Gentoo este fara discutie cea mai populara distributie bazata pe pachete sursa. Articolul de fata contine sfaturi pentru cei care fac cunostinta pentru prima data cu aceasta distributie. Articolul nu ofera detalii cu privire la procesul de instalare, ci doar sfaturi care sper ca va vor scuti de multe batai de cap.
Procesul de instalare este semnificativ mai dificil comparativ cu restul distibutiilor linux. Insa acest lucru se va schimba o data cu aparitia unei versiuni stabile a instalerului grafic care a intrat in acest an in componenta Gentoo.
Desi puteti instala Gentoo si fara o conexiune la internet, nu o sa va puteti bucura de avantajele pe care le ofera distributia. Daca nu aveti o conexiune permanenta la internet va recomand sa alegeti alta distributie.
Gentoo poate fi instalat in mai multe feluri, metodele oficiale fiind: - folosirea unui cd de instalare minimal - folosirea unui live cd (creat de echipa gentoo special pentru asta)
Fiindca instalarea completa a sistemului de operare poate dura chiar mai bine de 24 de ore, in functie de masina pe care instalati si in functie de conexiunea la internet de care dispuneti, trebuie sa acordati putina atentie acestei etape.
Eu va recomandat sa folositi cd-ul minimal de instalare doar atunci cand instalati un server. Cand doriti sa instalati un desktop, live cd-ul este pe de departe cea mai buna alegere, deoarece instalarea unui sistem desktop necesita foarte mult timp si in tot acest timp probabil vreti sa puteti folosi calculatorul si pentru altceva.
Alt sfat este sa nu folositi live cd-ul creat de Gentoo, si asta din mai multe motive. In primul rand fiindca vine cu mult mai putine pachete comparativ cu alte live cd-uri, iar pachetele cu care vine sunt vechi sau foarte vechi. Instalerul grafic arata bine, insa este o achizitie noua pentru distributie si e plin de buguri, deci nu reprezinta un motiv pentru folosirea live cd-ului Gentoo.
Asadar va recomand sa folositi un cd cu Knoppix. Pasii necesari instalarii sunt aceeasi ca si in cazul folosirii live cd-ului creat de echipa Gentoo, insa ofera avantajul ca puteti face mult mai multe lucruri in timpul instalarii. Cei care dispun de o masina cu performante medii pot naviga linistiti pe internet si chiar viziona filme in timpul compilarii.
Datorita specificului acestei distributii, felul in care partitionati poate fi destul de important. De aceea, va recomand sa faceti o partitie speciala pentru /usr/portage, /var si eventual pentru /var/tmp/ccache (in cazul in care folositi ccache, a se vedea mai jos). Partitiei pentru Portage ar trebui sa-i alocati in jur de 512MB, desi ceva mai mult nu strica. Pentru aceasta, ar trebui ales un sistem de fisiere potrivit pentru fisiere mici si foarte mici. Alegeri bune ar fi ext3 formatat cu optiunea "-T small" sau "-T news" (detalii in mke2fs(8)) sau reiserfs. Partitia pentru /var trebuie dimensionata cu grija, pentru ca aici (/var/tmp/portage
) se vor compila pachetele; asigurati un minim de 2GB pentru a evita problemele legate de spatiul liber disponibil.
Dupa cum am mai spus, compilarea poate dura foarte mult, in functie de aplicatiile pe care le instalati si masina pe care instalati. Sa nu va faceti iluzii ca puteti sa lasati masina sa compileze si sa plecati linistiti la culcare, iar dimineata sa gasiti sistemul instalat. Asta fiindca in timpul instalarii pot aparea mici conflicte de pachete care necesita interventia dumneavoastra.
Va recomand sa downloadati mai intai toate pachetele si apoi sa incepeti compilarea lor ("emerge -f
" este comanda pentru a downloada pachetele, fara a le instala). Pachetele foarte mari precum Firefox si Open Office necesita un timp foarte mare pentru compilare (openoffice are nevoie de mai bine de 24 de ore). Pentru aceste pachete Gentoo pune la dispozitia utilizatorilor un set de pachete binare (firefox-bin, openoffice-bin) pe care va sfatuiesc sa le instalati.
Portage poate sa downloadeze pachetele in paralel cu compilarea surselor, ceea ce scade semnificativ timpul necesar instalarii. Pentru a activa acest comportament, adaugati optiunea parallel-fetch in /etc/make.conf variabilei FEATURES.
In cazul in care dispuneti de ceva mai mult spatiu liber, puteti instala si activa ccache. In schimbul a 1-2GB, el poate "memora" o buna parte din procesul de compilare, reducand destul de mult timpul destinat recompilarii pachetelor (desi prima compilare are loc cu aceeasi viteza, neglijand overhead-ul). Instalarea se realizeaza cu "emerge ccache", de preferat inaintea instalarii oricarui alt pachet. Introducerea cuvantului-cheie ccache in variabila FEATURES in /etc/make.conf nu este necesara, el fiind activat automat in versiunile actuale ale Portage. Folosind variabila CCACHE_SIZE
din /etc/make.conf
puteti alege maximul de spatiu care va fi folosit de ccache (daca nu este setata, maximul este de 2GB).
O resursa foarte buna in cazul in care aveti intrebari sau probleme specifice Gentoo este forumul comunitatii utilizatorilor Gentoo din Romania.