Daca vrem sa facem o verificare a integritatii fizice a unui HDD, altfel spus sa vedem daca acesta are bad-uri sau nu, trebuie sa folosim comanda badblocks. Trebuie mentionat ca aceasta comanda nu trebuie rulata pe partitii montate. Ratiunea pentru care partitiile nu trebuie montate este aceea ca in cazul in care scanarea se blocheaza datorita problemelor intâlnite sa nu atraga dupa sine blocarea sistemului.
Un prim pas este deci demontarea partitiei pe care dorim sa o scanam.
Comanda badblocks poate primi o serie de optiuni, care trebuie alese cu atentie, deoarece unele pot duce la pierderea datelor de pe discul respectiv. Acestea sunt:
-c
numarul de blocuri care sunt testate simultan. Implicit, valoarea este 16. Cu cât acesta valoare este mai mare, cu atât testul se va desfasura mai rapid, dar va si consuma memorie mai multa.
-o output_file
salveaza intr-un fisier o lista cu bad-urile gasite
-i input_file
incarca o lista cu bad-urile deja cunoscute dintr-un fisier generat anterior de badblocks si le evita in timpul scanarii
-n
test nedistructiv. Este o optiune default si nu duce la pierdere de date in timpul scanarii
-s
afiseaza un contor care arata progresul operatiei
-v
verbose, afisare detaliata a etapelor desfasurate
-w
test distructiv. Este o optiune periculoasa si duce la pierderea datelor de pe discul testat. Opusul optiunii -n
. De remarcat ca am scapat de unele bad-uri de pe un HDD folosind acesta optiune, ele fiind niste bad-uri false care nu puteau fi detectate
Exemplu de comanda uzuala:
badblocks -c 32 -o test1 -n -s -v