Meniu

Stiai ca Linux este prezent in televizorul si masina ta, pe supercomputere si mai ales in spatiu?

De la inceput, Linux a fost adoptat pentru orice, de la electronice  la supercomputere care ruleaza in spatiu. Este capabil sa faca acest lucru din cauza versatilitatii sale si a deschiderii comunitatii Linux pentru noi utilizari. Efectul multiplicator al dezvoltarii software-ului comunitar permite companiilor si persoanelor din diferite industrii sa colaboreze pe acelasi software si sa faca lucrurile care sunt importante pentru ei.

In televizor. Daca aveti un player SmartTV, BluRay sau set-top box de la furnizorul dvs. de internet, este posibil sa va difuzati divertismentul la domiciliu pe Linux . Linux a devenit un sistem de operare integrat pentru SmartTV.

Optiunile populare pentru sistemele de operare SmartTV includ o serie de variante Linux, printre care Android, Tizen , WebOS si FireOS din Amazon. Mai mult de jumatate din toate SmartTV-urile ruleaza acum Linux in interiorul lor.

In masina ta. Automobilul modern modern contine zeci de microprocesoare care ruleaza totul de la sistemul de incalzire si racire pana la injectia de carburant. Urmatoarea generatie de masini v-a fi conectata la internet si va include un sistem bazat pe Linux.

Automotive Grade Linux , gazduita de Fundatia Linux, este un proiect de creare a unei platforme comune de baza pentru sistemele de la bord. Exista planuri de extindere a acesteia pentru a acoperi sistemele telematice si aplicatiile viitoare precum sistemele autonome de conducere.

Pe un supercomputer. In 2006, laboratorul american de cercetare aeriana a vrut sa construiasca un supercomputer si au vrut sa o faca in mod ieftin. Aveau nevoie de multa putere de calcul, GPU-uri pentru matematica accelerata in virgula mobila, cerinte de putere redusa si, mai presus de toate, costuri reduse. In acel moment, cel mai ieftin mod de a face asta a fost sa cumpere 1760 de console Sony PlayStation 3, sa le conecteze intr-un cluster si sa instaleze Linux pe ele.

Rezultatul, prezentat in 2010, a fost capabil de 55 de miliarde de operatiuni cu virgula mobila pe secunda, la 5-10% din costul echivalent pentru serverele off-the-shelf.

Utilizarea clusterelor Linux pentru supercomputere a inceput in 1994, odata cu crearea primului cluster Beowulf in NASA . Ideea unui cluster Beowulf a fost aceea de a trata un cluster de computere care ruleaza Linux ca un singur calculator, cu un programator de incarcaturi de lucru distribuind lucrari paralelizabile de-a lungul clusterului si cu colectarea si reasamblarea rezultatelor. De atunci, utilizarea sa a explodat, iar 100% dintre supercomputerele de top 500 din lume ruleaza astazi o forma de sistem de operare Linux.

In spatiu. Calculatorul care ne-a adus pe Luna in 1969 a fost mai putin puternic decat un calculator modern. Procesorul sau a functionat putin peste 4 MHz, cu 2 MB de memorie. Modernizarea hardware-ului in spatiu este dificila, dupa cum va puteti imagina, asa ca atunci cand Statia Spatiala Internationala trebuia sa fie modernizata in 2017 , inginerii au mers cu hardware-ul de calculator personalizat, care ar putea supravietui Zero-G, rachetelor spatiale si tuturor celorlalte pericole spatiul poate arunca la el. Si, desigur, pentru sistemul de operare, au ales Linux.

Pana acum, cele mai complexe calcule au fost facute pe Pamant si incarcate prin satelit la statia spatiala. Dar pentru o misiune a lui Marte, timpul de intarziere de la Pamant la nava spatiala si spate ar face acest lucru nepractic. Scopul proiectului este de a crea un calculator autonom spatios pentru misiuni pe termen lung.

 

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign