”Fa lucrurile dificile atunci când sunt simple si lucrurile marete atunci când sunt nesemnificative. O calatorie de mii de mile trebuie inceputa cu un singur pas.” - Lao Tzu.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am facut atunci când am decis sa imi simplific viata a fost sa imi simplific ziua de munca - mai intâi la locul permanent de muna si dupa aceea prin demisia de la locul permanent de munca in favoarea a ceea ce fac acum ca scriitor si antreprenor.

Am eliminat o mare parte din rutina, sarcini administrative si plictisitoare cu câteva principii simple, am eliminat totul ce nu are importanta, astfel ca ma pot concentra pe ceea ce imi place cu adevarat: sa creez.

Nu toata lumea poate sa faca schimbari atât de drastice spre simplicitate, dar daca aveti putin control asupra zilei dvs de munca, puteti face mici modificari care vor simplifica enorm lucrurile.

Daca nu aveti control sau daca va gânditi ”Eu nu pot sa fac aceste lucruri”, v-as intreba: de ce nu? E posibil sa schimbi ceva, daca nu acum atunci pe termen lung? Eu am crezut ca ulele lucruri nu sunt posibile (de exemplu sa muncesti de acasa) care pe termen lung s-au dovedit a fi realizabile.

Nu trebuie sa faceti toate aceste lucruri - alegeti doar unul si incercati-l. Apoi alege inca unul si vezi daca functioneaza. Experimentati si gasiti ceea ce vi se potriveste.

Si bucurati-va de viata profesionala simpla.

 1. Începe devreme. Trucul meu preferat era sa merg devreme la servici. Înainte sa inceapa sedintele si telefoanele sa sune era liniste si atunci puteam sa muncesc in liniste. Înainte ca toti ceilalti sa inceapa munca eu indeplineam doua sau trei sarcini importante.

 2. Limiteaza-ti orele. Este paradoxal, foarte multi oameni muncesc multe ore si cred ca in acest fel reusesc sa realizeze multe lucruri si devin mai productivi, dar ei consuma orele brute pentru probleme. În schimb, limitati-va orele de munca - sa zicem 6 sau 7 ore pe zi - si incercati sa indepliniti sarcinile esentiale in aceasta limita de timp. Daca veti sti ca puteti lucra doar 6 ore pe zi, va veti asigura ca indepliniti cele mai importante sarcini la inceput si veti pierde mai putin timp. Limitarile va vor forta sa fiti eficienti.

 3. Faceti o lista scurta. Faceti o lista lunga de sarcini de indeplinit … apoi faceti o lista scurta care contine 1-3 sarcini pe care doriti cu adevarat sa le indepliniti. Alegeti in asa fel incât daca ati realiza numai aceste sarcini veti fi mândru de ceea ce ati realizat in ziua respectiva. Începeti cu cele mai importante sarcini, inainte de a verifica emailul sau a citi online.

 4. Grupati distractiile. Care sunt distractiile dvs? Probabil lucrurile ca emailul, rasfoirea blogurilor, Twitter sau a altor retele sociale? Alocati timp pentru aceste activitati, de preferat spre sfârsitul zilei: sa zicem de la ora 15-16. Nu va ocupati cu distractiile inainte de orele stabilite. Grupând toate distractiile in aceeasi perioada de timp, va da posibilitatea sa va realizati sarcinile mai intâi, dar aveti programat si timp pentru distractii. O alta abordare este sa alocati pentru aceste distractii câte 10 minute la sfârsitul fiecarei ore - dar respectati limita de 10 minute!

 5. Scrieti emailuri mai scurte. Daca corespondenta ocupa o mare parte din zi, atunci o limitare de 3-4 propozitii pentru fiecare email va fi o modificare semnificativa. Mai intâi, acest lucru va micsora semnificativ timpul consumat pentru scrisul si raspunsul la emailuri. În al doilea rând, acest lucru va scurta raspunsul catre emailurile dvs, ceea ce inseamna ca veti consuma mai putin timp citind emailuri.

