CentOS 8 , o constructie 100% compatibila a Red Hat Enterprise Linux, in conformitate cu cerintele redistribuirii Red Hat, a publicat o noua versiune: CentOS 8.0.1905.

Noua versiune se bazeaza pe surse Red Hat Enterprise Linux 8.0. Exista doua editii principale ale CentOS, in functie de nevoi: CentOS Linux si CentOS Steam.

CentOS Linux este o reconstruire a surselor disponibile gratuit pentru Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

CentOS Stream este o distributie roling care actioneaza ca un mijloc intermediar intre pachetele de ultima ora din Fedora si pachetele stabile, pe termen lung, disponibile in Red Hat Enterprise Linux. Ambele editii ale CentOS sunt disponibile in off-line si net-install.

Noutati:

- Managerul de pachete YUM se bazeaza acum pe DNF si ofera suport pentru continut modular, performanta crescuta, si un API stabil.

- Python 3.6 este implementarea implicita a Python in RHEL 8; Python 2.7este oferit cu un suport limitat. În mod implicit, nicio versiune a Python nu este instalata.

- Node.jseste nou in CentOS.

- Alte limbaje au fost actualizate de la CentOS 7: PHP 7.2, Ruby 2.5, Perl 5.26, SWIG 3.0.

- Urmatoarele servere de baze de date sunt distribuite cu CentOS 8: MariaDB 10.3, MySQL 8.0, PostgreSQL 10, PostgreSQL 9.6, si Redis 5.

- CentOS 8 furnizeaza Apache HTTP Server 2.4 si introduce un nou server de web , nginx 1.14.

- Squid fost actualizat la versiunea 4.4, si un nou server proxy cache este acum inclus: Varnish Cache 6.0.

- GNOME Shell actualizat la versiunea 3.28. GNOME si GNOME Display Manager folosesc acum Wayland implicit. X.Org server, implicit in RHEL 7, este disponibil , de asemenea.

- Instalatorul Anaconda poate utiliza criptarea discului LUKS2 si poate instala sistemul pe dispozitivele NVDIMM .

- Image Builder permite utilizatorilor sa creeze imagini de sistem personalizate intr - o varietate de formate, inclusiv imaginile pregatite pentru desfasurare in cloud la diferiti furnizori.

- Politicile criptografice la nivel de sistem , care configureaza subsistemele criptografice de baza, acopera protocoalele TLS, IPsec, SSH, DNSSEC si Kerberos, sunt aplicate in mod implicit.

- Suportul pentru cardurile inteligente si modulele de securitate hardware ( HSM ) cu PKCS # 11 este acum consecvent in intregul sistem.

- nftables inlocuieste iptables

- firewalld foloseste acum nftables ca backend implicit.

- a fost introdusa asistenta pentru driverele de retea virtuale IPVLAN care permit conectarea retelei pentru mai multe containere.

Cititi mai multe stiri/noutati despre CentOS aici ...

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2685 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!