Meniu

Despre votul electronic, ce este votul electronic si care sunt tarile ce l-au implementat

Nu cred ca mai exista la ora actuala român care sa nu stie de felul in care au fost organizate alegerile in diaspora. Organizarea a fost jalnica, majoritatea suntem de acord cu asta. Un numar foarte mare de români au stat ore intregi la cozi pentru a vota, in conditii meteo nefavorabile si nu au reusit sa-si exercite acest drept.

În urma evenimentelor nefericite concluzia a fost si inca este una singura - trebuiesc luate masuri pentru ca situatia cu pricina sa nu se mai repete.

Una dintre asa zisele solutii propuse de unii politicieni a fost votul electronic. La prima vedere suna bine, votam din confortul propriei locuinte, nu mai stam la cozi, toate bune si frumoase pâna aici.

Numai ca de fapt, nu toate-s bune si frumoase. Lasând la o parte costurile dezvoltarii si implementarii unui sistem de vot electronic si procesul de instruire al celor implicati in buna desfasurare a procesului de vot, trebuie in primul rând sa fie asigurate urmatoarele : securitatea sistemului, buna functionare din punct de vedere tehnic si nu in ultimul rând secretul votului.

Si cum ai nostrii politicieni nu prea se pricep la nimic ma indoiesc ca au luat in calcul aspectele enumerate mai sus. Probabil ca nici nu au avut timp, trebuiau sa profite imediat de situatia dezastruoasa de la tururile de scrutin.

Citind pe internet reactii ale oamenilor cu privire la votul electronic am fost surprins sa vad ca multi rezoneaza cu aceasta idee. Însa nu-i condamn pentru ca nu e cazul. Consider ca sentimentul de solidaritate cu diaspora si lipsa de informare sunt factorii principali pentru „votul de incredere” oferit acestei propuneri.

Înainte de lua in calcul cadrului legal privind votul electronic consider ca este foarte important sa intelegem ce este votul electronic si ce implica un sistem de vot electronic. O spun cu toata convingerea ca raspunsurile le poate oferi doar societatea civila, nicidecum clasa politica.

În continuarea acestui articol va pun la dispozitie câteva legaturi catre articole si studii in care este dezbatut subiectul votului electronic si din care puteti afla mai multe despre problemele de ordin tehnic si de securitate ale diferitelor sisteme de vot electronic.

Ce este votul electronic si care sunt tarile ce au implementat si folosit la nivel national sisteme de vot electronic

Riscuri de ordin tehnic si de securitate ale sistemelor de vot electronic

Concluzii in urma dezbaterilor pe tema votului electronic in România

Tari care au implementat un sistem de vot electronic si care au renuntat ulterior la aceasta modalitate de vot

Articole in limba engleza despre vot electronic

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign