Atunci când Google a lansat sistemul de operare Chrome pentru prima data sistemul de operare, sistemul de operare a fost, practic, un browser web glorificat proiectat pentru a rula aplicatii web. De-a lungul timpului Google a adaugat suport pentru rularea unor aplicatii offline si construit instrumente care permit acest lucru.

Acum câtiva ani, Google a dus lucrurile la un alt nivel prin adaugarea de suport pentru aplicatii Android, care permite utilizatorilor s-a alege din milioane de aplicatii si jocuri.

In acest an Google a început sa construiasca suport pentru aplicatii Linux desktop în sistemul de operare Chrome. Initial caracteristica a fost disponibila numai pentru Pixelbook Google care ruleaza sistemul de operare Chrome în canalul de dezvoltator. Dar , în ultimele luni , Google a adaugat suport pentru o gramada de dispozitive suplimentare ... inclusiv Chromebook Acer Tab 10 , care este prima tableta Chrome OS, fara o tastatura.

Acer Chromebook Tab 10 dispune de un ecran de 9.7 inch, display 2048 x 1536 pixeli, 4GB de memorie RAM, 32GB de stocare eMMC, un procesor hexa-core Rockchip OP1, si un creion digital Wacom EMR. Are o baterie 34 Wh, un port USB 3.1 tip C, o mufa casti, si un cititor de carduri microSD.

Tableta are  scop educational, ceea ce înseamna ca nu este disponibila in retail, sau alte magazine de vânzare cu amanuntul.

Promevo are în stoc tableta pentru pretul de lista de 329 $ iar CDW vinde tableta pentru 340 $  .

Cum se activeaza suportul Linux

Incepand cu 09 iulie 2018, va trebui sa comutati la canalul dev, astfel încât sa rulati sistemul de operare Chrome 69 sau o versiune ulterioara. Chromebookul va descarca actualizarea în fundal si data viitoare când reporniti vei fi în canalul de dezvoltator.

Sistemul de operare Chrome 69 aduce unele caracteristici noi, inclusiv un panou de setari rapide, mai multe iconite colorate. 

Instalarea aplicatiilor Linux

Deschideti aplicatia terminal si veti fi întâmpinati de o linie de interfata de comanda, care functioneaza mai mult ca un terminal Ubuntu sau Debian tipic. De fapt, atunci când executati 'lsb_release' -a vei descoperi ca sistemul ruleaza Debian 9.4.

Doriti sa instalati GIMP, astfel încât sa puteti utiliza puternicul editor de imagine open source pe un Chromebook?

sudo apt instala gimp

Vrei suita de aplicatii de birou LibreOffice? 

sudo apt install libreoffice

Utilizarea aplicatiilor Linux

Cele mai multe aplicatii Linux cu o interfata grafica de utilizator vor aparea în lansatorul Chrome. Puteti rula unele aplicatii în modul split-screen. Este suficient sa atingeti pictograma aplicatiei în switcher (coltul din dreapta al ecranului). Nu toate aplicatiile Linux suporta modul split-screen. 

Interfata cu utilizatorul este diferita pe  tabletele Chromebook si Chrome OS.  Atunci când tastatura este activa, nu puteti vedea bara de activitati din partea de jos a ecranului, astfel încât sa poate fi necesar pentru sa minimizati tastatura pentru a comuta la aplicatii apropiate, de exemplu.

Aplicatiile Linux pot avea o interfata de utilizator, care arata un pic diferit pe un Chromebook. LibreOffice si GIMP, de exemplu, au meniuri si bare de instrumente care sunt proiectate pentru Debian, nu pentru sistemul de operare Chrome. Dar puteti trece în continuare minimiza sau  închide în acelasi mod în care orice alt aplicatie Chrome OS.

Managementul fisierelor

Deocamdata exista o diferenta importanta între aplicatii Chrome OS si cele Linux: fisierele sunt stocate în directoare diferite.

Asta pentru ca Linux , de fapt ruleaza într-o masina virtuala. Google mascheaza acest fapt prin listarea alaturi a aplicatiilor Chrome native si al aplicatiile Android în bara de activitati si in lansator. Dar daca descarcati un document Word sau Excel folosind browserul web Chrome, nu veti fi în stare sa porniti LibreOffice pentru a le deschide din dosarul de descarcare.

Eliminarea aplicatiilor Linux

Daca instalati o aplicatie care este buggy sau ca nu doriti sa o pastrati pentru un alt motiv o poti dezinstala folosind  comanda remove. De exemplu:

sudo apt remove gimp

Retineti ca distributiile Linux au un obicei in a instala o gramada de dependinte necesare atunci când instalati o aplicatie , si nu toate dispar când dezinstalati aplicatia. Deci, daca doriti sa eliberati spatiu, ati putea dori , de asemenea , sa rulati:

sudo apt autoremove

Acest lucru ar trebui sa îndeparteze orice pachete neutilizate.

CONCLUZIE

Suportul Linux pentru Chromebooks este o functie beta în acest moment. Adaugarea de suport pentru aplicatiile Linux de catre Chromebookuri le face mult mai versatile pentru utilizatorii care doresc sa fie în masura sa ruleze aplicatii desktop care altfel nu ar fi disponibile pentru platforma. Dar, în acest moment trebuie sa fiti familiarizati cu linia de comanda pentru a face acest lucru, si s-ar putea ajunge la aglomerarea lansatorului de aplicatii (si stocarea locala), ceea ce face Chromebookul mai puternic ... dar, de asemenea, un pic mai complex.

Chromebook Tab 10 este de asemenea conceput special pentru piata educatiei. Nu numai ca este simplitatea importanta, dar la fel este stabilitatea. Poate Lucrurile vor arata diferit mai târziu în acest an, atunci când suportul Linux începe sa se treaca de la beta la stabil.

O parte din beneficiile sistemului de operare Chrome pentru educatori si studenti atunci când vor adauga o gramada de aplicatii. Daca o scoala are un singur cont de utilizator poate fi folosit pentru a permite autentificarile studentilor de acces pentru servicii educationale terte parti, cum ar fi Khan Academicy , Quill.org sau Newsela . Si daca elevii individuali au propriile lor conturi, ei pot conecta la orice dispozitiv pentru a accesa setarile, aplicatiile, extensiile Chrome si aplicatiile în câteva momente, indiferent daca acestea sunt utilizând acelasi Chromebook ca au avut in timpul ultimei sesiuni sau nu.

Daca ceva nu merge bine cu un Chromebook, este destul de simplu pentru a restabili dispozitivul la setarile implicite sau pentru a elimina toate conturile de utilizator si datele. Apoi, un student sau profesor pur si simplu se poate conecta din nou.

Aplicatii, cum ar fi GIMP si LibreOffice nu sunt cu adevarat proiectate cu ecrane tactile. Ele au meniuri si pictograme , care sunt un pic prea mici pentru fi utilizate cu vârful degetelor, si  mult mai usor de utilizat , cu un stylus, sincer. Chiar si aplicatiile care sunt proiectate pentru touch  cum ar fi luarea de notite / schitare app Xournal au în mod implicit pictograme mici , care nu sunt cu adevarat optimizate pentru un dispozitiv cu o înalta rezolutie, cu ecran tactil , cum ar fi Acer Chromebook Tab 10.

Vom vedea daca si cum functioneaza suportul Linux pentru Chromebookuri, cum ar fi Chromebook Tab 10 în viitor.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Guide - Migrating to EuroLinux 8 from CentOS, RHEL, Oracle Linux, AlmaLinux...
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2575 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!