Ma gindeam ieri ca nu am scris niciodata pina acum de ce imi place Linux atit de mult. Ei bine, e timpul ca lumea sa afle.

Îmi place Linux pentru calitatile sale.

Iata o lista cu caracteristicile mele favorite. Desi unele dintre ele s-ar putea sa nu fie cuvinte, ar trebui sa fie, iar eu le voi folosi oricum (pentru a va putea da seama de acest lucru, am pastrat in paranteza substantivele originale ).

- Siguranta (Reliability) ;
- Capacitatea de portare (Scalability) ;
- Capacitatea de configurare (Configurability) ;
- Securitatea (Securability) ;
- Profitul (Profitability) ;
- Distributia resurselor (Sharability) ;
- Comunitatea (Communability) .

Siguranta

Întotdeauna pot miza pe stabilitatea Linux. Dupa cum stim cu totii, Linux poate rula luni de zile fara nici o cadere. Ma pot baza pe valabilitatea cunostintelor mele de Linux in orice versiune, deci ma simt ca acasa cu orice distributie, desi prefer Fedora.

Daca sint pe desktop si, dintr-un anumit motiv, ecranul ingheata, pot sa deschid o alta consola (Ctrl-Alt-F1) din care sa elimin programul vinovat (comanda kill) si apoi sa ma reintorc intr-un desktop sanatos (Alt-F7). Daca acesti pasi nu dau rezultate, pot stabili o conexiune SSH cu desktop-ul meu de pe alt calculator si depana problema respectiva. Pot, de asemenea, reporni serverul X prin tastarea Ctrl-Alt-Backspace.

Ati prins ideea; cind anumite lucruri devin nesigure, ceea ce se intimpla foarte rar, nu trebui sa repornesc calculatorul cum se intimpla cu alte sisteme.

Capacitatea de portare

Pot rula Linux pe orice, incepind cu un disk USB, cu o discheta sau cu un ceas. Urmeaza o scurta lista a dispozitivelor pe care pot porta Linux :

- Diferite platforme hardware ;
- PDA-uri si Palm-uri ;
- Telefoane mobile sau telefoane IP ;
- Roboti ;
- Dispozitive audio-video ;
- Tablete si webpad-uri ;
- Gateway-uri, servere, camere web & dispozitive wireless ;
- Alte dispozitive inteligente.

Daca stau sa ma gindesc putin, e chiar uluitor. Pot rula Fedora pe desktop, pe server si, daca vreau, pot cumpara mai multe calculatoare si crea, cu putin efort, propriul supercalculator in forma unui cluster Linux, cum detine Google.

Capacitatea de configurare

Decizia imi apartine. Daca nu imi plac nici Gnome si nici KDE, pot miza pe Xfce sau pe oricare alt desktop din numeroasele oferte existente. Mai mult, daca nu vreau GUI, nu mi se impune sa folosesc o interfata grafica, iar acest lucru nu duce la prabusirea intregului sistem. Daca nu imi place cum arata lucrurile, le pot schimba. Daca nu imi place cum porneste calculatorul, pot configura altfel de pornire. Daca nu vreau un hard disk, nici o problema, pot fi client la alte dispozitive. Daca nu vreau o suita de aplicatii Internet precum Mozilla, ci numai un browser, pot sa-mi fac rost de Firefox sau de Dillo. Daca, in fond, nu agreez un program, exista altele care sint gata oricind sa-i ia locul si dintre care pot alege.

Cum fisierele de configurare sint bazate pe text, configurarea e de obicei simpla, deschizi un editor de text si observi toate optiunile de modificat in limba engleza, dar, daca vreau, uneltele pe baza de GUI ma asteapta. Fara registri ! Aceste elemente reprezinta pentru mine citeva dintre caracteristicile care fac din Linux cel mai putin complicat sistem de operare.

Scripturile sint parte integrata Linux. Acestea reprezinta o alta modalitate prin care pot schimba orice detaliu din sistem. Pot scrie propriile scripturi cu care sa pornesc / opresc servicii si altele prin care pot schimba orice aspect legat de Linux. Daca, la un moment dat, acestea devin nesatisfacatoare, pot trece la unul dintre puternicele limbaje de programare, care sa impinga lucrurile mult mai departe.

Securitatea

În mod implicit, multe instalari Linux au nevoie de securizari suplimentare. Cu toate astea, o mare parte a distributiilor, printre care Trustix sau Adamantix, sint construite cu grija securitatii la inceputul listei de prioritati. Pot inchide serviciile de care nu ma slujesc la momentul respectiv, securiza porturi si protocoale, recompila kernel-ul pentru o versiune mai rezistenta prin metode precum SeLinux sau Grsecurity. Pot activa log-uri pentru orice amanunt. Pentru ca pot fi martor al codului sursa si pentru ca il pot vedea, erorile si vulnerabilitatile sint culese si reparate imediat. Pot crea, de asemenea, binare mai puternice folosind elemente precum PaX.

Kernel-ul Linux poseda sute de atribute, printre care si unul dintre cele mai bune firewall-uri de astazi, IPTables. IPTables, combinat cu alte produse de securizare, precum SNORT, poate oferi o viata linistita calculatorului meu Linux. Dar trebuie sa am tot timpul grija: mijloacele de protectie le ai la indemina, trebuie numai sa le aplici, sau, cu alte cuvinte, cum iti vei asterne, asa vei dormi.

