Meniu

Ce este software-ul liber?

Formulam aceasta definitie a software-ului liber pentru a explica cu claritate ce caracteristici trebuie sa aiba un anumit program de calculator pentru a fi considerat software liber.

''Software-ul liber'' e caracterizat de libertate, si nu de pret. Pentru a intelege conceptul, trebuie sa va ganditi la "libertate" in sens de "libertate de expresie" si nu in sens de "intrare libera" (la un spectacol, film, s.a.m.d.).

Software-ul liber e caracterizat de libertatea acordata utilizatorilor sai de a-l utiliza, copia, distribui, studia, modifica si imbunatati. Mai exact, e vorba de patru forme de libertate a utilizatorilor sai:

Libertatea de a utiliza programul, in orice scop (libertatea 0).
Libertatea de a studia modul de functionare a programului, si de a-l adapta nevoilor proprii (libertatea 1). Accesul la codul-sursa este o preconditie pentru aceasta.
Libertatea de a redistribui copii, in scopul ajutorarii aproapelui tau (libertatea 2).
Libertatea de a imbunatati programul, si de a pune imbunatatirile la dispozitia publicului, in folosul intregii societati (libertatea 3). Accesul la codul-sursa este o preconditie pentru aceasta.
Un program este software liber daca intruneste toate aceste libertati. Astfel, ar trebui sa fiti liberi sa redistribuiti copii, modificate sau nu, gratuit sau contra unei sume pentru costurile de desfacere, oricui, oriunde. Libertatea de a face aceste lucruri inseamna (printre altele) ca nu e necesar sa cereti sau sa platiti pentru a primi permisiune in acest scop.

Trebuie de asemenea sa aveti libertatea de a face modificari si de a le folosi pentru uz personal, cu titlu profesional sau in scop recreativ, fara a mentiona cuiva ca aceste modificari exista. Daca totusi faceti publice aceste modificari, trebuie sa nu fiti obligat sa notificati pe cineva in mod special, sub nici o forma.

Libertatea de a utiliza un program presupune ca acesta sa poata fi folosit de orice persoana sau organizatie, pe orice tip de sistem computerizat, pentru orice forma de activitate, si fara a trebui sa comunice aceasta autorului programului sau altei entitati juridice.

Libertatea de a redistribui copii trebuie sa includa forme binare sau executabile ale programului, ca si codul sursa, atât in versiunile originale cât si in cele modificate. (Distribuirea programelor in forma executabila e necesara pentru usurinta instalarii sistemelor de operare libere). Putem chiar trece cu vederea faptul ca nu exista concret posibilitatea de a produce forma binara sau executabila pentru un anumit program (anumite limbaje de calculator nu suporta acest mod de lucru), daca se acorda dreptul de a le distribui si sub aceste forme (in caz ca gasiti sau dezvoltati o metoda prin care sa le produceti).

Pentru a avea libertatea de a opera modificari, si de a publica versiuni imbunatatite, trebuie sa aveti acces la codul-sursa al programului. Accesibilitatea codului-sursa este deci o conditie necesara pentru a califica un program ca "liber".

Pentru ca aceste libertati sa fie reale, ele trebuie sa fie irevocabile atât timp cât utilizatorii nu comit vreo fapta ilegala; daca autorul programului are prerogativa de a revoca licenta fara a-si intemeia aceasta decizie pe comiterea unei anumite fapte de catre utilizator, software-ul nu este liber.

Totusi, exista si anumite reguli acceptabile privind distribuirea de software liber, atunci când aceste reguli nu afecteaza libertatile centrale. Spre exemplu, copyleft (pe scurt) este regula potrivit careia, prin redistribuirea software-ului, nu puteti adauga limitari libertatilor fundamentale ale altor utilizatori. Aceasta regula nu contravine libertatilor fundamentale, ci le protejeaza.

Astfel, se poate intâmpla sa platiti pentru a dobândi copii ale unor programe GNU, ori, la fel de bine, puteti obtine copii fara a plati pentru ele. Indiferent de modul in care obtineti programele, veti avea libertatea de a le copia si modifica, si chiar de a vinde copii ale acestora.

"Software liber" nu inseamna "non-comercial". Un program liber trebuie sa fie utilizabil in scop comercial, si disponibil pentru dezvoltare si distributie comerciala. Dezvoltarea comerciala a software-ului liber nu mai este ceva neobisnuit; iar software-ul comercial liber este foarte important.

Instituirea de conditii privind modul de a pune pe piata o versiune modificata este acceptabila, daca acestea nu anuleaza libertatea d-voastra de a lansa versiuni modificate. Clauzele conform carora "daca publicati un program in forma X, trebuie sa il publicati si in forma Y" sunt de asemenea acceptabile, sub aceeasi conditie. (Observati ca o asemenea clauza va lasa in continuare optiunea de a publica sau nu programul). Este de asemenea acceptabil ca o licenta sa stipuleze obligativitatea ca in cazul lansarii unei versiuni modificate, la cererea unui autor anterior al programului, sa ii trimiteti o copie.

În cadrul proiectului GNU, utilizam conceptul de "copyleft" pentru a proteja juridic aceste libertati pentru public. Exista insa si software liber in afara copyleft-ului. Consideram ca exista motive serioase pentru care e preferabila utilizarea copyleft-ului, dar daca programul d-voastra este software liber in afara copyleft-ului, vom putea in continuare sa il utilizam.

Cititi articolul "Categoriile de software liber" (18.000 de caractere) pentru a vedea relatiile si diferentele dintre "software-ul liber", "software-ul sub copyleft" si alte categorii de software.

Uneori reglementarile vamale si sanctiunile comerciale internationale va pot limita libertatea de a distribui in lume copii ale programelor. Autorii de software nu au puterea de a elimina sau de a depasi aceste restrictii, dar pot, si trebuie sa refuze sa impuna restrictiile utilizatorilor programelor create de ei. În acest mod, restrictiile nu vor afecta activitatile utilizatorilor aflati in afara jurisdictiei statelor care le impun.

Discutând despre software-ul liber, este indicat sa evitati termeni ca "gratuit" sau "pe gratis", intrucât acesti termeni pot conduce la ideea ca principala caracteristica a softului liber ar fi pretul, si nu libertatea sa. Alti termeni uzuali ca "piraterie" reprezinta expresia unor opinii pe care speram ca nu le imbratisati. Cititi articolul "Termeni vagi sau inselatori si expresii care ar trebui evitate" pentru o analiza a acestor termeni. De asemenea avem o lista cu traduceri ale conceptului de "free software" (software liber) in mai multe limbi.

În fine, trebuie observat ca acele conditii enumerate in definitia software-ului liber necesita o analiza atenta pentru a se constata intrunirea lor. Pentru a decide daca un anumit program este intr-adevar "software liber", il vom analiza in baza acestor criterii, pentru a vedea daca respecta atât litera, cât si spiritul definitiei. Daca o licenta de utilizare a unui program include restrictii excesive, nu o vom accepta, chiar daca acele restrictii nu au fost anticipate in enuntarea criteriilor de definire. Uneori prevederile incluse intr-o licenta conduc la situatii ce trebuie analizate minutios, inclusiv prin discutii cu avocati, inainte de a decide daca acele prevederi sunt acceptabile. Când ajungem la o concluzie asupra unei situatii noi, adeseori trebuie sa actualizam criteriile dupa care decidem daca anumite licente sunt, sau nu, licente libere.

Andreea

"Rome wasn't built in a day" !
  • | 120 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign