Exista un numar considerabil de fotografii profesionisti si pasionati care recunosc faptul ca un aparat de fotografiat/smartphone care se potriveste în buzunar nu poate înlocui un aparat foto DSLR high-end pentru adâncimea, claritatea, si realismul fotografiilor.

Imaginile produse de DSLR trebuie sa fie prelucrate înainte de a putea fi editate sau tiparite. Pentru aceasta, o aplicatie de procesare digitala a imaginii este indispensabila, cum ar fi Adobe Lightroom. Dar, din mai multe motive, inclusiv valoarea ridicata a abonamentului, te face sa cauti alternative Open Source.

Lightroom are doua functii principale: procesarea fisierelor de imagine  si de gestionare a activelor digitale (PZU) - organizarea imagini cu tag-uri, evaluari si alte metadate pentru a face mai usaora  tinerea evidentei a acestora.

În acest articol, ne vom uita la trei aplicatii deschise de procesare a imaginilor: Darktable, LightZone si RawTherapee. Toate acestea au capacitati DAM. 

Darktable

Darktable .La fel ca celelalte aplicatii de pe lista noastra, darktable  proceseaza imagini si exporta în format JPEG, PNG, TIFF, PPM, MFP, si EXR, si de asemenea albume Google si Facebook, Flickr, atasamente e - mail, si galerie de creatie web.

Permite sa reglati contrastul, tonul, expunere, culoare, zgomot, adauga filigrane, decupare si rotitre.. Ca si în alte aplicatii, aceste modificari sunt „non-distructive“, adica, imagine bruta originala este pastrata indiferent de cât de multe ajustari si modificari sunt facute.

Darktable importa imagini brute de la mai mult de 400 de camere in format JPEG, CR2, DNG, OpenEXR si MFP; imaginile sunt gestionate într - o baza de date , astfel încât sa puteti filtra si cauta folosind metadate, inclusiv tag - uri, evaluari si culoare. Este de asemenea disponibil în 21 de limbi si este sustinuta pe Linux, MacOS, BSD, Solaris 11 / GNOME si Windows. 

Darktable este licentiat sub GPLv3.

LightZone

LightZone. Ca si instrument non-distructiv de procesare a imaginilor brute, LightZoneeste este similar cu celelalte doua aplicatii de pe aceasta lista: este cross-platform, functioneaza pe Windows, MacOS si Linux, si suporta imagini JPG si TIFF , în plus fata de primele. 

A început în 2005 ca un instrument de procesare a imaginilor proprietare, iar mai târziu a devenit un proiect open source, sub licenta BSD. De asemenea, înainte de a putea descarca aplicatia, trebuie sa va înregistrati pentru un cont gratuit; acest lucru este pentru comunitatea de dezvoltare LightZone sa poata pot urmari descarcarile si pentru a construi comunitate. 

O alta diferenta este ca modificarile de imagine sunt realizate folosind instrumente stivuibile, mai degraba decât filtre (cum ar fi cele mai multe aplicatii de editare a imaginii); stivele pot fi rearanjate sau eliminate, precum si salvate si copiate pe un lot de imagini. De asemenea, puteti edita anumite parti ale unei imagini cu ajutorul unui instrument bazat pe vectori sau prin selectarea de pixeli pe baza de culoare sau luminozitate.

RawTherapee

RawTherapee este un alt procesor de imagine popular open source ( GPL ). La fel ca si darktable LightZone, este cross-platform (Windows, MacOS si Linux) si pune în aplicare modificari într-un mod non-distructiv, astfel încât sa mentina accesul la fisierul de imagine brut original indiferent de filtrele sau modificarile pe care le veti face.

RawTherapee utilizeaza o interfata bazata pe panou, inclusiv un panou de istoric pentru a tine evidenta modificarilor si de a reveni la un punct anterior; un panou instantaneu care va permite sa lucrati cu mai multe versiuni ale unei fotografii si panouri scrollabile pentru a selecta cu usurinta un instrument . Instrumentele sale ofera o gama larga de expunere, culoare, detaliu, transformare, si caracteristici demozaicare.

Aplicatia importa fisiere prime de la cele mai multe camere si are mai mult de 25 de limbi, ceea ce face foarte usor de utilizat. 

Utilizati un alt instrument de procesare a fotografiilor tale? Aveti sfaturi sau sugestii pentru alti fotografi? Daca da, va rugam s-a oferiti recomandari în comentarii.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  MightLinux The Appropriate Operating System For Your Needs? The Pros Of Ope...
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2537 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!