Meniu

Un deceniu de Android - La multi ani Android!

Cu zece ani în urma, Google lansa prima versiune a sistemului de operare Android cu T-Mobile G1 si  Android Market (acum Google Play) în aceeasi zi. Android a crescut foarte mult de atunci - acum exista peste 2 miliarde de dispozitive Android active în întreaga lume. 

Sistemul de operare în sine a trecut prin unele transformari majore. G1 rula Android 1.0 o versiune ce nu au numit-o dupa un desert. Debutul includea caracteristici pe care le cunoasteti si le iubiti astazi, cum ar fi notificarile derulante, distribuirea de continut în aplicatii si multitasking între aplicatii. Nu avea functii mai avansate, cum ar fi cautarea vocala, navigarea turn-by-turn sau NFC. 
Cu ocazia celei de-a 10-a aniversari a Androidului, vom face o calatorie în timp pentru a privi la cele mai vechi versiuni de Android:

Cupcake (Android 1.5) a adaugat tastaturi virtuale, optiuni de personalizare si modalitati usoare de partajare. 

Cu introducerea de tastaturi virtuale, Cupcake a deschis usa pentru dispozitive complete touchscreen Android. Cu widget-uri aplicatiI de pe ecranul de întâmpinare,  folderele de aplicatii,  mai multe moduri de a copia si lipi si capacitatea de a captura, partaja si încarca videoclipuri. 

Donut (Android 1.6) ti-a oferit cautare în telefon si pe web. 

Donut a introdus caseta de cautare rapida Android, permitea sa obtineti rezultate de cautare atât de pe web, cât si de pe telefon. De asemenea, s-a introdus suport pentru diferite densitati si dimensiuni ale ecranului, punând bazele ecranelor de densitate foarte mare si diversitatea dimensiunilor telefonului pe care le vedem astazi. 

Eclair (Android 2.0+) navigare cu Google Maps. 

Navigarea Google Maps a facut smartphone-uri Android, inteligent. Directiile rutiere cu ajutorul datelor din Harti Google includ multe functii gasite într-un sistem tipic de navigare auto:  vizualizare 3D, ghid vocal si informatii despre trafic. Eclair a adaugat, de asemenea, transcriere în limbaj text, care va permite sa introduceti text si e-mailuri cu mesaje vocale. 

 Froyo (Android 2.2+) v-a ajutat sa aveti mai multe mâini libere. 

Froyo a preluat capabilitatile de voce Android la nivelul urmator cu actiuni vocale, care va permit sa efectuati functii cheie în cautarea telefonului, sa obtineti indicatii de orientare, sa scrieti note, sa setati alarme etc ... 

Gingerbread (Android 2.3) a adaugat capabilitatile de gestionare a bateriei. 

Gingerbread v-a ajutat sa profitati din plin de viata bateriei, cunoscând exact modul în care dispozitivul dvs. o folosea, de la luminozitatea ecranului la orice aplicatie activa. 

Honeycomb (Android 3.0) a extins Android la mai multe forme si dimensiuni. 

Noul limbaj de design Holo, împreuna cu aspectul mai mare si suportul bogat in animatii, au folosit în cea mai mare parte ecranul tabletei. Aceasta a fost prima versiune de Android care a fost destinata factorilor de forma diferiti, punând bazele platformelor mai robuste si flexibile introduse mai târziu, cum ar fi Android TV, Android Auto, Android Things and Wear OS de la Google.

Ice Cream Sandwich (Android 4.0) a introdus miscarile swap

Ice Cream Sandwich a introdus un design simplificat si rationalizat pentru a va ajuta sa lucrati pe telefon mai rapid. Adaugarea de NFC nu a deschis doar drumul pentru platile prin telefonul mobil - a facut, de asemenea, sa usureze 'partajarea' hartilor, videoclipurilor, legaturilor si contactelor prin plasarea a doua telefoane împreuna. Navigarea a devenit mai intuitiva odata cu sosirea setarilor rapide si posibilitatea de a glisa pentru a respinge a aplicatiile si notificarile recente. 

Jelly Bean (Android 4.1) a adus asistenta personalizata si inteligenta

Un precursor al asistentul Google, Google Now v-a ajutat sa obtineti informatiile de care aveti nevoie exact la momentul potrivit - cum ar fi vremea înainte sa iesiti pe usa. Notificarile au devenit mai bogate, permitându-va sa le extindeti pentru a afisa mai mult continut. 

KitKat (Android 4.4) - Ok Google, spuneti-mi despre.....

Google Now cu îmbunatatiri în tehnologia vocii si va permite sa lansati cautarea vocala, sa trimiteti un text, cântec doar prin a spune 'OK Google.' KitKat a adus, de asemenea, culori mai deschise si transparenta la designul Android, pregatind scena pentru Material Design în Lollipop. 

Lollipop (Android 5.0) a adus un design grozav pe Android 

Cu Lollipop, a venit Material Design in Android, introducând un aspect complet nou. Lollipop a facut de asemenea o mai buna tranzitie pe dispozitivele pe care le utilizati pe parcursul zilei, astfel încât sa puteti alege unde ati ramas pe telefoanele Android, tabletele, televizoarele si telecomenzile Android. 

Marshmallow (Android 6.0) - Ajutor la îndemâna 

Marshmallow a reprezentat un alt pas privind Asistentul Google pe care al stim astazi. Acum, puteti sa atingeti si sa tineti apasat butonul Acasa pentru a obtine ajutor contextual personalizat. Marshmallow a adus câteva noi caracteristici de economisire a bateriei: Doze, care pune automat aparatul în starea de repaus si App Standby, care limiteaza impactul aplicatiilor mai putin utilizate. 

Nougat (Android 7.0) - Noile emoji 

Nougat sa concentrat pe îmbunatatirea modurilor în care utilizati deja telefonul dvs. adaugând o fereastra multipla pentru a va permite sa rulati doua aplicatii una lânga celalalta, raspuns instant în cadrul notificarilor, accesibilitate îmbunatatita, economisire a datelor. S-a introdus, de asemenea, modul VR pentru a permite experiente VR de înalta calitate pentru aplicatii si 63 de emoji noi care se concentreaza pe o reprezentare mai buna a genului în toate cele sase optiuni de ton pielii. 

Oreo (Android 8.0 ) - Cookie-ul favorit.

Oreo a introdus noi modalitati de navigare rapida , cum ar fi imagine în imagine si completare automata, care va ajuta sa va conectati mai rapid la aplicatii. Oreo a continuat, de asemenea, sa simplifice experienta Android cu o mai mare coeziune vizuala . 

Oreo (editie Go), optimizat în mod specific pentru dispozitive de nivel entry-level. 

Pie (Android 9) serveste o felie de Digital Wellbeing 

Una dintre cele mai mari schimbari în Android 9 Pie, va permite sa vedeti cât timp petreceti în diverse aplicatii. Cu Android 9, telefonul îsi schimba si modul în care functioneaza, învatând, cu cât îl utilizati mai mult. Inteligenta are acum capacitati, privind prezicerea urmatoarei sarcini, astfel încât sa puteti sari chiar în actiunea pe care doriti sa o luati pentru a prioritiza energia acumulatorului pentru aplicatiile pe care le utilizati cel mai mult. 

Android a  evoluat în ultimii 10 ani. Si asta datorita platformei open-source si comunitatii pasionate, parteneri si dezvoltatori.

La multi ani Android!

Source: blog.google

@Mihai

Pasionat de tehnologie si stiinta ...
  • | 125 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign