Acest tutorial se adreseaza celor care vor sa afle traficul facut de fiecare ip dintr-o retea de calculatoare. In acest scop am ales ipfm (Internet Protocol Flow Meter), un alt program cu care puteti afla traficul per ip ar fi si iptraf, dar fiecare la randul lui.

Programul poate descarcat de pe site-ul celor de la freashmeat.net

sau de pe pagina oficiala:

Ultima versiune este 0.11.5. Tot pe pagina producatorului puteti gasi si pachetul si in format rpm sau tgz. Dupa ce ati downladat programul (presupunem ca ati ales fisierul cu estensia tgz), il dezarhivati, intrati in directorul "ipfm-0.11.5", dupa care puteti incepe instalarea prin intermediul comenziile "./configure", "make" si "make install".

Daca pana aici totul a decurs fara erori, atunci puteti trece la pasul urmatorul si anume configurarea. Fisierul de configurare se afla in directorul

/usr/local/etc

si are denumirea

ipfm.conf.

Acest fisier puteti sa il deschideti cu orice editor, in acest fisier veti gasi un exemplu de configurare.

# Variabile globale

IPfm-ul stie, din pacete sa monitorizeze un singur device(placa de retea), dar daca pe acea placa de retea aveti si interfete virtulae vor si ele monitorizate. Device-ul va fi precizat prin:

DEVICE eth2

Toto in fisierul de configurare puteti preciza tipul de timp pe care sa il foloseasca, de exemplu UTC, aceasta comanda este optionala

UTC # Configuratia propriuzisa ##### Prima configuratie#####

Vom preciza tipul de ip-uri(subnetul) care va fi monitorizat

LOG 192.168.0.0/255.255.0.0

Daca pe aceea interfata primimdate de la mai multe subneturi si nu dorim sa monitorizam pe unele dintre ele, de exemplu subnetul 10.0.0.0 vom folosi comanda:

LOG NONE 10.0.0.0/255.0.0.0

Va trebui sa precizam calea unde ipfm-ul va scrie logul. In exemplu de mai josi va fi creat un director in fiecare zi, sub forma de an_zi_luna si un fisier la fiecare ora sub forma ora_minut. FILENAME "/var/log/ipfm/%Y_%d_%m/%H_%M"

Logul va fi creat in fiecare ora DUMP EVERY 1 hour AFTER 5 minutes

Contoarele programului vor fi resetate la 0 la fiecare 24 de ore

	CLEAR EVERY 24 hour
	SORT IN
	RESOLVE

In functie de acele loguri si de formatul lor pot fi generate si grafice folosint MRTG sau RRDTools, dar acest lucur poate intr-un alt email.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
Andreea          gnulinux.ro
Andreea
"Rome wasn't built in a day" !
120 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!