 6. Limitati sedintele. Cu cât mai putine, cu atât mai bine. Unii directori de la Google fac sedinte de doar 5 minute - toti care participa la aceste sedinte trebuie sp fie pregatiti si concisi. Daca reusiti sa evitati prezenta la sedinte obtinând doar notote de la ele sau sa gasiti metode alternative de comunicare, acest lucru va va economisi ore intregi pe saptamâna.

 7. Automatizati. Cu cât veti avea de facut mai putine sarcini repetitive si de rutina, cu atat mai mult timp liber veti avea pentru sarcini importante. Automatizati tot ce puteti: incurajatii pe oameni sa completeze câmpurile electronic, sa obtina informatii de pe site-ul dvs in loc sa va contacteze telefonic sau prin email, folositi un serviciu automat de procesare a platilor si de expediere a produselor etc.

 8. Eliminati hârtiile. Eu am lucrat foarte mult cu hârtiile si chiar si atunci stiam ca aceasta este o mare pierdere de timp. Daca companiile si organizatiile ar putea inlocui documentele de hârtie in cele in format electronic, aceasta ar economisi multa hârtie si ar reduce efortul de copiere, completare, dublicare. Aceasta poate fi o masura pe termen lung.

 9. Eliberati-va masa de lucru. Acest lucru poate fi facut in câteva minute. Eliberati cu totul masa de lucru. Lasati numai câteva obiecte esentiale. Orice altceva trebuie: completat, transmis persoanei corespunzatoare, gasit un loc permanent intr-un sertar, distrus/reciclat. Luati decizii rapid si intoarceti-va la munca.

 10. Plecati. Daca puteti pleca din birou, veti putea gasi un loc linistit unde va veti putea concentra pe lucrurile importante. Gasiti un loc unde puteti lucra, deconectati internetul si lucrati, dupa care conectati-va iar la internet ca sa puteti trimite sau incarca ceea la ce ati lucrat. O buna optiune este sa munciti de acasa. Cu cât mai mult faceti acest lucru (poate fi o data pe saptamâna, o ora, o jumatate din ziua de munca, o zi de munca), cu atât mai bine.

 11. Luati pauze. La fiecare 15-20 de minute ridicati-va de la masa si luati o pauza. Puteti pur si simplu sa va plimbati prin birou, sa salutati pe cineva sau cel mai bine sa mergeti afara pentru a lua o gura de aer curat. Plibati-va un pic, puneti sângele in miscare, masati gâtul si umerii daca sunteti tensionati. Faceti flotari daca vreti sa fiti in forma. Când va intoarceti la munca, reamintitiva la ce vreti sa lucrati si detasati-va de tot ce va poate distrage.

 12. Exersati ritualul de atentie. Dupa fiecare ora sau doua ore faceti un ritual de atentie. Aceasta va va lua doar un minut sau doua. Puteti incepe prin a inchide browser-ul dvs sau alte aplicatii, plimbati-va câteva minute pentru a va limpezi gândurile si a pune sângele in miscare. Dupa aceea, intoarceti-va la cele mai importante sarcini pe care le aveti de facut si hotarâti ce aveti de facut in continuare. Înainte sa verificcati iar emailul sau sa intrati online, lucrati la acea sarcina importanta atât de mult cât puteti. Repetati ritualul de atentie pe parcursul zilei pentru a va concentra. De asemenea puteti inspira si expira adânc pentru a va readuce in prezent.

 13. Planificati perioade mari de timp pentru a creea. Nu toata lumea poate sa faca acest lucru, dar daca aveti aceasta posibilitate, programati o perioada de 3-4 ore pentru creatie sau alte sarcini importante. Faceti aceasta perioada de timp rigida si nu permiteti programarea sedintelor sau a altor lucruri in aceasta perioada. Nu planificati distractii in aceasta perioada, doar faceti munca care va place. Daca este necesar luati pauze mici pentru a lua o gura de aer. Bucurati-va de creatia dvs.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  
John Doe          gnulinux.ro
John Doe
Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
335 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!