Solus 4.1 Fortitude, este o noua versiune a seriei Solus 4 ce ofera o noua experienta desktop, software si hardware actualizat .

Toate editiile vin cu urmatoarele noutati:

- Firefox 72.0.2
- LibreOffice 6.3.4.2
- Thunderbird 68.4.1

- Editiile Budgie, GNOME si MATE sunt livrate cu Rhythmbox pentru redare audio, cu cea mai recenta versiune a extensiei Alternate Toolbar pentru a oferi o experienta de utilizator mai moderna.

- Budgie si GNOME sunt livrate cu GNOME MPV pentru redarea video.

- MATE este livrat cu VLC pentru redare video.

- Plasma se livreaza cu Elisa pentru redare audio si SMPlayer pentru redare video.

Aceasta versiune de Solus este livrata cu kernel Linux 5.4.12, si suport pentru o gama larga de hardware nou de la AMD, Intel si NVIDIA, cum ar fi:

- AMD Radeon RX, cum ar fi 5700 si 5700XT.
- AMD Ryzen din a 3-a generatie, cum ar fi 3600 si 3900X.
- Intel Comet Lake si Ice Lake.
- RTX 2080Ti.

Mesa a fost actualizat la ultima versiune, 19.3.2. Mesa 19.3 introduce suport OpenGL 4.6 (pentru cardurile acceptate) si permite noul compilator de shader ACO experimental, pe lânga o mare varietate de imbunatatiri pentru APU AMD (Raven Ridge) si Intel Iris Pro Graphics.

Solus 4.1 este prima versiune ISO care utilizeaza compresia Zstandard (zstd) pentru imaginile SquashFS. În comparatie cu ISO-urile din versiunile anterioare, dimensiunea comprimata ztsd este putin mai mare. În consecinta, timpii de decompresie sunt imbunatatiti semnificativ (3-4x), ceea ce duce la un proces de instalare mult mai rapid decât s-a obtinut pâna acum. În cele mai multe cazuri, va puteti astepta sa petreceti mai mult timp completând intrebarile din asistentul de instalare decât va fi nevoie sa copiati totul pe disc. Speram ca sunteti la fel de surprinsi precum am fost eu la cât de rapid a devenit acest proces.

Aceasta versiune este livrata cu ffmpeg 4.2.2, cea mai recenta din seria 4.2. Aceasta versiune ne-a permis sa livram o decodificare AV1 mai rapida facând dav1d decodificatorul preferat ffmpeg AV1.

Solus este livrat cu cea mai recenta versiune de gstreamer, 1.16.2. Aceasta versiune ofera numeroase remedieri de erori, cum ar fi:

- Suport video CineForm in AVI
- Corectii decodificator VAAPI H265
- Corectii de decodare VP9
- Diverse corectii MPEG-TS si RTSP

Alte biblioteci au cunoscut si actualizari minore:

- libogg a fost actualizat la 1.3.4 si dispune de o implementare CRC32 mai rapida .
- libpng are acum optimizari SSE3 pentru a creste performanta decodificarii, cu pâna la 41% in functie de dimensiunea si tipul imaginii.
- libvdpau dispune de suport pentru decodare VP9, ??suport HEVC 444 si noi tipuri de croma de moduri de cadru si câmp.
- libwebp prezinta imbunatatiri ale performantei codificarii / decodarii fara pierderi.
- x265 ofera imbunatatiri ale codificatorului pentru imbunatatirea calitatii cadrelor in urma scenelor intunecate in modul ABR.

Solus 4.1 este livrat cu cea mai recenta versiune de systemd, v244. systemd v244 introduce o multime de caracteristici dorite de catre utilizatorii nostri, precum si deschide calea pentru imbunatatiri viitoare la Solus in jurul asistentei EFI.

- Cloudflare DNS este acum utilizat ca secundar pentru Google
- Securitate imbunatatita pe sistemele pe 64 de biti pentru a reduce coliziunile PID
- Caracteristici mai noi in sistem-rezolvat pentru DNS-over-TLS

Jocurile sub Solus au devenit si mai simple! Solus 4.1 se livreaza acum cu limite de fisiere ridicate pentru a permite suportul ESync, ridicând limitele fisierelor din pachetul nostru PAM la valoarea sugerata de Lutris , astfel incât sa puteti petrece mai putin timp configurarea sistemului si mai mult timp jucând jocuri!

Solus dezvolta un compilator anticipat pentru profilurile AppArmor numit aa-lsm-hook , pe care il utilizam pentru a compila profiluri AppArmor valorificate de software cum ar fi snapd si pentru a imbunatati performanta de incarcare prin incarcarea din cache-ul nostru generat. Pe parcursul acestui ciclu de lansare, a aa-lsm-hookfost rescris complet in Go pentru simplitate si intretinere pe termen lung, precum si pentru a ne permite sa acceptam versiuni mai noi de AppArmor, care au schimbat locatiile directorilor din cache. Un beneficiu al acestui nou suport este ca utilizatorul final nu ar trebui sa mai intâmpine probleme in care unele dintre instantaneele lor nu se lanseaza dupa repornire!

Solus este livrat cu NetworkManager 1.22.4. De la lansarea lui Solus 4 si a NetworkManager 1.10.10 expediate, au fost adaugate noi functii si corectii, cum ar fi urmatoarele:

wpa_supplicant a fost actualizat la 2.9, care permite asistenta pentru WPA3-SAE si OWE. WPA3-SAE este setat sa inlocuiasca WPA2-PSK in cele din urma cu puncte de acces wifi incepând acum sa ofere un mod mixt WPA2 / WPA3. OWE (Opriunea Wireless Criptare) foloseste SAE (autentificarea simultana a egalilor) pentru a cripta retele wifi deschise, atunci când este posibil.

Cititi mai multe stiri/noutati despre Solus Project aici ... Source: getsol.us

 • What is your reaction?
 • 1 Votes
 • powered by Verysign
 • 100% like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
2685 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!