Linux Benedict Torvalds, s-a nascut 28 decembrie 1969 la Helsinki si provine dintr-o familie vorbitoare de limba suedeza. Prenumele Linus le-a fost inspirat parintilor sai Nils si Anna de personalitatea savantului american Linus Pauling, laureat al premiului Nobel pentru chimie in 1954 si cunoscut militant pentru dezarmare nucleara.

Parintii sai, Nils si Anna lucreaza in jurnalistica ( „o meserie de traditie in familie” ) amandoi au fost agitatori comunisti in campusul universitatii din Helsinki prin anii 60.
Sora sa il caracterizeaza pe Linus ca fiind un "perfectionist", in vreme ce mama sa ii subliniaza determinarea fara sa evite cuvantul "fanatic" cu toate acestea scanteia a fost aprinsa de bunicul sau Leo Toerngvist, profesor de statistica la Universitatea din Helsinki care i-a cumparat un calculator Commodore si l-a incurajat sa invete sa-l programeze.
Astfel ca la 12 ani Linus deja programa jocuri iar mai tarziu a ales sa studieze informatica la Universitatea din Helsinki.

În 1991, Linus Benedict Torvalds era student in anul al doilea al Facultatii de Informatica a Universitatii din Helsinki . A reusit sa-si cumpere un PC adevarat, un 386 SX si s-a apucat sa invete sa-l programeze in limbaj de asamblare .
Linux Benedict Torvalds

A scris câteva drivere ca sa se poata conecta la mai vechiul sau sistem Sinclair iar apoi alte cateva pentru a putea rula sistemul Minix, dezvoltat de profesorul Andrew Tanenbaum in scopuri educationale. Pana la urma a rezultat nucleul unei clone Unix.
Finlandezul de 21 de ani cu parul auriu si o vorba dulce iubea sa se joace cu puterea computerelor si sa impinga sistemele la limita maxima. Dar tot ce lipsea era un sistem de operare, care sa poata satisface nevoile profesionistilor.

Astfel din dorinta de a avea propriul sistem de operare UNIX pe calculatorul personal Linus Torvalds a inceput dezvoltarea kernel-ului (nucleul sistemului de operare Linux) realizand astfel Linux-ul. Linux-ul este pus sub licenta GNU General Public License, asigurandu-se astfel libereratea de copiere a codurilor sursa, pentru studiu si pentru modificare.
In acest timp, lucruri uimitoare se intampla cu Linux. Cel mai bun lucru legat de Linux astazi este numarul mare de sustinatori pe care i-a adunat. Astazi, Linux este unul dintre sistemele de operare cu cea mai rapida evolutie din istorie. Dar ceea ce este cu adevarat uimitor este numarul in continua crestere de dezvoltatori raspanditi in intreaga lume, care lucreaza cu un zel fierbinte pentru a imbunatati caracteristicile Linux.

Efortul de dezvoltare este un model de dezvoltare bine conceput si supravegheat de catre supervizori. Alaturi de acestia din urma exista mii de dezvoltatori ce lucreaza la portarea diverselor aplicatii pentru Linux.

Aparitia mediilor desktop profesionale precum KDE (K Desktop Environment) si GNOME au completat imaginea desavarsita a Linux-ului. Recentele versiuni ale mediilor desktop au schimbat perceptia generala despre "prietenia Linux cu utilizatorul" intr-o mare masura. Astazi, aproape toate distributiile de Linux includ user-friendly GUIs.
In ceea ce-l priveste pe Linus, el ramane un om simplu. Spre deosebire de Bill Gates, el nu este un miliardar. Dupa incheierea studiilor, el s-a mutat in Statele Unite ale Americii si a gasit un loc de munca la Transmeta Corporation.

Dupa efectuarea unui proiect de cercetare si dezvoltare top-secret, Transmeta a lansat procesorul Crusoe. Linus a fost un membru activ al echipei de cercetare. Recent casatorit cu Tove, el este mandrul tata al unei fetite, Patricia Miranda Torvalds.

Linus Benedict Torvalds ramane cel mai faimos programator din istoria cunoscuta, pana la aceasta data.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
John Doe          gnulinux.ro
John Doe
Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
335 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!