Meniu

Personalitati marcante in istoria computerelor

Este greu sa ne imaginam o lume fara computere. Oamenii au devenit dependenti de ele. Impactul profund creat de acestea in vietile noastre, direct sau indirect asociate cu inventiile si tehnologiile care au ajutat la crearea lor, le fac una dintre cele mai importante inventii din istoria omenirii.

În acest articol veti putea afla referinte despre 15 dintre cele mai importante sau emblematice figuri care au marcat istoria computerelor. Pentru a nu crea divergente, lista este ordonata in mod cronologic, dupa data nasterii fiecarei persoane.

15. Charles Babbage (26 decembrie 1791 – 18 octombrie 1871)
14. John von Neumann (28 decembrie 1903 – 8 februarie 1957)
13. Tommy Flowers (22 decembrie 1905 – 28 octombrie 1998)
12. Alan Mathison Turing (23 iunie 1912 – 7 iunie 1954)
11. Douglas Engelbart (30 ianuarie 1925)
10. Seymour Roger Cray (28 septembrie 1925 – 5 octombrie 1996)
9. Gordon Moore (3 ianuarie 1929)
8. Philip Don Estridge (23 iunie 1937 – 2 august 1985)
7. Henry (Ed) Roberts (13 septembrie 1941 – 1 aprilie 2010)
6. Stephen Gary Wozniak (11 august 1950)
5. Steve Jobs (24 februarie 1955)
4. Tim Berners-Lee (8 iunie 1955)
3. Bill Gates (28 octombrie 1955)
2. Andrew Stephen Grove (2 septembrie 1936)
1. Linus Benedict Torvalds (28 decembrie 1969)

15. Charles Babbage (n. 26 decembrie 1791 – d. 18 octombrie 1871)

Charles Babbage a fost primul care a enuntat ideea unui computer mecanic, dupa ce a vazut cum tabelele numerice calculate de oameni (denumite computere) aveau un grad ridicat de erori. Babbage a decis ca prin crearea unui dispozitiv mecanic cu acelasi rol ar putea sa elimine erorile. Asa s-a nascut motorul diferential: o masina capabila sa calculeze valori ale unor functii polinomiale in mod automat. Însa, desi proiectul nu ducea lipsa de fonduri, nu a fost incheiat niciodata.

Fara sa se descurajeze, Babbage a initiat o continuare pentru acest proiect, motorul diferential nr. 2, o masina de calcul imbunatatita si un motor analitic, care a reprezentat primul computer programabil din istorie. Babbage a murit inainte ca schitele lui sa devina realitate, dar influenta lui nu a fost subestimata, iar proiectele lui au inspirat alti oameni care au ajuns sa lucreze pe computere.

Dovada a geniului Babbadge si viabilitatii proiectelor lui stau motorul diferential nr.2 care a fost construit intre 1989 si 1991 la Muzeul de Stiinta din Londra folosind tolerantele de productie ale secolului 19, care functioneaza si astazi, putând efectua calcule pâna la 31 de cifre, precum si o imprimanta schitata tot de acesta in timpul vietii.

14. John von Neumann (in maghiara: Margittai Neumann János Lajos) (28 decembrie 1903 – 8 februarie 1957)

John von Neumann, la origine Margittai Neumann János Lajos, a fost un matematician american evreu de origine austro-ungara cu importante contributii in fizica cuantica, analiza functionala, teoria multimilor, topologie, economie, informatica, analiza numerica, hidrodinamica exploziilor, statistica si in multe alte domenii ale matematici, fiind unul din cei mai importanti matematicieni din istorie.

von Neumann a fost cel care a promovat pentru prima data arhitectura computerului numit dupa el.

Acesta descria intr-un document o arhitectura in care si datele si programul sunt stocate impreuna in memoria unui computer, in acelasi spatiu de adresare, putându-se realiza computere mai flexibile si mai usor de programat.

Aceasta metoda a ramas pâna de curând arhitectura standard pentru computere si, doar recent fiind dezvoltate tehnologii care permiteau designuri si mai complexe.

13. Tommy Flowers (22 decembrie 1905 – 28 octombrie 1998)

O alta figura marcanta din echipa Bletchley Park din vremea celui de-al doilea razboi mondial, Tommy Flowers a instrumentat construirea primului computer electronic din lume: Colossus. Scopul principal al masinii a fost cel de a sparge Codul Lorenz, folosit de germani la nivel inalt, inclusiv de Adolf Hitler.

