In prezent, Fundatia pentru Software Liber accepta noua distributii diferite ca fiind libere - aceste distributii nu contin aplicatii, drivere, firmware, jocuri sau documentatie NONFREE. Acestea sunt Ututo XS, care a fost primul distro gratuit, recunoscut de proiectul GNU, BLAG Linux si GNU, Dragora GNU / Linux-Libre, Dynebolic, gNewSense, Distributia sistemelor Guix, Musix, Trisquel si Parabola GNU / Linux-libre. Astazi, vom arunca o privire la Parabola GNU / Linux-libre.

Parabola este o distributie bazata peArch care utilizeaza si promoveaza numai software liber (libertatea de a studia si de a modifica, de a nu fi confundat cu freeware). In locul kernelului generic Linux, Parabola utilizeaza in schimb kernelul Linux-libre, care elimina toate "blobs" (software binar fara cod sursa furnizat) din kernel-ul generic Linux. Proiectul GNU incearca sa pastreze Linux-libre in sincronizare cu dezvoltarea in amonte a kernel-ului Linux, in timp ce inlatura orice software care nu include codul sursa sau are codul sursa obfuscat.

Utilizatorii existenti ai Arch, Arch ARM, Antergos sau Manjaro nu trebuie sa descarce sistemul de instalare ISO, deoarece pot migra cu usurinta de la sistemul lor existent la Parabola. Dezvoltatorii au oferit un ghid foarte util pentru a va ghida in trecerea la Parabola. Doar cautati aici si urmati instructiunile pentru a transforma sistemul existent intr-unul care este "liber".

ISO-ul care poate fi ars pe un disc sau scris pe un USB folosind 'dd'. ISO-urile sunt disponibile in trei optiuni principale, principalul ISO care are mai putin de 700MB, Talking Parabola pentru utilizatorii cu deficiente de vedere si apoi MATE desktop ISO pentru cei care prefera sa aiba un desktop si unele software-ul curate din cutie, care are 2GB .

Exista, de asemenea, un ghid offline pentru a incepe instalarea si, de asemenea, va ofera cateva sfaturi de baza pentru a va ajuta sa configurati sistemul de operare desktop.

Daca iubesti Arch, vei indragosti cu siguranta Parabola in masura in care poti obtine alternative la toate pachetele nonfree pe care le folosesti de la Arch. Experienta este, in esenta, aceeasi si  mai ales toate pachetele vor avea codul sursa disponibil. Daca unele componente hardware nu au pachete libere disponibile, atunci ar putea sa nu fie pentru dvs acest distro.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2685 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!