NimbleX este un sistem de operare mic, (creatia lui Bogdan Radulescu, un tânar ploiestean - bucurestean) dar multilateral dezvoltat, care este capabil sa boot-eze de pe CD-uri de 8 cm, de pe memorii flash (stick-uri USB, Mp3 playere) dar si de pe reteaua locala.

Deoarece ruleaza in intregime de pe CD, USB sau LAN, nu necesita instalare si nici macar hard disk. NimbleX este bazat pe Slackware si scripturile linux-live si implicit are o multitudine dintre avantajele acestei distributii. Unul dintre acestea este disponibilitatea foarte mare de software gratuit care se poate gasi sub forma de pachete. Partea cea mai atractiva a sa este faptul ca, desi este mic, NimbleX-ul are o interfata grafica puternica si frumoasa si o multime de programe incorporate pentru navigarea pe Internet, editarea de documente, ascultarea muzicii, rularea filmelor si multe altele. Este prezenta chiar si functionalitate de baza de server.

În primul rand, datorita dimensiunii sale reduse, il puteti purta in permanenta asupra voastra si il puteti folosi drept sistemul vostru de operare mobil oriunde doriti, având beneficiile mentionate mai sus, dar si multe altele pe care le puteti descoperii singuri. Deoarece are capacitatea de a detecta automat toate partitiile, se pot accesa datele pe orice alte calculatoare fara a cunoaste parola, atat pe Linux, cat si Windows. Acum il puteti folosi ca disk de recuperare a datelor, pentru a asculta muzica, vizualiza filme, naviga pe Internet cat si in orice alt scop. Datorita cerintelor scazute, il puteti rula si pe calculatoare mai vechi. Serverele de baza sunt mici si rapide iar utilizarea lor este foarte facila. NimbleX este un sistem de operare foarte usor de personalizat, pentru a satisface nevoile fiecarei persoane.

Instalarea NimbleX

Aici voi prezenta putina teorie/indicii despre cum puteti instala pe HDD. Aceasta se adreseaza in special utilizatorilor care au o oarecare experienta cu Linux-ul.
Pentru a boota NimbleX de pe alt mediu decat CD-ul este necesara instalarea unui bootloader (grub, lilo sau isolinux). Preferatul meu este grub-ul, fiind si cel care se poate vedea pe CD. Din consola NimbleX-ului se poate executa comanda grubconfig pentru a instala bootloader-ul. Apoi va fi nevoie sa-l configurati modificand fisierul menu.lst Puteti folosi fisierul de pe CD ca referinta.
Dupa ce bootloader-ul este instalat si configurat trebuie doar sa utilizati parametrul from= pentru a indica kernel-ului de unde sa incarce NimbleX-ul.

Recomand si adaugarea parametrului changes=... pentru a putea sa pastrati setarile.
Acum trebuie doar sa copiati datele de pe CD in locatia specificata la parametrul from=
Puteti citii mai multe lucruri pe forum la sectiunea Tutorials . Din pacate momentan este doar in engleza.

ATENTIE: Daca nu sunteti atenti puteti pierde date sau puteti face sistemul neboutabil.

NimbleX - GNU/Linux.ro Cititi mai multe stiri/noutati despre NimbleX aici ...

Trimite-ne o stire
 • Care este reactia ta?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • 100% like GNU/Linux.ro
  Like
 • unmoved GNU/Linux.ro
  unmoved
 • amused GNU/Linux.ro
  amused
 • excited GNU/Linux.ro
  excited
 • angry GNU/Linux.ro
  angry
 • sad GNU/Linux.ro
  sad
TENDINTA  |  Care sunt cele mai sigure parole din lume?
FlorinM          GNU/Linux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1437 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!