Meniu

MIDI si muzica sub Linux

Acest articol este despre ce am eu nevoie si orice alt creator de continut are nevoie sa fie sistemul de operare, la modul general.

Am avut nevoie sa fac aceasta introducere, pentru ca alegerea sistemului de operare, este o chestiune delicata si rezultatele pe care le obtinem, depind de intelegerea cât mai profunda a acestor elemente, care pot fi sintetizate in doua catregorii majore, adica, de doi factori critici:

HARDWARE. Adica, componentele fizice ale studioului. Care costa cu atât mai mult, cu cât nivelul de performanta dorit este mai ridicat. Întrebarea este: Se justifica costurile doar prin „hobby”?

SOFTWARE. Asta inseamna o colectie imensa de programe de calculator, intre care sistemul de operare, este un pachet urias in sine, dar reprezinta doar o mica parte a ansamblului.

Alegerea componentelor fizice (hardware) este o chestiune delicata, in special prin prisma costurilor cumulate si aici, noi românii suntem in suferinta. O opinie de la cineva care a acumulat ceva practica, poate reduce costurile de infiintare, organizare si functionare a studioului.

Daca as spune direct cât costa un studio audio de nivel mai ridicat, cum este cel la care am ajuns eu in cei 13 ani de când m-am apucat si care este inca modest in multe privinte, as demoraliza pe orice om si as ucide motivatia unor oameni care chiar au nevoie sa isi valorifice creativitatea.

Din perspectiva hardware, problema este reala si costurile pot fi extrem de ridicate daca te grabesti.

Am inceput cu calculatorul si cu un microfon pentru calculator. Costul minimal, este de circa 1200 lei (laptop second-hand + microfon PC) sau 3000 lei, laptop nou.

Daca abordam treptat totul tinând cont de adevarul „Marile schimbari se fac cu pasi mici”, atunci fie vom ajunge la un studio de vis, fie vom renunta cu constiinta impacata ca am experimentat si am ajuns PERSONAL la concluzia ca interesul pentru acest domeniu, s-a consumat.

Costurile la partea hardware, sunt oarecum „fixe”. Ma duc la magazine, vad, compar, analizez si decid ce cumpar, functie de ceeea ce se gaseste. Adica, pretul produselor, il decid altii. Eu pot doar alege din ceea ce exista pe piata.

Cum este insa cu partea software?

Aici intervine lumea Linux, cu ceea ce ofera ea: sisteme de operare si aplicatii gratuite, FLOSS cum se numesc ele, adica, Free and Libre Open Source Software, ceea ce inseamna Software Liber si Gratuit, cu Sursa Deschisa. Ajuns in acest punct, voi preciza ca am inventariat zeci de distributii Linux inainte de a ma decide asupra carei distributii sa ma opresc si care sunt argumentele care conteaza, functie de sarcinile pe care le avem de indeplinit.

Partea cea mai costisitoare a acestei aventuri, are doua aspecte: (A) Cercetarea si documentarea si (B) Testarea pe masina fizica.

Si acum, sa trecem la o scurta analiza a posibilitatilor, tinând cont de ce am invatat pâna aici.

Ce sistem de operare sa aleg?

Exista deocamdata in lumea Linux, doar doua distributii active si doua „in hibernare”, distributii din clasa „Studio”. Restul, intra la categoria „Slogane motivationale in campania de alegeri”…

Distributiile axate pe Media Production

64Studio. „A fost odata, ca niciodata, o prea-frumoasa…”. S-a inchis mustaria. A fost un vis frumos, pe care l-am urmarit de când am auzit de el (2006). S-ar putea sa mai fiinteze prin ungherele internetului dar pe situl oficial, se spune clar ca echipa s-a orientat catre… Matematica! Fac socoteli cu… PI!

KXStudio. Situatia sa, pare sa se inscrie la categoria „hibernare”. DistroWatch zice ca este activa echipa, dar… ultimul ISO, este din 27 iulie 2015. Doi ani? Citez de pe sit: „It contains a snapshot of the KXStudio features as of July 27th, 2015”. Vorba unchiului Sam: „Sto vâ delâti ciolovec?”. Un lucru bun ar fi ca e derivativ Ubuntu, deci ar putea fi actualizat. Cât o mai vietui Ubuntu 14.x… Lasam la o parte chestiunea regresiilor, ca doare!

AVLinux. Asa cum zice si autorul, termenul „distributie” este impropriu, fiind de fapt o imagine, „snapshot” (instantaneu) a unei instalari. Totusi, AV Linux are un ISO cu versiunea 2007.4.9 , pe care l-am dat jos si l-am instalat fara probleme, pâna la restartare. Dupa restartare, au inceput sâcâielile… Dar despre asta, voi vorbi cu alta ocazie. Sunt mai multe de spus.
Ubuntu Studio 16.04.2. A aparut si versiunea noua, 17.04, dar am preferat versiunea LTS, din motive de stabilitate si compatibilitati cu alte programe pe care le vreau eu. La momentul aparitiei acestui episod, deja sunt in teste cu el!

Ce alte alternative exista?

Doar doua cunosc: Debian si derivativele Ubuntu.

A merge insa pe o varianta construita artizanal, pornind de la o distributie minimalista, inseamna un volum urias de cunostinte despre administrare, compilare si rezolvarea incompatibilitatilor, precum si o excelenta cunoastere a ceea ce exista in depozitele fiecarei distributii sau cel putin, a distributiilor de baza.

Discutia despre alternative insa, necesita peste 30.000 de cuvinte, la nivel minimal si hai sa recunoastem, depaseste cu mult cadrul discutiei noastre!

Daca ma voi decide in final sa-mi mesteresc propria colectie de programe pe scheletul unei distributii, alegerea mea se opreste la Linux Mint, cu care lucrez deja de aproape 5 ani si cunosc destul de bine cam tot ce am nevoie ca sa scutesc timp pretios cu „noutatile”, care pentru mine sunt obstacole si timp pierdut.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign