În urma cu zece ani în aceasta luna, inginerii Facebook veneau cu un sistem de baze de date open source distribuite numit Cassandra.
Pe atunci, ideea ca un numar foarte mare de companii ar avea nevoie de o baza de date scalabila era aproape ridicola - si ca va deveni una dintre primele baze de date concepute pentru a rula pe un grup de masini.
Astazi, Cassandra - acum este sub umbrela Apache Software Foundation (ASF) - si este folosit de firmele nume mari, cum ar fi Uber, Twitter si Netflix.
Exista doua motive principale pentru care ai alege o baza de date NoSQL in loc de o baza de date relationala traditionala. Primul este modelul mai flexibil de NoSQL, al doilea este nevoia de viteza. Bazele de date relationale pur si simplu nu pot tine pasul cu sistemele NoSQL scalabile, fara tuning sau un cod special În aceasta lume, daca aveti nevoie de mai multa de viteza pe care continuati sa adaugati noduri low cost pâna când nu se poate tine pasul cu fluxul de date de intrare.
Cine are nevoie de o baza de date scalabila?
Inapoi în 2008, inginerii Facebook Avinash Lakshman si Prashant Mallik erau în cautarea unui mod de a rezolva o problema de cautare in inbox, pentru a stoca indicii asupra tuturor mesajelor Facebook trimise si primite de catre utilizatori.
„Cantitatea de date care urmeaza sa fie stocate, rata de crestere a datelor si cerinta de a servi în cadrul PAQ stricte a facut foarte evident ca o noua solutie de stocare a fost absolut esentiala“ , Lakshman a scris la momentul respectiv . „Solutia necesara pentru a scala incremental si într-o maniera eficienta a costurilor. Solutiile traditionale de stocare de date pur si simplu nu s-ar potrivi proiectului.“
Prima desfasurare a Cassandra din cadrul Facebook a fost pentru sistemul de cautare in terabytes de tate in inbox dupa indecsi in 120 TB de spatiu pe disc.
Cassandra este, probabil, acum singurul proiect populare de date, care nu are un furnizor implicat, ceea ce pune probleme organizatorice, financiare si tehnice pentru comunitate. Urmatoarea versiune este de asteptat sa fie alcatuita exclusiv din caracteristici orientate catre utilizator, care au fost dezvoltate de operatiuni la scara larga.
Un alt deceniu?
În 2008, era greu de imaginat lumea în care se afla acum Cassandra.
„Peisajul este total diferit“, a spus Cobley. „Când am început, am început cu vechile PC-uri, încercând sa-l instalez prin instalarea fiecarui bit, schimbarea fisierele de configurare, iar acum când studenti ruleaza Cassandra în nor, doar tasteaza o singura comanda Docker“
Popularitatea Cassandrei aduce cu sine concurenta si, tocmai la zecea aniversare an, o noua alternativa care pretinde a fi mai rapida, a intrat pe piata, numit ScyllaDB .
La multi ani Cassandra!