestora.

Rogentos Linux Group isi propune sa dezvolte sistemele de operare cu tehnologie Gentoo, numite Kogaion cu 3 medii grafice: Xfce, MATE, LXQt, Argent si ArgOS. Pare ca ultima modificare a acestor distributii a fost acum un an.

Rogentos Group logo

KOGAION Kogaion reprezinta varianta Desktop, care are ca tinta principala utilizatorul cotidian de Linux.

ARGENT Modulele Server sunt vizate de sistemul denumit Argent. Acesta se afla inca in dezvoltare, fiind nepublicat si utilizat momentan doar de dezvoltatori. De asemenea, tinta prioritara a sistemului Argent este securitatea nationala si cibernetica.

ARGOS Dispozitivele de tip ARM prezinta o atentie aparte din partea noastra prin tehnologiile oferite de Argos.

I-am intrebat printr-un email ce se intampla cu distributiile mai sus amintite:

Eram si inca sunt mandru ca "se intampla" ca si noi romanii sa avem cel putin o distributie care s-a ne defineasca. Peisajul linux este intr-o drastica schimbare: Ubuntu a luat-o razna, din fericire exista Solus..., Android cucereste tot ce misca.....in curand si desktopul - prin Samsung... si asta au fost doar cateva exemple .... Ce se intampla cu Kogaion, Argent si ArgOS ? Mai putem spera la versiuni actualizate in viitorul apropiat? Indepartat?

Si raspunsul:

Buna ziua!

Sa nu va faceti griji de proiectele Rogentos, momentan am oprit dezvoltarea din lipsa de personal si strangere de fonduri pentru a reporni proiectul cu un scop mai precis.

In schimb, parte din membri Rogentos au scris si au dezvoltat pe fortele lor https://redcorelinux.org/ , care este tot un proiect romanesc, scris pe bazele Kogaion. Acest proiect este pentru uz general, si contine aceeasi echipa de la Rogentos, dar nu aceleasi scopuri.

E mai prietenos decat distributiile de la Rogentos, si consideram ca este indeajuns de potrivit pentru a fi folosit ca si inlocuitor pentru Kogaion.

La Argent inca se mai lucreaza, insa in mod privat si la cerere. Argent e mai mult destinat pentru servere si securitate, cat si business-uri care doresc hostare in Argent sau proiecte tot in acelas sistem. Definitia mai pe larg atunci cat vom pune in picioare site-ul argentlinux.io, nu stim exact cand. Argos nu avem un termen pentru dezvoltare, din pacate din lipsa de resurse si timp. Kogaion va reveni, sub o alta forma, mai mult concentrata pe partea Educationala si Institutii. Similar cum este si va fi si Argent-ul.

Respectele noastre, ne bucuram ca ne contactati! Stefan Cristian B.

 

Cititi mai multe stiri/noutati despre Kogaion aici ...

 • What is your reaction?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • 100% like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Linux security
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2537 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!