Linus Torvalds nu a stiu ca proiectul sau personal despre un nou sistem de operare va deveni intr-o zi unul dintre cele mai importante nuclee din lume. Nucleul Linux, sub forma s-a primitiva, practic nu a fost de nici un folos. Mai târziu, dezvoltatorii Linux si GNU au colaborat pentru a integra componentele GNU in Linux pentru a face un sistem de operare functional, gratuit si cu licenta libera.

Linux este unul dintre cele mai puternice platforme pentru lucrul pe calculatoare si nu numai.

Sa vedem cele 13 lucruri uimitoare despre Linux:

 1. Când Linus Torvalds a inceput proiectul, prima versiune de nucleu ocupa doar 65 de KB. Astazi un nucleu normal contine peste 10 milioane de linii de cod.
 2. Linux ruleaza pe calculatoarele si tine in picioare bursa de valori New York (New York Stock Exchange). Linux a depasit traditionalul Unix, datorita calculelor rapide pe care le efectueaza.
 3. Linux a avut mai mult de 18 milioane de linii de cod scrise in versiunea 3.18 in 2015, iar rata de dezvoltare este de neegalat. Îmbunatatirile acceptate in nucleu pe ora sunt de 7.71, ceea ce insumeaza circa 1300 de modificari in fiecare saptamâna.
 4. Departamentul Aparari al SUA foloseste Linux pe scara larga. Distributia Red Hat ruleaza pe submarinele nucleare al SUA.
 5. Linux este folosit si de gigantii din IT. Pentru serviciile de internet si nor (cloud), Linux este prima alegere pentru Google, Facebook si Amazon.
 6. Puteti rula Windows si Linux unul lânga altul pe acelasi calculator cu ajutorul unui program numit Cooperative Linux (coLinux).
 7. Distributia Scientific ruleaza pe calculatoarele de la acceleratorul de particule de la CERN. Aceasta distributie are la baza distributia Red Hat.
 8. Trenurile Bullet din Japonia folosesc Linux pentru a mentine si gestiona sistemul sofisticat de control automat al trenurilor. De asemenea, tehnologia In-Vehicle-Infotainment (IVI) din interiorul masinilor Toyota si alte automobile folosesc platforma Linux.
 9. Nucleul Linux a ajuns asa de popular deoarece de la inceput a fost lansat sub licenta libera. Astazi, codurile scrise de Linus Torvalds ocupa numai 2% din tot codul pe care il are nucleul.
 10. Pe 485 din 500 cele mai rapide supercalculatoarele, ruleaza Linux sau derivate. Si nu este de mirare ca Linux este numit regele supercalculatoarelor.
 11. Daca va intrebati de ce in scoli, limbajul de programare de baza este C. Pentru ca o mare parte din nucleul Linux, Windows si MAC sunt scrise in limbajul C.
 12. Chiar si cele mai bune telefoane inteligente ruleaza Linux. Android, Tizen OS, Firefox OS, Sailfish OS, Ubuntu Touch sunt construite in jurul nucleului Linux.
 13. Linux ruleaza chiar si la studiourile Hollywood. Efectele vizuale din Titanic si Avatar au fost dezvoltare in aplicatii 3D pe platforma Linux, folosindu-se programe FOSS.

Bonus: Platforma Linux ruleaza si pe statia spatiala internationala prin distributiile Debian, Red Hat si Scientific.

Sursa: fossbytes.com

Trimite-ne o stire
 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Dolphin 20.08.0 are acum un nou element in meniu - Copy Location
Andreea          gnulinux.ro
Andreea
"Rome wasn't built in a day" !
116 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!