Construit folosind supape, computerul era de cinci ori mai rapid si mai flexibil decât predecesorul lui, Heath Robinson. Colossus a fost primul computer programabil, digital si revolutionar la vremea lui. Succesul lui in spargerea codurilor a fost demonstrat când lui Eisenhower i-a fost inmânat un transcript care arata ca Hitler nu va urma sa mute mai multe trupe in Normandia iar debarcarile din Ziua D aveau o sansa mare de succes.

Dupa razboi, datorita naturii lor secrete, realizarile lui Flowers au fost in mare masura trecute cu vederea pâna in anii 70. Totusi, el a continuat sa aiba un impact profund, ajutând la proiectarea intregii infrastructuri electronice de telefonie la General Post Office.

12. Alan Mathison Turing (23 iunie 1912 – 7 iunie 1954)

Alan Turing a fost in principal un matematician, devenind faimos in special pentru ajutorul dat la spargerea codului german Enigma din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Acesta a fost si momentul când Turing s-a orientat pentru prima data catre computere pentru a-l ajuta sa sparga mai repede coduri.

Sistemul creat initial de Turing a fost Bomba: un dispozitiv electromecanic conceput sa ajute spargerea cheii zilnice folosite de germani pe masinile Enigma. Folosind un meniu furnizat de catre echipa de criptanaliza (o selectie de text simplu care corespundea cifrului), operatorii Bombei puteau seta rapid masina pentru ca aceasta sa poata calcula setarile posibile pentru Enigma, care puteau fi verificate ulterior manual. Designul Bombei a fost imbunatatit de catre Gordon Welchman, iar restul este istorie.

Dupa terminarea razboiului, Turing a devenit o personalitate influenta si a creat testul Turing: o metoda prin care se putea testa o inteligenta artificiala. Urmarit penal pentru acte homosexuale, Turing s-a sinucis in 1954.

11. Douglas Engelbart (30 ianuarie 1925)

Douglas Engelbart nu este un nume foarte cunoscut, dar el a fost unul din pionierii care si-au adus aportul in dezvoltarea computerului modern. În timp ce lucra la Stanford Research Institute, el a creat un departament de cercetare având ca subiect pe agenda de lucru, “Augmenting Human Intellect: A Conceptual Framework”, sau in traducere adaptata, crearea de metode prin care oamenii vor interactiona cu computerele.

Aici a creat el mouse-ul, acesta fiind si in ziua de azi, metoda de facto prin care interactionam cu computerele. El si echipa lui au creat de asemenea, ecrane bit-map, hypertext si câteva precursoare de interfete grafice (GUI).

Cercetarea initiata aici, a permis Xerox sa continue dezvoltarea si sa creeze bazele pentru sistemele de operare care folosesc ferestre, pe care le utilizam astazi cu totii.

10. Seymour Roger Cray (28 septembrie 1925 – 5 octombrie 1996)

Cunoscut ca si “Tatal supercomputerelor”, creditat pentru dezvoltarea primului computer integral pe tranzistori (1958), membru fondator al Control Data Corporation in 1957, director al deptartamentului de inginerie intre 1957 si 1965, Seymour Cray este invetatorul tehnologiei vectoriale din CRAY-1 si al design-urilor inovatoare in racirea sistemelor pentru CDC 6600 si CRAY-1.

Arhitect de supercomputere, Cray a fondat Cray Research in 1972 unde au fost concepute multe dintre aceste masinarii extraordinare pentru vremea lor. Practic, munca lui Seymour Cray a creat industria supercomputerelor.
6600 a fost primul supercomputer comercial (stiintific) care depasea ca performante orice alt sistem al vremii. Acesta, desi foarte costisitor, era singura alegere pentru computatie avansata disponibil atunci pe piata.

9. Gordon Moore (3 Ianuarie 1929)

Gordon Moore este faimos doar pentru legea omonima, Legea lui Moore, care descrie cum numarul de tranzistori care pot fi plasati pe un circuit integrat intr-un mod econom, se dubleaza la aproximativ fiecare doi ani. Fiind co-fondator Intel, practic prin evolutia acestor procesoare a devenit recunoscuta teoria lui Moore.

La inceputuri, Intel era o companie care producea semiconductori, dar la un moment dat si-a schimbat dramatic atentia catre productia de procesoare. Compania a inceput sa livreze procesoarele sale catre IBM pentru a fi integrate in PC-uri, iar prin succesul avut de acestea pe piata, si catre clonele PC-urilor IBM.

Procesoarele si arhitectura Intel au devenit in timp, standardul de facto in marea majoritate a computerelor. De la laptopuri pâna la servere ultra-performante, inclusiv cele mai noi Apple-uri ruleaza toate pe arhitecturi Intel.

Ca si fondator al Intel, Moore si-a adus aportul la modelarea lumii moderne si crearea de platforme tehnologice folosite de marea majoritate a utilizatorilor din intreaga lume, fie ei de Linux, Windows sau Mac OS X.

