Exista zeci de sisteme de pachete diferite si exista pachetele cross-distro, cu 3 tipuri majore: Flatpak, AppImage si Snapcraft. Snapcraft apartine de Ubuntu, iar celelalte doua au început ca proiecte individuale.
Snapcraft - Snapcraft este un proiect dezvoltat de Canonical (compania mama a Ubuntu). Site-ul lor spune ca snaps sunt pachete care sunt "pentru fiecare desktop, server, cloud sau dispozitiv Linux ce ofera actualizari directe". Nu este cu adevarat clar ce este diferenta dintre pachetele snaps si deb - trebuie sa instalati servicii pentru a ajunge la lucru, asa ca este doar instalarea unui alt manager de pachete pe sistemul dvs.
Vine cu avantajele unui manager de pachete: Un repo central, actualizari gestionate. Sandbox-ul lor este furnizat de AppArmor, software-ul de gestionare a permisiunilor pentru aplicatii de la Ubuntu.
Instalare
Arc
sudo pacman -S snapd
Ubuntu
sudo apt install snapd
Debian
sudo apt install snapd
Fedora
sudo dnf install snapd sudo systemctl enable --now snapd.socket
OpenSuse
sudo zypper addrepo http://download.opensuse.org/repositories/system:/snappy/openSUSE_Leap_42.2/ snappy sudo zypper install snapd
AppImage - AppImage este de departe cea mai simpla solutie dintre cele trei. Pentru a utiliza un appImage, pur si simplu adaugati permisiunea de a executa fisierul si apoi sa îl executati, la fel ca si executarea unui script bash. Cu toate acestea, pentru a instala o actualizare, trebuie sa înlocuiti întreaga instalare (exista un updater de baza, dar nu multe proiecte îl folosesc).
Pentru al încerca, iata întregul proces prin GUI. Instalarea unui AppImage din shell este la fel de usoara.
1. Descarcati aplicatia AppImage
2. Extrageti fisierul zip si deschideti fisierele extrase.
3. Faceti clic dreapta pe fisierul `.appimage`, selectati proprietatile si asigurati-va ca "este permisa executarea fisierului ".
4. Faceti dublu clic pe fisierul AppImage
Desi usor de instalat, un sistem care utilizeaza AppImage ca instrument principal de gestionare a software-ului, ar trebui sa înlocuiasca toate instalarile de software la fiecare câteva luni.
Flatpak - Ceea ce face ca flatpak sa fie diferit de Snapcraft si AppImage este faptul ca aduce în prezent imagini partajate, actualizate în mod constant (de exemplu, tipul de biblioteci care fac Steam o mizerie pentru a instala pe distributii care nu sunt Ubuntu). Spre deosebire de AppImage, bibliotecile / runtime-urile nu trebuie sa fie grupate, reducând marimea fisierelor aplicatiilor si oferind o experienta de actualizare automata mult mai curata. (De asemenea, este deja integrat în gnome-software ...)
Una dintre avertismente este ca nu exista un repo central. Pentru fiecare aplicatie noua de la un dezvoltator diferit, trebuie sa adaugati un nou repo. Sandboxing personalizat, cu suport SELinux.
Instalare
Arc
sudo pacman -S flatpak
Ubuntu
sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak sudo apt update sudo apt install flatpak
Debian
sudo apt install flatpak
Fedora
sudo dnf install flatpak
OpenSuse
sudo zypper install flatpak
Concluzie: Chiar daca AppImage are garantia lui Linus Torvald, Flatpak îl bate prin fisiere de aplicatii mai mici si actualizari mai bune (chiar daca trebuie sa instalati un pachet pentru a începe sa utilizati Flatpak). Snapcraft este si el in lista.