Fedora 28 este cea mai recenta versiune a sistemului de operare cu acelasi nume. Puteti sa o descarcati de pe site-ul oficial aici chiar acum. Exista cateva modificari noi si demne de remarcat in Fedora. Cititi mai multe detalii mai jos.

Depozitele terta parte O caracteristica interesanta a Fedora 28 este includerea unor depozite de software terte. Cand lansati prima data software-ul GNOME 3.28, o bara de alerta intreaba despre activarea repositorelor terte. Selectarea activarii permite activarea urmatoarelor arhive:

- Google Chrome, browserul web de pe Google ( google-chrome.repo ) - PyCharm, Python IDE pentru dezvoltatorii profesionisti de catre JetBrains ( _copr_phracek-PyCharm.repo ) - Driverele de grafica NVIDIA ( rpmfusion-nonfree-nvidia-driver.repo ) - Steam, platforma de distributie digitala dezvoltata de Valve Corporation ( rpmfusion-nonfree-steam.repo ) Odata activat, pachetele terte parti pot fi instalate fie cu Software - ul GNOME sau DNF .

Durata de viata imbunatatita a bateriei Durata de viata a bateriei pe laptop-urile care ruleaza Fedora Workstation este imbunatatita cu ajutorul diferitelor caracteristici de economisire a energiei hardware acum activate in mod implicit. Aceste imbunatatiri includ o noua politica implicita de gestionare a SATA  pe toate chipseturile mobile Intel. Aceasta politica stabileste legatura SATA la un disc pentru a intra in modul de alimentare redusa atunci cand este inactiv, economisind aproximativ 1,0-1,5 wati de energie pe un laptop inactiv. In plus, economia de energie a codecului Intel HDA este activata in mod implicit (cu un timp de expirare de 1 secunda), economisind aproximativ 0,4 wati de putere pe un laptop in asteptare. In cele din urma, autosuspend USB pentru receptoare Bluetooth USB este activat in mod implicit, economisind aproximativ 0,4 wati de putere pe un laptop inactiv.

GNOME 3.28 Fedora 28 Workstation ofera functionalitatea GNOME 3.28 ca mediu desktop implicit. GNOME 3.28 include o gama larga de imbunatatiri, printre care: actualizari Nautilus, Contacte , Calendar si tastatura de pe ecran.

GNOME 3.28 ofera versiuni actualizate ale multor aplicatii implicite GNOME. Pentru mai multe informatii despre toate noile caracteristici si imbunatatiri, consultati anuntul de lansare al GNOME 3.28 si notele de lansare .

Suport pentru Thunderbolt Utilizarea perifericelor Thunderbolt ™ 3 este acum acceptata in Fedora 28. Thunderbolt este numele de marca al unei interfete hardware dezvoltate de Intel care permite conectarea perifericelor externe la un computer.

Dispozitivele Thunderbolt conectate sunt automat inscrise de shell-ul GNOME prin daemon daca utilizatorul curent este un administrator de sistem si sesiunea este deblocata. Conexiunile ulterioare ale aceluiasi dispozitiv vor autoriza automat dispozitivul.

Imbunatatirea suportului emoji Fontul Noto Color Emoji este acum implicit pentru afisarea Emoji pe Fedora. Aceasta ofera suport pentru emoji Unicode 10.0, inclusiv T-Rex ( ?), Hedgehog ( ?), Broccoli ( ?) si Curling Stone ( ?).

Imagini in GNOME Fedora Workstation 28 introduce fotografiile GNOME ca aplicatie implicita de gestionare a fotografiilor, inlocuind Shotwell. Fotografiile reprezinta o aplicatie simpla pentru vizualizarea, navigarea si organizarea bibliotecii dvs. de fotografii. Pe langa organizarea fotografiilor, fotografiile ofera, de asemenea, capabilitati de editare a imaginilor de baza, inclusiv posibilitatea de a adauga filtre fotografice rapide peste imaginile dvs.

Mai multe informatii despre aplicatia GNOME Photos sunt disponibile pe pagina proiectului pe gnome.org

VirtualBox Guest Additions este acum implicit Adaugarea Guest Additions VirtualBox si driverele pentru Guest sunt acum livrate in instalarea implicita a Fedora. Clienti adauga functii suplimentare utilizatorilor VirtualBox, printre care: redimensionarea automata a desktop-ului pe baza dimensiunii ferestrei masinii virtuale, modul fara sudura (afisarea numai a ferestrelor de la oaspeti), partajarea folderelor si copierea / lipirea intre gazda si oaspete.

Instalare optimizata Utilitarul de instalare, anaconda, este mult mai optimizat cand se instaleaza din Fedora Workstation Live

Alte note Acestea sunt doar cateva dintre imbunatatirile din Fedora 28. Fedora va ofera de asemenea acces la mii de aplicatii software pe care le ofera comunitatea. Multe dintre aceste aplicatii si utilitare au primit de asemenea actualizari de la Fedora 27. Cand faceti upgrade, le veti primi automat.

Fedora 28 este disponibila acum pentru descarcare.

Daca ati facut upgrade de la versiunile anterioare ale Fedora, probabil ca sunteti familiarizat cu pluginul de upgrade dnf . Aceasta metoda este modalitatea recomandata  de a face upgrade de la Fedora 27 la Fedora 28. Folosirea acestui plugin va face upgrade-ul la Fedora 28 simplu si usor.

Actualizati software-ul si faceti copii de rezerva ale sistemului Pentru a va actualiza software-ul, utilizati software-ul GNOME sau introduceti urmatoarea comanda intr-un terminal.

sudo dnf upgrade --refresh
In plus, asigurati-va ca efectuati copii de siguranta ale sistemului inainte de a continua.

Instalati pluginul DNF Deschideti un terminal si tastati urmatoarea comanda pentru a instala pluginul:

sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade
Porniti actualizarea cu DNF Acum ca sistemul dvs. este actualizat si aveti pluginul DNF instalat, puteti incepe actualizarea utilizand urmatoarea comanda intr-un terminal:
sudo dnf system-upgrade download --releasever=28
Aceasta comanda va incepe sa descarce toate actualizarile pentru a va pregati pentru upgrade.

Reporniti si faceti upgrade Odata ce comanda anterioara termina descarcarea tuturor actualizarilor, sistemul dvs. va fi gata pentru repornire. Pentru a porni sistemul in procesul de actualizare, tastati urmatoarea comanda intr-un terminal:

sudo dnf system-upgrade reboot
Sistemul dvs. va reporni dupa acest lucru.  Cu pachetul dnf-plugin-system-upgrade , sistemul dvs. reporneste in actualul kernel instalat pentru Fedora 27; asta este normal. La scurt timp dupa ecranul de selectare a kernelului, sistemul dvs. incepe procesul de actualizare. Odata terminata, sistemul dvs. va reporni si va veti putea conecta la noul sistem Fedora 28 actualizat.

Rezolvarea problemelor de upgrade In mod ocazional, pot aparea probleme neasteptate atunci cand actualizati sistemul. Daca intampinati probleme, va rugam sa vizitati pagina Wiki de actualizare a sistemului DNF pentru mai multe informatii despre remedierea problemelor in cazul unei probleme.

Daca aveti probleme de upgradare si aveti in sistemul dvs. dispozitive de stocare terte parti, este posibil sa fie necesar sa dezactivati aceste arhive in timpul actualizarii. Pentru asistenta cu depozite care nu sunt furnizate de Fedora, va rugam sa contactati furnizorii depozitelor.

 

 

 

 

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2685 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!