8. Philip Don Estridge (23 iunie 1937 – 2 august 1985)

Philip Don Estridge, cunoscut si ca Don Estridge, a supervizat dezvoltarea IBM Personal Computer (PC), indiscutabil, cel mai important computer din istoria sistemelor informatice. Crearea acestui computer a dus la aparitia tipurilor de sisteme informatice de care dispunem astazi.

IBM PC a fost proiectat ca o metoda pentru companie de a se infiltra si eventual impune in mica pe atunci piata a computerelor, dominata de Commodore, Atari si Apple. Partea revolutionara adusa de catre acest sistem a fost acela ca folosea componente OEM disponibile pe piata, mai degraba decât sa creeze o tehnologie noua. Acest lucru a permis IBM crearea unui computer personal in mai putin de un an si sa mentina preturi scazute pentru acesta, pentru a fi cât mai accesibil.

Si mai surprinzator a fost faptul ca IBM a decis atunci sa foloseasca o arhitectura deschisa, astfel incât si alti producatori sa poata realiza si vinde componente si periferice compatibile fara a avea nevoie sa achizitioneze o licenta. Toate aceste lucruri au permis si altor companii sa creeze propriile produse si computere compatibile IBM. Aceasta arhitectura a devenit arhitectura standard din zilele noastre si chiar si Apple a hotarât de curând sa o asimileze prin folosirea de procesoare Intel in Mac-uri.

PC-urile IBM au deschis usile catre succes si altor companii, printre care cele mai cunoscute fiind Intel si Microsoft.

7. Henry (Ed) Roberts (13 septembrie 1941 – 1 aprilie 2010)

Inginer de origine americana, antreprenor si medic, Ed Roberts a fost creatorul primului computer personal comercial in 1975, Altair 8800, acesta reprezentând scanteia care a aprins revolutia computerelor personale, Ed Roberts fiind supranumit ulterior ca si “tatal computerului personal”.

Acesta a infiintat in 1970, Micro-Instrumentation and Telemetry Systems, companie care vindea kituri electronice pentru constructori de rachetomodele. În 1975 l-a angajat pe Bill Gates care, impreuna cu Paul Allen aveau sa scrie software pentru Altair, acesta urmând sa primeasca denumirea de Altair BASIC si sa devina primul produs din portofoliul Microsoft.

Doi ani mai târziu, Ed Roberts a parasit lumea afacerilor pentru a deveni medic in Georgia.

6. Stephen Gary Wozniak (11 august 1950)

Wozniak sau ca prescurtare WoZ (“Wheels of Zeus”), a fost designerul kitului Apple I, iar mai târziu si Apple II, care a devenit cunoscut ca si “Volkswagen of Computers”

În 1976, WoZ a parasit Hewlett-Packard pentru a deveni vice-presedinte pe cercetare si dezvoltare la Apple. Prieten cu Steve Jobs din 1970 când s-au intâlnit la o firma unde s-au angajat amândoi pe timp de vara, a fondat impreuna cu acesta si Ronald Wayne, Apple Computer Inc.

Tot impreuna cu Steve Jobs, a creat primele prototipuri ale unui computer care in viziunea lui Jobs trebuia asamblat complet pe o placa de circuite imprimate.

Dupa un grav accident aviatic suferit in februarie 1981, WoZ nu s-a reintors imediat la Apple, revenind in schimb la Universitatea Berkeley unde si-a definitivat studiile.

În 1987 si-a incheiat cariera la Apple, dar nu a iesit definitiv din domeniul IT. A creat in schimb o noua companie numita CL9, care a dezvoltat si prezentat pietii prima telecomanda universala.

5. Steve Jobs (24 February 1955)

Lumea pare sa fie impartita intre cei care iubesc Apple si produsele sale si cei care il urasc. Indiferent de tabara aleasa, Apple si Steve Jobs merita sa primeasca un credit cel putin pentru ca au reusit sa transforme o idee intr-o dorinta.

În 1976, Steve Jobs impreuna cu Stephen Wozniak si Ronald Wayne au fondat Apple. Desi compania a avut un succes neasteptat cu computerele Apple si in special Apple II, ceea ce a schimbat toate lucrurile a fost primul Macintosh (1984): a fost primul computer care a avut o interfata grafica si un mouse in locul unei interfete in linie de comanda.

Macintosh a evidentiat abilitatea lui Jobs de a prelua o tehnologie existenta si a o imbunatati, iar prin puterea marketing-ului sa o faca foarte dorita. În cazul acestui computer, interfata grafica a fost dezvoltata de Xerox, iar mouse-ul de Douglas Engelbart, iar Apple i-a facut pe acestia celebri.