Pot gasi o sumedenie de alte tehnologii. Mai mult, pot utiliza una dintre versiunile live. În cazul vreunui atac major, restartez si totul e ca inainte.

Linux poate fi combinat cu proiecte precumon User Mode Linux. Asa dispun de propria retea si pot monitoriza ce se intimpla in lumea hacker-ilor / cracker-ilor printr-un Honeynet.

Profitul

Aceasta caracteristica poate fi abordata din doua perspective: din cea a cunostintelor, mai intii, si apoi din cea a buzunarului. Cu Linux invat ceva nou in fiecare zi si pot aplica tot ce am invatat pina acum cu orice limbaj de programare. În plus, pot crea o multime de lucruri noi interesante. Linux este liber si poate fi descarcat gratis.Trebuie doar sa citesc citeva licente pentru a intelege mai bine acest lucru.

Îmi pot sprijini activitatile si afacerile pe Linux, ceea ce, de altfel, si fac in prezent. Aplicatiile de birou, de finante, de grafica etc. sint de foarte buna calitate si nu costa nimic. Înca o usurare pentru portofel.

Este foarte usor sa-ti faci o impresie despre cum se cistiga bani cu Linux. Nu e nimic de mirare, costurile de pornire sint zero, iar companiile pot trece direct la dezvoltarea produselor, dupa ce si-au descarcat ultimul kernel si ultimele aplicatii.

În aceeasi masura, pot vinde servicii Linux sau revinde pentru o alta companie. Pot scrie materiale de instruire cu unele dintre cele mai bune instrumente din lume. Indiferent pentru ce optez, exista bani care asteapta.

Partajarea resurselor

Retelistica constituie inima oricarui sistem Linux, aceasta fiind si calea prin care Linux a ajuns la teribila dezvoltare de care se bucura astazi. Daca iti poti conecta calculatorul la o retea locala sau la orice alta forma de retea, il vei vedea stralucind [Smile] .

Actualizarile sint la discretie, managementul calculatorului meu se poate realiza local sau de la distanta. Serverele virtuale, gazduirea site-urilor web, creearea serverelor de e-mail precum si a propriului Internet Service Provider sint alte citeva lucruri de care te poti bucura cind te conectezi la o retea. Posibilitatile sint nenumarate.

Comunitatea

Aceasta este temelia culturii Linux. Datorita comunitatii pot pune intrebari, ma pot inscrie pe numeroase liste de e-mail, pot purta discutii pe chat, participa pe diferite forumuri, citi ultimele articole, ultimele manuale, vorbi cu prietenii. Cam 5 minute dureaza pina afli ce te intereseaza. Si acesta este un sprijin pe care nu il poti cumpara !!!

Daca vreau, pot sa ma implic in dezvoltarea kernel-ului sau in oricare alt proiect Linux, daca vin cu lucruri interesante, inovatoare si de performanta, care sa fie privite pozitiv si aprobate sub aspectul calitatii de unele dintre cele mai stralucite minti din lume. Vreau sa ajut la un proiect desktop sau vreau sa demarez propriul proiect, oricind se va gasi cineva bun care sa te sfatuiasca si sa te ajute. De fapt, uneori, intr-un chat, pe un forum sau intr-o lista de discutii, te poti trezi ca vorbesti chiar cu o mare celebritate in materie. De exemplu, incercam sa aflu daca in numele firmei mele puteam folosi numele TUX, asa ca i-am trimis un e-mail lui Linus Torvalds sa-l intreb daca acest nume se afla sub copyright-ul sau. Am primit un raspuns frumos in citeva zile: "(trademark law, not copyright law). Nope. Only "Linux". Go wild as far as I'm concerned. Linus". Din partea lui Bill Gates nu vei primi niciodata un astfel de raspuns, este ?

Exita de asemenea un grup al utilizatorilor de Linux in aproape orice oras din lume, cu care poti vorbi sau cu care te poti intilni.

Concluzii

În incheierea explicatiilor mele, as vrea sa ii invit pe toti cei care nu au folosit vreodata Linux, care au avut indoieli sau dubii daca sa isi instaleze Linux, sa incerce imediat. Linux este o cultura si un stil de viata. Este foarte simplu si ai intotdeauna ajutorul comunitatii. În domeniul afacerilor, utilizatorii ar trebui sa isi porteze imediat proiectele, iar banii economisiti sa-i investeasca in calificari si instruiri si sa nu se mai gindeasca la licente. Îti vei face repede multi prieteni, vei afla o groaza de lucruri noi, vei intelege informatica asa cum nu ai inteles-o niciodata pina acum. Vei gasi sprijin chiar in orasul tau si vei fi uneori surprins de renumele celor cu care vei comunica. Si, poate mai mult decit orice, vei invata si te vei distra.

Sper ca unii dintre voi sa vada repede adevarul din aceste rinduri, unii sa treaca repede la Linux, iar altii sa continue cu acesta.

(Cind spun Linux, ma gindesc la GNU/Linux, nu numai la kernel, la Fedora Core sau la celelalte distributii.)

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
John Doe          gnulinux.ro
John Doe
Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
335 articole • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!