Daca inca nu stiti mare lucru despre Linux, mai jos sunt enumerate cateva din motivele pentru care ati putea dori sa „faceti trecerea” pe Linux :

Virusi si Spyware
Linux nu sufera de problema virusilor si a spyware-ului precum se intampla cu Windows. Aceasta se datoreaza caii securizate pe care s-a mers in dezvoltarea Linux-ului. Imaginati-va cum ar fi sa nu trebuiasca sa va faceti griji in legatura cu vreun virus sau deschiderea unui atasament de email! Fiti increzator cand va utilizati calculatorul.

Siguranta si stabilitate
Linux este proiectat sa fie stabil, sigur si securizat. Datorita naturii software-ului open source, orice defect se remediaza foarte repede. Cei mai buni programatori din lume si alte mii de oameni contribuie la programele pe care le-ati folosi in fiecare zi, acest lucru insemnand ca primiti cele mai bune pachete de software disponibile, care sunt imbunatatite permanent. In cazul din ce in ce mai rar, in care vreo aplicatie nu s-ar comporta adecvat sau ar disfunctiona, Linux-ul in sine rareori esueaza. Acest fapt duce la continuitatea activitatii computerului personal in conditii normale pentru a putea fi folosit. Nu mai apare sindromul „reboot and try again”! Deseori aceste situatii se pot rezolva destul de repede prin utilizarea instrumentelor disponibile in Linux si nu prin achizitii in plus fata de sistemul de operare propriu-zis. Puteti accesa log-uri ajutatoare si daca aveti priceperea necesara, puteti accesa chiar si codul sursa al programului respectiv, ca sa nu mai vorbim de o comunitate uriasa de utilizatori dornici sa ajute! Folosind Linux, aveti cu adevarat control asupra calculatorului si puteti sa va odihniti stiind ca sistemul dumneavoastra este sigur, securizat si ca software-ul va exista mereu. Update-uri de securitate sunt mereu disponibile si nu trebuie sa va faceti griji in privinta problemelor cum ar fi Microsoft care nu mai ofera suport pentru versiunea dumneavoastra de Windows si trebuie sa achizitionati un upgrade (si cel mai probabil un nou calculator!).

Managementul pachetelor
Puteti cauta si instala software pe sistemul dumneavoastra Linux printr-o singura aplicatie accesibila. Nu trebuie sa cautati pe Internet pentru fisierele de care aveti nevoie sau sa cotrobaiti prin ultimele CD-uri primite prin posta, apasati doar butonul de instalare si urmariti cum Linux download-eaza fisierele necesare de pe Internet si le instaleaza pentru dumneavoastra. Nu doar atat, ci din momentul in care aveti sistemul si aplicatiile instalate, Linux verifica mereu ca aplicatiile respective sa fie actualizate, indiferent daca ati folosit acele aplicatii sau chiar daca nu stiati ca sunt instalate! Chiar daca este un update de securitate, o versiune noua de OpenOffice.org sau chiar nucleul sistemului Linux propriu-zis, totul se rezolva cu mare usurinta. Ceea ce este cel mai important, fiind open source stiti ca puteti avea incredere in software-ul care se instaleaza.

Caracteristici
Linux este deseori in fruntea inovatiei si a tehnologiei computationale. Nu este legat de aceleasi presiuni exerctitate de entitati comerciale si oamenii sunt liberi sa fie creativi si inovativi. Unele exemple de caracteristici incluse in Linux inainte sa fie incluse in Windows sunt: desktop-uri 3D impresionante cu Xgl si beryl; centru multimedia si TV cu mythtv; cautare desktop cu beagle; widget-uri pe desktop cu superkaramba; si multe altele. In plus, Linux este disponibil gratuit chiar acum!
Compatibilitate
Linux ruleaza pe orice. De fapt, este cel mai larg suportat sistem de operare din lume! De la supercalculatoare noi la vechituri pe care le-ati fi aruncat, exista intotdeauna o versiune de Linux pentru dumneavoastra. Cu Linux aveti posibilitatea de a face browsing pe Internet, de a vizualiza filme, de a asculta muzica, de a accesa camera digitala, de a va folosi scanner-ul si multe multe altele. Puteti de asemenea sa trimiteti email-uri si de a crea documente care sunt compatibile cu sistemele Windows.

Libertate
Linux este un sistem open source. Poate ca acest lucru nu inseamna neaparat ceva pentru dumneavoastra daca nu sunteti programator, cu toate acestea, chiar si pentru utilizatorul de rand inseamna ca puteti avea incredere in software (vizitati sectiunea „despre FOSS” pentru detalii). Software-ul liber, open source, acapareaza popularitate in intreaga lume, fiind mereu in crestere. Acesta este momentul propice pentru crearea unui nou set de deprinderi.

Gratuit
Poate dumneavoastra sustineti faptul ca, calculatorul dumneavoastra a fost livrat cu Windows gratuit, dar in realitate ati platit pentru el (exceptand cazul unei copii ilegale). Linux-ul cu toate acestea, este gratuit. Uitati cu totul despre software-ul pirat. De la pachete office la programe media si aplicatii Internet, software-ul open source care este livrat cu Linux nu doar ca este complet (cu toate caracteristicile), dar nu costa un ban.

Usor si intuitiv
O singura instalare de 20 de minute a Linux-ului va instala tot software-ul si tot hardware-ul de prima data! Nu e nevoie sa pierdeti vremea cautand discurile cu driver-i si indurand frustrarea de a instala personal tot software-ul. Odata ce sistemul dumneavoastra Linux este instalat, veti descoperi ca este foarte simplu si usor de folosit. Linux-ul este imbunatatit permanent si realizat mult mai intuitiv, deoarece oamenii sunt liberi sa modifice software-ul. In cele din urma aceste modificari sunt disponibile pentru beneficiul tuturor.

Alegere si control
Linux-ul va da un anumit grad de control prin faptul ca ofera posibilitatea de a alege. Alegerea asupra software-ului care urmeaza sa ruleze si asupra modului in care acesta va rula. Nu trebuie sa va preocupe ideea ca veti ramane blocati pe un anume program sau un set de programe pentru a realiza ceva. Exista mii de programe gratuite disponibile pentru a fi instalate de catre dumneavoastra prin apasarea unui singur buton! Puteti intr-adevar sa modificati interfata dupa propriul plac, sau sa alegeti una dintre multele versiuni de Linux disponibile, care functioneaza diferit la o prima rulare. Linux este flexibil si va permite crearea unui sistem care sa va fie convenabil. Gasiti sau creati ceva ce vi se potriveste!

Comunitate
Oricine foloseste Linux face lucrul acesta pentru ca a ales, nu pentru ca a fost nevoiti. Oamenii dezvolta Linux-ul pentru ca au o pasiune pentru el, nu fac acest lucru pentru bani sau pentru a imparti piata de profit. Acest fapt inseamna ca treaba se realizeaza pentru motivele corecte. Utilizatorii sunt mereu dornici sa ii ajute pe altii si Linux este un efort de colaborare global. Comunitatea Linux e alcatuita din oamenii exact ca dumneavoastra si este o comunitate minunata pentru cei care fac parte din ea.

Distractie!
Linux este si distractiv de folosit. Imaginati-va sa va bucurati de folosirea computerului dumneavoastra din nou. Pur si simplu este ceva extraordinar in a rula Linux pe computerul dumneavoastra, chiar si persoanele care sunt pricepute in domeniu vor fi impresionate!

Trimite-ne o stire
 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Corsair Commander PRO este programat sa apara in viitorul Kernel Linux 5.9
John Doe          gnulinux.ro
John Doe
Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
70 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!