Meniu

CERN utilizeaza Linux si Open Source

Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara a creat World Wide Web si Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume, care a fost folosit in descoperirea bosonului Higgs .

Tim Bell, responsabil pentru grupul de sisteme de operare IT si infrastructura a organizatiei, declara ca obiectivul echipei sale este "sa furnizeze facilitatea de calcul pentru 13 000 de fizicieni din intreaga lume pentru a analiza acele coliziuni, pentru a intelege ce este facut universul si cum lucreaza."

CERN stocheaza in prezent aproximativ 200 de petabytes de date, cu peste 10 petabytes de date venind in fiecare luna de cand acceleratorul ruleaza. Acest lucru produce cu siguranta provocari extreme pentru infrastructura de calcul, in ceea ce priveste stocarea acestor cantitati mari de date, precum si capacitatea de a le procesa intr-un interval de timp rezonabil.

Astazi, CERN este un utilizator la greu al OpenStack, iar Bell este unul dintre membrii consiliului de administratie al Fundatiei OpenStack. Dar CERN precede OpenStack. De cativa ani, au folosit diverse tehnologii open source pentru a furniza servicii prin intermediul serverelor Linux.

CERN era un client Red Hat Enterprise Linux. Dar, in 2004, au lucrat cu Fermilab pentru a-si construi propria distributie Linux numita Scientific Linux . In cele din urma, ei si-au dat seama ca, pentru ca nu modificau nucleul, nu mai avea niciun rost sa-si petreaca timpul spinandu-si propria distributie; astfel incat au migrat la CentOS. Deoarece CentOS este un proiect cu o sursa total deschisa si bazat pe comunitate, CERN ar putea sa colaboreze cu proiectul si sa contribuie la construirea si distribuirea CentOS.

In plus fata de OpenStack si CentOS, CERN este un utilizator greu al altor proiecte open source, inclusiv Puppet pentru configurarea managementului, Grafana si influxDB pentru monitorizare si este implicat in multe altele.

"Colaboram cu aproximativ 170 de laboratoare din intreaga lume. De fiecare data cand gasim o imbunatatire intr-un proiect open source, alte laboratoare pot lua cu usurinta acest lucru si il pot folosi ", a spus Bell," In acelasi timp, invatam si noi de la altii. Atunci cand instalatiile de mari dimensiuni, cum ar fi eBay si Rackspace, fac schimbari pentru a imbunatati scalabilitatea solutiilor, aceasta ne aduce beneficii si ne permite sa ne extindem. "

Aceasta structura inseamna ca CERN colaboreaza la nivel international, cu sute de tari care contribuie la analiza acestor date. Acesta se reduce la principiul fundamental al faptului ca sursa open source nu este doar de a impartasi codul, ci de colaborarea dintre oameni pentru a impartasi cunostintele si pentru a realiza ceea ce nici un individ, organizatie sau companie nu poate realiza singur.

 

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign