Meniu

CentOS 8 vs Ubuntu 18: Cel mai bun distro pentru server

Alegerea unui sistem de operare pentru serverul poate fi dificila. Aceasta comparatie pune in balanta doua sisteme de operare populare - CentOS si Ubuntu, ambele fiind performante si de calitate. Fiecare are propriul atu, in comparatia de mai jos despre cel mai bun sistem de operare.

Care este mai bun pentru server - CentOS sau Ubuntu?

Cine este CentOS ?

CentOS este o distributie Linux bazata pe RPM, mentinuta si administrata de comunitate. A fost lansat in 2004 si, in esenta, este o versiune gratuita a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) , cu câteva diferente. Spre deosebire de RHEL, care vine cu suport pentru clienti platit si este un produs comercializat, CentOS este complet liber de utilizat. Spre deosebire de multe alte sisteme de operare, CentOS mentine fiecare versiune distribuita timp de 10 ani , cu lansari la fiecare 2 ani.

Cine este Ubuntu ?

Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Debian, utilizat pe servere, desktop-uri, tablete si smartphone-uri. Este o distributie open-source intr-o interfata moderna si intuitiva, oferind utilizatorilor sai o platforma stabila, robusta si fiabila pe care sa poata implementa aplicatii. Software-ul sau este actualizat si acceptat pentru o perioada lunga de timp, versiunile software nu se schimba niciodata in mijlocul unei versiuni.

- CentOS fata de Ubuntu difera in ceea ce priveste ciclurile de lansare si suport. CentOS are un ciclu de eliberare semnificativ mai lung si o durata de asistenta mai lunga: perioada dintre versiunile de asistenta poate fi de pâna la 7 ani, in timp ce durata de asistenta este de pâna la 10 ani. Ubuntu isi lanseaza suportul pe termen lung la fiecare 2 ani si vine cu o durata de asistenta de 5 ani .

- CentOS acorda prioritate securitatii si coerentei la actualizarile software rapide .

- Ubuntu, este un pic mai putin conservator atunci când vine vorba de upgrade-uri, utilizatorii Ubuntu vor avea de obicei actualizari in depozitul lor inainte de utilizatorii CentOS .

- CentOS se bazeaza pe RedHat, care utilizeaza managerul de pachete (rpm) Red-hat, iar Ubuntu se bazeaza pe Debian care foloseste instrumentul avansat de pachete (apt).

- CentOS domina gazduirea web, oferit pe majoritatea panourilor de control de gazduire web (cum ar fi cPanel si InterWorx ), aici CentOS este cea mai buna optiune de departe.

- Ubuntu ofera mai multe documentatii si suport tehnic gratuit. Versiunea sa de server are mai mult suport implementare cloud si containere.

- O diferenta importanta intre CentOS si Ubuntu este interfata grafica de utilizator (GUI) a Ubuntu, care este mai simpla decât interfata liniei de comanda (CLI) de pe CentOS .

CentOS Ubuntu

Pro:

- Bazat pe Redhat

- Sigur si stabil

- Panouri administrare diverse de gazduire web (ex: cPanel)

- Orientat catre piata de server si preferat de corporatiile mai mari

- Cloud: OpenStack, OpenNebula, CloudStack

- Virtualizare: Suport pentru KVM nativ

Pro:

- Bazat pe Debian

- Comunitate excelenta de documentare si suport

- Lansari la fiecare sase luni

- Asistenta tehnica gratuita

- Cloud: OpenStack

- Virtualizare: KVM, Xen

Contra:

- Comunitate de utilizatori mica, dar activa.

- Biblioteca limitata de tutoriale si ghiduri

- Actualizari rare - pot fi depasite uneori

Contra:

- Orientat mai mult catre utilizatorul desktop

- Mai putin sigur uneori

- Nu accepta cPanel

- Actualizarile frecvente pot duce la instabilitatea sistemului de operare

CentOS vs Ubuntu nu are un câstigator clar - ambele sunt distro-uri grozave. Alegerea unuia dintre ele este o sarcina usoara daca sunteti pregatit pentru anumite compromisuri. Cel mai bun sistem de operare pentru server, depinde de nevoile tale.!

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign