Meniu

Desktopul Linux si convergenta, responsivitatea si eleganta...

Desktopul Linux in zilele noastre nu poate si nu trebuie sa fie neatragator, in ciuda gandirii invechite a unor dezvoltatori. Cele mai multe configuratii ale utilizatorilor de pc/laptop sunt decente (daca pot rula windows 7/8/10 de ex. pot rula aproape orice distro linux). Pe de alta parte lumea de azi este mobila - tablete, smartphone-uri, ceasuri, etc.

Conjunctura:

Windows este folosit si pentru ca intotdeauna a aratat bine. Laptopurile cu MacOs si mobilele cu IOs se vand pentru ca arata bine, sunt simple si usor de folosit. Utlizatorul doreste o solutie la cheie, eye-candy, usor de folosit, universala - Andoid este dovada ca se poate.

O parte din mediile desktop din Linux arata si se simt modern: Kde Plasma, Gnome, Budgie, Pantheon, Deepin, desi nu toate bifeaza toate caracteristicile de mai jos.

Imaginati-va conectarea dispozitivului mobil la un monitor, mouse si tastatura si transformarea sa instantanee într-o experienta desktop. Ca sa se intample asta trebuie sa indeplineasca partial sau total urmatoarele caracteristici:

1. Convergenta. Linia dintre desktop si mobil se estompeaza, iar utilizatorii asteapta aceeasi experienta de calitate pe orice dispozitiv. Aplicatiile (accesi impachetare, instalare, etc) pe care le folosesti pe mobil sa le poti folosi pe desktop, si invers.

2. Responsivitatea. Aplicatii care sa se adapteze la dispozitivele pe care le le folosim, oferind întotdeauna aspectul optim în functie de modul în care acestea sunt utilizate.

3. Eleganta: Desktopul trebuie sa fie simplu, usor de folosit, animat, cu un flux de lucru clar definit, fara gimmick-uri de design.

Statusul actual - cateva exemple:

Cel mai bine pregatit mediu desktop Linux, care se incadreaza in criteriile de mai sus este KDE Plasma/KDE Plasma mobile. Daca doriti sa testati cele trei caracteristici, incercati intr-o masina virtuala un distro cu KDE, si o sa observati ca adapteaza continutul la orice micsorare sau marire a ferestrei VM, de la rezolutia de mobil la un desktop ultra lat. KDE este la ora actuala poate cel mai avansat, elegant si responsiv mediu desktop Linux. KDE Plasma mobile este disponibil prin Halium si KDE Neon (Nexus 5 si Nexus 5X), Plasma mobile (pe tableta Sony Xperia Z2), postmarketOS, Arch Linux.

Ubports - Ubuntu Touch este realizat si mentinut de catre Comunitatea UBports. Ubuntu Touch este o versiune mobila a sistemului de operare Ubuntu pentru dispozitive mobile. Acesta este adaptat pentru a rula în mod natural într-un mediu mobil, touch-screen, dar este, de asemenea, si capabil sa functioneze ca un computer desktop în „modul desktop“. Din pacate deocamdata nu ruleza decat aplicatii din OpenStore si utilizeaza kernel-ul si drivere Android.

O incercare reusita desi limitata inca hardware/software este Android (Gentoo based) prin Samsung Dex. Samsung DeX permite transformarea telefonul într-un PC cu un singur cablu in 7-10 secunde. De asemenea puteti utiliza aplicatiile preferate pe telefon în timp ce utilizati Samsung DeX pe monitor.

Google asi doreste convergenta, resposivitatea si eleganta prin noul Fucsia OS, ce pare ca va inlocui Andoid in curand (3-5 ani). Google "simte" ca distanta dintre mobil si desktop se estompeaza. Fuchsia nu se va baza pe un kernelul Linux, ci pe Magenta – un microkernel propriu al Google. Va fi, asadar, un sistem de operare universal, scalabil, care ar putea sa ruleze pe toate tipurile de dispozitive, fara limitari, instantaneu.

Concluzie:

Dezvoltatorii Linux ar trebui sa lase prostiile de genul "am creat un distro cu un medu desktop xfce/lxde/lmde/etc ce ruleaza pe pc-uri slabe - ce tare sunt!", si sa dezvolte distributii atragatoare, convergente, responsive, actualizate si functionale.

In loc sa foloseasca medii desktop lite/nefunctionale/neatragatoare, dezvoltatorii, mai bine ar optimiza distroul ( 80% din distributiile/respinurile Linux consuma resurse importante si sunt pline de buguri) si ar folosi in mediu desktop decent si functional - Kde Plasma, Gnome, Budgie, Pantheon, Deepin, de exemplu.

Viitorul in opinia noastra este distroul universal care ruleaza pe mobile/tableta/laptop/pc/etc si x86_64/Risc/ARM/etc, indiferent de configuratie. Granitele dintre dispozitivele enumerate, in curand (3-5 ani) vor disparea. Procesoarele pentru "mobile" sunt pe zi ce trece mai puternice, Pe de alta parte Snapdragon are in lucru un procesor ARM pentru desktop.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign