Meniu

Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver - Ce este nou?

Lansare stabila a Ubuntu - 18.04 LTS - lista schimbarilor pe care le aduce Bionic Beaver.

GNOME 3.28 Probabil ca deja stiti ca Unity nu mai este mediul desktop implicit pentru Ubuntu. O versiune personalizata GNOME a fost introdusa in Ubuntu 17.10. Ubuntu 18.04 va pastra aceeasi tendinta si va contine cel mai recent GNOME (adica, versiunea 3.28) in momentul lansarii.

 Cresterea vitezei de incarcare Canonical a promis o viteza de boot mai buna in Ubuntu 18.04. Folosind functiile sistemului, blocajele vor fi identificate si abordate pentru a porni Bionic cat mai repede posibil.

 O noua optiune de instalare minima Veti vedea o noua optiune de instalare minimala atunci cand faceti o instalare noua a Ubuntu 18.04. Aceasta instalare minima nu este altceva decat instalarea obisnuita a Ubuntu fara majoritatea software-ului obisnuit. Veti primi un browser web si o multime de utilitati.

 PPA este mai usor de folosit Acum, atata timp cat imi amintesc, instalarea aplicatiilor prin PPA implica trei linii de comenzi. Mai intai pentru adaugarea noului depozit, al doilea pentru a actualiza sistemul astfel incat sa stie despre noul depozit si al treilea pentru a instala aplicatia. Ubuntu 18.04 elimina redundanta aici. Acum, daca adaugati un nou depozit cu comanda add-apt-repository, acesta va executa comanda apt-get update automat. Nu este nevoie sa executati manual aceasta comanda.

Linux Kernel 4.15 Ubuntu 18.04 a fost planificat initial sa aiba Kernel Linux 4.14 LTS. Dar, in ultima vreme, echipa Kernel a impartasit ca va converge la Kernel 4.15 pentru lansarea Bionic Beaver 18.04 LTS. 6. Xorg devine serverul de afisare implicit din nou Ubuntu 17.10 a trecut la noul Wayland ca server de afisare implicit.  Se pare ca Ubuntu a invatat lectia si se muta inapoi la Xorg ca server de afisare implicit. Wayland va fi in continuare disponibil ca optiune.

Modificari minore in aspectul managerului de fisiere Nautilus Ubuntu a modificat usor interfata Managerului de fisiere Nautilus pentru al face din punct de vedere estetic mai placut. Panoul din stanga este intunecat si pictogramele sunt amplasate separat in coloana din stanga.

 Ecran de intampinare si pagini de ajutor imbunatatite Cred ca aceasta este prima data cand Ubuntu are un ecran de intampinare. Este de fapt versiunea de bun venit a GNOME de la Ubuntu. Ecranul de intampinare ofera o privire rapida asupra "ceea ce este in cazul in care". De asemenea, puteti renunta la colectarea datelor in acest ecran de intampinare. Paginile de Ajutor au fost, de asemenea, imbunatatite si acum arata cum se pot face lucruri de baza in desktop-ul GNOME.

 Ubuntu va colecta datele de utilizare a sistemului (puteti opri asta) Ubuntu a fost criticat in trecut pentru includerea in aplicatia web Amazon si cautarea online in mod implicit in trecut. Ubuntu 18.04 va colecta date privind utilizarea sistemului, cu exceptia cazului in care alegeti sa renuntati la acesta.

Iata genul de date pe care Ubuntu 18.04 le va colecta: - Versiunea si aroma Ubuntu pe care o instalati - Statistici hardware cum ar fi CPU, RAM, GPU etc. - Producatorul dispozitivului , tara dvs. - Timpul necesar pentru finalizarea instalarii - Popularitatea aplicatiilor si a pachetelor Rapoartele de eroare

Rezultatul datelor astfel colectate va fi disponibil publicului in scopuri analitice.

 Instalare noua pentru editia Ubuntu 18.04 Server Pana in prezent, Ubuntu a folosit programul de instalare bazat pe text de la Debian pentru editiile de servere ale acestuia. Cu toate acestea, editia de server de Ubuntu 18.04 va folosi noul instalator subiquity.

Suport nativ pentru emojis color Ubuntu 18.04 va oferi suportul nativ pentru emojis color in mod implicit. Pana in prezent, numai emojiurile monocrome erau suportate de Ubuntu. Ubuntu va folosi aceleasi emojisuri sursa deschisa care sunt utilizate pe Android.

Tema si icoanele nou create propuse de comunitate nu vor mai fi implicite Nu a existat o schimbare semnificativa in tema implicita Ambiance a Ubuntu de ani de zile. Se pare ca este mai mult sau mai putin acelasi ca in ultimele versiuni ale Ubuntu. Acesta este motivul pentru care Canonical a initiat un proiect de colaborare pentru a dezvolta o noua tema pentru Ubuntu 18.04 cu contributia comunitatii.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2OTwHSa1KVc&w=560&h=315]

Upgrade de la Ubuntu 14.04 LTS la Ubuntu 18.04 LTS Nu puteti actualiza direct la 18.04 LTS de la 14.04 LTS direct. Trebuie sa faceti mai intai upgrade la 14.04 la 16.04 si apoi la 18.04.

 Upgrade de la Ubuntu 16.04 la Ubuntu 18.04 Daca utilizati Ubuntu 16.04, care este o versiune de suport pe termen lung, nu veti primi notificarea despre disponibilitatea Ubuntu 18.04 imediat dupa lansarea sa. Canonical prefera sa notifice despre disponibilitatea unei versiuni LTS dupa o luna.  Cu alte cuvinte, majoritatea sistemelor Ubuntu 16.04 vor fi anuntate de upgrade cand Ubuntu 18.04.1 va fi lansat. Asigurati-va ca aveti optiunea "notificati-ma pentru o noua versiune Ubuntu" a fost setata la "Pentru versiuni de asistenta pe termen lung".

Upgrade la Ubuntu 18.04 de la Ubuntu 15.10, 16.10 si 17.04 Nu ar trebui sa utilizati aceste versiuni Ubuntu deoarece 15.10, 16.10 si 17.04 au ajuns deja la sfarsitul vietii. Aceasta inseamna ca nu primiti nicio actualizare de securitate si de sistem. Daca utilizati Ubuntu 17.04, puteti sa faceti upgrade la 17.10 si apoi sa faceti upgrade la 18.04. Personal, nu recomand sa faceti o dubla actualizare. Este mai bine sa faceti o copie de siguranta externa si sa faceti o instalare proaspata de Ubuntu 18.04.

Daca utilizati Ubuntu 15.10, 16.10 sau alte versiuni mai vechi (cu exceptia celor 14.04 si 16.04), veti avea un upgrade foarte greu pana la 18.04 chiar daca intentionati sa faceti o serie de upgrade-uri. Aceasta deoarece versiunea imediata superioara pentru ei a ajuns deja la sfarsitul vietii. Si astfel va trebui sa schimbati manual arhivele la versiunea mai noua.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign