KDE este poate cel mai frumos, organizat, intuitiv, personalizabil, convergent mediu desktop din ecosistemul Linux. Nu sunt cuvinte mari, KDE exceleaza pe multe planuri. Cele mai importante distributii au o aroma KDE/KDE Plasma.

Iata cateva caracteristici KDE care intaresc cele spuse mai sus.:

- KDE ramâne una dintre cele mai populare medii desktop disponibile pentru utilizatorii de Linux. KDE prioritizeaza estetica, modernitatea, si experienta user-friendly. 

- KDE furnizeaza un manager de fonturi foarte bun. Managerul de fonturi KDE 5 permite crearea de grupuri de fonturi si capacitatea de a le activa si dezactiva rapid si usor.

- Plasma Browser Integration este o suita de caracteristici care fac Firefox, Chrome si browserele bazate pe Chromium sa lucreze cu desktop-ul. Descarcari sunt afisate în fereastra pop-up de notificare  la fel ca atunci când se face transferul de fisiere cu Dolphin. 

- Ecranul de conectare si de blocare au un design nou, proaspat. Ecranul de blocare încorporeaza acum comenzi, permitând sa fie usor de utilizat ca un screensaver.

- KDE Plasma va permite sa cautati cu usurinta dupa aplicatii, dosare, muzica, video, fisiere ... 

-  Plasma Breeze are un aspect unitar în toate toolkit-urile de programare - Qt 4 & 5, GTK 2 & 3 si LibreOffice.

- Cu KDE Connect, puteti primi notificari pentru mesaje text pe desktop, transfera fisiere între computer si dispozitiv mobil, muzica mute în timpul apelurilor, chiar si utilizarea telefonului pentru control de la distanta.

Lista distributiilor cu arome KDE/KDE Plasma, in ordine alfabetica:

Interesat sa încerci KDE 5? Exista câteva moduri în care poti realiza acest lucru. 

Prima optiune este descarcarci cel mai recent instantaneu ISO de la Project Neon, care este pur sisimplu o imagine bazata pe Ubuntu , ce ruleaza cea mai recenta versiune de KDE 5. Project Neon creeaza un nou ISO în fiecare saptamâna, deci este o modalitate foarte buna de a testa cele mai recente progrese în mediul desktop KDE. Puteti cu usurinta folosi o unitate USB si boota-ti de pe ea , sau puteti o puteti rula într - o masina virtuala. 

Cealalta optiune este sa adaugi Project Neon PPA la o instalare bazata pe Ubuntu prin rularea comenzii:

sudo add-apt-repository ppa:neon/ppa && sudo apt-get update && sudo apt-get install project-neon-base project-neon-kdeplasma-addons

 

Concluzie: KDE este o platforma solida, un desktop simplu, cu aspect plat, usor de folosit si in acelasi timp modern, ce poate rivaliza de la egal la egal cu concurentul sau albastru - Windows.10

 

Source: kde.org

 • What is your reaction?
 • 5 Votes
 • powered by Verysign
 • 80% like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • 20% excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2374 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!