KDE dezvolta Plasma Mobile, un mediu grafic gratuit, deschis si plin de functii pentru dispozitivele mobile. Plasma Mobile a fost testata pe mai multe dispozitive mobile Cu toate acestea, majoritatea smartphone-urilor includ hardware care necesita software-ul propriu pentru a functiona. Aceasta contravine principiilor KDE de libertate si deschidere . De asemenea, face dificila construirea, deoarece multe detalii ale hardware-ului sunt pastrate in secret, impiedicand accesul complet la toate componentele.
Purist, producatorul care construieste dispozitive de inalta calitate, desfasoara in prezent o campanie de publicitate care sa permita companiei sa construiasca primul smartphone pe deplin liber si deschis: The Librem 5.

Viziunea comuna a libertatii, deschiderii si controlului personal pentru utilizatorii finali a adus impreuna KDE si Purism intr-un parteneriat. Ambele organizatii sunt de acord ca cooperarea va contribui la aducerea pe piata a unui smartphone cu adevarat liber si cu sursa deschisa.

" Construirea unui software gratuit si a smartphone-urilor bazate pe confidentialitate a fost un vis al comunitatii KDE pentru o lunga perioada de timp. Am creat Plasma pentru a nu rula doar pe desktop-uri si laptop-uri, ci pentru intregul spectru de dispozitive ", spune Lydia Pintscher, KDE eV.

" Parteneriatul cu Purismul ne va permite sa pregatim Plasma Mobile pentru lumea reala si sa il integram perfect cu un dispozitiv comercial pentru prima data. Librom 5 va face ca Plasma Mobile sa straluceasca asa cum merita "" Accesul complet la platforma hardware a lui Purism este un vis pentru comunitatea KDE " , spune Lydia Pintscher, presedintele KDE eV " Parteneriatul cu Purism ne va permite sa integram Plasma Mobile fara probleme cu un dispozitiv comercial pentru prima data."

" KDE a creat o platforma evoluata, complet libera in Plasma Mobile " , spune Todd Weaver, CEO al Purism. " Suntem de parere ca Plasma Mobile va deveni un concurent serios care ar putea rupe duopolul actual si va aduce pe piata un sistem de operare mobil complet complet, gratuit / liber si cu sursa deschisa. Asteptam cu nerabdare sa incercam Plasma Mobile pe hardware-ul nostru de testare si colaborarea cu comunitatea KDE. "

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2374 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!