Meniu

Cum adaugam un desktop icon la Ubuntu Dock / Dash pentru andocare

Daca sunteti un utilizator Gnome Shell si va lipseste pictograma Show Desktop pe docul dvs. pentru a afisa/ascunde rapid toate ferestrele deschise, iata un script pentru a realiza acest lucru cu Dock Ubuntu, Dash to Dock sau orice dock pe care îl puteti utiliza.

Extensia Dash To Panel Gnome Shell are o optiune pentru a activa un buton Desktop Show Desktop, la fel ca Windows, la capatul din dreapta al docului. Acest lucru se poate face din Dash to Panel Settings > Behavior > Show Desktop button. 
Pentru docuri precum Dock To Dock, Dash To Dock sau altele, iata un script pe care îl puteti utiliza pentru a obtine un buton Show Desktop pe docul dvs. Gnome Shell. 

Acest articol include 2 scripturi din care va trebui sa alegeti unul. Primul script, pe care îl vom numi Script A, ascunde si afiseaza doar ferestre vizibile, deci daca unele ferestre au fost minimizate, acestea nu vor fi restabilite când se utilizeaza pictograma Show Desktop. Script B restabileste toate ferestrele, inclusiv cele care au fost anterior minimizate, astfel încât chiar daca unele ferestre au fost anterior minimizate si nu au fost ascunse facând clic pe pictograma Afisare desktop, ele sunt restabilite când faceti clic pentru a doua oara pe pictograma Show Desktop cu celelalte ferestre. 

1. Instalarewmctrl
Vom utiliza wmctrlpentru a arata si a ascunde ferestrele deschise, deci trebuie sa instalati acest instrument. În Debian / Ubuntu îl puteti instala utilizând urmatoarea comanda:

sudo apt install wmctrl

2. Creareati script - ul 
Rulati urmatoarele comenzi pentru a crea un fisier numit show-desktop în /usr/local/bin si deschide acest fisier ca radacina, cu un editor de text (Gedit):

sudo touch /usr/local/bin/show-desktop
gedit admin:///usr/local/bin/show-desktop

Dupa ce introduceti parola de root, /usr/local/bin/show-desktop fisierul trebuie deschis în Gedit. În acest fisier, inserati continutul unuia dintre cele doua scripturi urmatoare (utilizati unul singur - alegeti unul care se potriveste nevoilor dvs.):
Script A (restabileste numai ferestrele care au fost vizibile anterior, ignora ferestrele minimizate anterior):

#!/bin/bash
status="$(wmctrl -m | grep "showing the desktop" | sed -r 's/(.*)(ON|OFF)/2/g')"

if [ $status == "ON" ]; then
    wmctrl -k off
else
    wmctrl -k on
fi

Script B (restabileste toate ferestrele, inclusiv ferestrele minimizate):

#!/bin/bash
status="$(wmctrl -m | grep "showing the desktop" | sed -r 's/(.*)(ON|OFF)/2/g')"

if [ $status == "ON" ]; then
    wmctrl -k off
else
    wmctrl -k on
fi

Salvati fisierul si executati executabilul utilizând urmatoarea comanda:

sudo chmod +x /usr/local/bin/show-desktop

3. Creati un fisier pentru desktop ~/.local/share/applications/

Pentru a obtine scriptul sa apara pe docuri / panouri, vom crea un fisier desktop pentru el. Pentru a crea un fisier numit show-desktop.desktop în ~/.local/share/applications/ si deschideti-l cu Gedit:

gedit ~/.local/share/applications/show-desktop.desktop

În acest fisier inserati urmatoarele:

[Desktop Entry]
Type=Application
Name=Show Desktop
Icon=desktop
Exec=show-desktop

Si salvati fisierul. 

4. Cautati acum Show Desktop printre aplicatiile dvs. (Activitati / Aplicatii), faceti clic dreapta pe Show Desktop si selectati Add to Favorites.

Dupa aceasta, pictograma Afisare desktop ar trebui sa apara pe Dash to Dock / Dock Ubuntu. Pentru alte docuri, este posibil sa fie necesar sa trageti si sa plasati pictograma Afisati desktop ~/.local/share/applications/  pentru al fixa. 

Acum puteti încerca noua pictograma Gnome Shell Show Desktop din doc.  Este posibil ca pictograma sa nu se actualizeze pâna când va conectati/deconectati  din nou. 

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign