Partitionarea inseamna impartirea HDD-ului in diviziuni logice. Aceste diviziuni ale HDD-ului sunt scrise in tabela de partitii aflata pe sectorul 0 al HDD-ului. In Linux identificarea HDD-urilor se face cu ajutorul literelor. Astfel /dev/hda este primul HDD IDE, /dev/hdb al doilea, etcetera. Partitiile sunt identificate prin intermediul unei cifre adaugate la denumirea HDD-ului. Astfel /dev/hda1 este prima partitie de pe primul HDD IDE. In cazul HDD-urilor SCSI litera "h" este inlocuita de "s": /dev/sdc2 reprezinta a doua partitie de pe al treilea HDD SCSI.
Pentru a partitiona primul HDD IDE introduceti comanda:

# fdisk /dev/hda

Dupa ce ati pornit fdisk-ul tastati m pentru a vedea optiunile care va stau la dispozitie.

Cu fdisk puteti sa:
* stergeti o partitie. Tastati d si numarul partitiei, dupa care tastati Enter. Schimbarile pe care le faceti nu vor avea efect pana nu "scrieti" noua tabela de partitii folosind comandaw.

* crea o partitie. Daca aveti spatiu liber, puteti adauga una sau mai multe partitii. Tastati n; p pentru partitie primara [primary partition], e pentru partitie extinsa [extended partition]. Pe un HDD IDE puteti face pana la 63 de partitii iar pe un HDD SCSI pana la 15. Urmatorul pas este de a introduce dimensiunea partitiei; Exemplu: +500M, va crea o partitie de 500 Megabytes.

* schimba tipul partitiei. Tastati t pentru a alege tipul partitie. Introduceti numarul partitie al carei tip doriti sa-l schimbati. Introduceti codul hexazecimal asociat tipului de partitie care doriti sa-l creati.[ Tastati L pentru a vedea tipurile de sisteme de fisiere disponibile]. Pentru un sistem de fisiere ext3 tastati 83; pentru Linux swap folositi codul 82; iar pentru FAT32 folositi codul b.

* afisa tabela de partitii. In timp ce partitionati puteti folosit comanda p pentru a afisa tabela de partitii.
Pentru a scrie noua tabela de partitii introduceti comanda w. Aceasta va scrie tabela de partitii pe care tocmai ati creat-o.

O alternativa a fdisk-ului este cfdisk; cfdisk va permite sa modificati partitiile cu ajutorul unui meniu destul de usor de folosit. Unele distributii Linux [Fedora, SuSE] au unelte de partitionare cu interfata grafica, cum ar fi Disk Druid, care sunt foarte usor de utilizat.

Pentru a instala orice distributie Linux aveti nevoie de cel putin doua partitii [una de tip swap si o alta ext2, ext3 sau reiserfs]. E bine totusi sa aveti mai mult de doua partitii. De ce? Sa presupunem ca doriti sa reinstalati sistemul sau sa-i faceti upgrade; daca aveti informatii in directorul /home [directorul user-ilor] si nu vreti sa le stergeti, va trebui sa aveti o partitie separata unde va fi montat acest director. Directorul /usr, unde sunt instalate marea majoritate a aplicatiilor ar trebui de asemenea sa fie montat pe o partitie separata din motive de securitate. Un exemplu de partitionare:
Luam un HDD de XGB [Ex. 10GB]

* swap; dublul memoriei RAM [64MB RAM = 128 MB swap]
* / [root]; aproximativ 10% din capacitatea HDD-ului; [Ex. 1GB]
* /home; 20%-30% din spatiu; [Ex. 2-3GB]
* /usr; spatiul ramas; [Ex. aproximativ 5,5GB]

O scurta descriere a acestor directoare va poate ajuta sa intelegeti mai usor cum ar trebui sa va partitionati HDD-ul.

* swap - "memoria virtuala", este modalitatea de "a mari" memoria RAM instalata pe sistemul dvs. Ca regula de baza, partitia swap trebuie sa fie de dimensiune dubla fata de memoria RAM; mai mult de atat este risipa de spatiu. Memoria swap este mult mai lenta decat cea RAM, deci mai bine adaugati memorie RAM decat sa mariti partitia swap.

* / [root] - aici se afla fisierele temporare, kernel-ul, executabile importante [programe necesare inainte de montarea partitiei /usr], log-urile, e-mail-urile. Deci daca aveti multi useri cu multe e-mail-uri sau credeti ca aveti nevoie de mai mult spatiu pentru fisierele temporare, puteti mari aceasta partitie.

* /home - marimea acestei partitii depinde de numarul user-ilor care il aveti si al serviciilor care le oferiti pentru useri. De exemplu, daca faceti un server web pe care userii isi pot tine paginile lor web, e o idee buna sa faceti aceasta partitie mai mare.

* /usr - aceasta ar trebui sa fie cea mai mare partitie pentru ca marea majoritate a programelor Linux, precump si programele instalate mai tarziu sunt stocate in acest director;
Bineinteles, cazul de mai sus este doar un exemplu ce va poate ghida. Va veti alege modul de partitionare al HDD-ului in functie de utilizarea sistemului dvs. Linux.

In functie de utilitatea sistemului dvs. Linux si de capacitatea HDD-ului puteti crea partitii separate pentru alte directoare:

* /boot - aici sunt stocate imaginile kernel-ului. Daca vreti sa testati si alte kernel-uri faceti aceasta partitie de 10-20MB.

* /var - In directorul /var sunt stocate datele variabile de pe HDD [log-uri, e-mail-uri]. Daca rulati, de exemplu, un server de e-mail puteti face o partitie separata pentru /var ca sa evitati blocarea sistemului in cazul in care dimensiunea directorului cu e-mail-uri ameninta umplerea HDD-ului.

* /backup - daca aveti un HDD de capacitate mare puteti aloca o parte din el pentru o partitie unde veti stoca copii de siguranta;

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Librem 14 disponibil in decembrie 2020
John Doe          gnulinux.ro
John Doe
Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
118 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!