În 1985, Jobs a fost eliberat din functia de director pentru proiectul Macintosh insa din acel moment, faima si norocul Apple au inceput sa paleasca. Abia in 1996 când Jobs a fost repus in functie, iar Apple a cumparat NeXT Computer, norocul si-a reintors fata spre companie si aceasta a inceput sa faca profit.

De la revenirea sa, Apple a produs iPod, cel mai popular player MP3 din lume, iPhone, unul dintre cele mai importante brand-uri din lume, care a dus si la aparitia unei noi industrii cu Apps si mai recentul iPad. Cu OS X si trecerea la platforma Intel, Apple este una dintre cele mai bine cotate companii de pe piata computerelor personale.

4. Tim Berners-Lee (8 iunie 1955)

Dintre toate inventiile si inovatiile cele mai faimoase din istoria moderna, World Wide Web-ul -pe scurt Internetul- a reprezentat cea mai importanta aparitie pe scena tehnologiei informationale. Onoarea ii apartine lui Tim Berners-Lee. Lucrând ca si contractor la CERN, el a inventat un sistem denumit ENQUIRE, prin care se puteau partaja si actualiza informatii intre cercetatori folosind hipertextul, dar abia in 1989 Berners-Lee a sesizat posibilitatea legarii hipertextului la internet, acesta din urma fiind la baza doar o metoda prin care se puteau conecta computerele intre ele, iar rezultatul acestei reuniuni a fost nasterea WWW-ului.

Tot Berners-Lee a creat si primul navigator web si primul server web. Lumea de astazi a devenit atât de dependenta de internet incât cu greu ne putem imagina o viata fara world wide web.

3. Bill Gates (28 octombrie 1955)
Cunoscut in principal ca fondator al Microsoft, Bill Gates este considerat unul dintre cei mai puternici si bogati oameni ai planetei si nu poate fi nici un dubiu privitor la impactul pe care l-a avut acesta pe piata computerelor personale.

Desi nu Microsoft a fost cea care a inventat DOS, compania si-a originat norocul din acesta, licentiind exclusiv sistemul de operare si mai târziu cumparând toate drepturile asupra acestuia. De la MS-DOS, Microsoft a continuat panta ascendenta a evolutiei prin crearea Windows – cel mai de succes sistem de operare din toate timpurile, folosit de majoritatea oamenilor din intreaga lume.

Gates este o figura emblematica pentru Microsoft si forta acesteia, fiind in egala masura un geniu al tehnologiei si un om cu spirit afaceristic in acelasi timp.

2. Andrew Stephen Grove (2 septembrie 1936)(in maghiara Gróf András István)

Andy Grove este un inginer si om de afaceri american de origine maghiara, unul dintre primii angajati ai Intel Corporation, dar care a jucat un rol cheie in postul de conducere, rol care a influentat puternic viitorul si a determinat succesul acestei companii.

Grove a devenit presedinte al Intel in 1979, CEO in 1987 si director general in 1997, fiind creditat pentru transformarea Intel dintr-un producator de memorii in cel mai mare producator de microprocesoare din lume.

Grove a câstigat un master de inginer in chimie la City College of New York in 1960 si a primit titlul de profesor doctor inginer in chimie de la Universitatea din California, Berkeley in 1963.

Actualmente, Grove isi continua munca la Intel pe post de consultant senior.

1. Linus Benedict Torvalds (28 decembrie 1969)

Torvalds este un inginer software de origine finlandeza, recunoscut pentru crearea si initierea dezvoltarii kernelului Linux si a sistemului de versionare git.

Torvalds a urmat Universitatea din Helsinki intre 1988 si 1996, terminând cu un master in stiinta computerelor, dar cariera lui academica a fost intrerupta de necesitatea urmarii unui stagiu militar. Însa la revenirea in cadrul universitatii, acesta a facut cunostinta pentru prima data cu mediu UNIX, iar ulterior, in 1991 când a achizitionat un sistem Intel 80386 a primit cu acesta si prima lui copie a MINIX, care l-a facut sa incepa dezvoltarea unui sistem de operare care va deveni cunoscut sub denumirea Linux, acesta fiind si unul dintre principalele competitoare pentru Microsoft Windows.

Initial, Torvalds a vrut sa denumeasca kernelul Freax, o combinatie intre “free”, “freak” si litera X care ar fi indicat derivarea dintr-un sistem Unix, dar prietenul lui, Ari Lemmke care administra serverul de FTP unde a fost gazduit prima data kernelul, a denumit directorul gazda, linux.

Source: sabinandrei.com

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign