NimbleX este o distributie versatila de Linux, fabricata in România care ruleaza direct de pe CD, USB sau chiar si LAN. Partea cea mai atractiva a sa este faptul ca, desi este mic, NimbleX-ul are o interfata grafica puternica si frumoasa. Contine peste 1000 de programe incorporate pentru navigarea pe Internet, editarea de documente, ascultarea muzicii, rularea filmelor si multe altele.

NimbleX este bazat pe Slackware. Ca interfata grafica foloseste o versiune redusa si optimizata de KDE, facând ca aceasta distributie sa fie cea mai rapida rulare de KDE.

Cele mai importante caracteristici ale acestui sistem de operare sunt:

Pachet de instalare personalizat - se poate face de pe pagina de web [1]
Spatiu redus de 200 MB facand ca acest sistem de operare sa fie foarte util pentru computere cu memorie Flash cum este EEE PC.

Fondatorul lui NimbleX este Bogdan Radulescu. Ultima versiune, NimbleX 2010 Beta, din 30 aprilie 2010. - De la Wikipedia, enciclopedia libera

NimbleX foloseste un nucleu 2.6 . Interfata grafica implicita este KDE , dar pentru computere mai lente mediul desktop implicit poate fi schimbat pentru unul cu o utilizare mai mica a resurselor, cum ar fi Fluxbox sau Xfce . Componentele tipice pentru birou, navigare web si mesagerie sunt incluse, dar NimbleX ofera cu greu instrumente de administrare grafica - cele mai multe sarcini de administrare, cum ar fi adaugarea unui utilizator nou, trebuie efectuate din linia de comanda. Acest compromis permite NimbleX sa aiba o amprenta de instalare mica - o instalatie tipica este sub 400 de megabyte. [2] Aplicatii suplimentare pot fi instalate folosind instalatorul grafic Gslapt (sauslapt-getdin linia de comanda), care aduce rezolutia automata a dependentelor la pachetele Slackware . Este disponibil un program de instalare a driverului dur in mod text ( nxinst), dar aceasta a fost considerata calitate beta in editia 2008. [2]

Editia 2008 vine in trei imagini standard de instalare: una de 200 MB si doua mai mici chiar si la 100 si 69MB. Cu toate acestea, instalatorii nu permit personalizarea pachetelor in timpul instalarii. NimbleX 2008 foloseste KDE 3.5.9, acum versiunea beta NimbleX 2010 este de asemenea prezenta pe site-ul lor, care se bazeaza pe kde 4 si suporta cea mai mare parte de hardware nou, iar utilizatorul poate activa, de asemenea, fuziunea compiz printr-o legatura de pe desktop, dar OpenOffice. org nu este inclus; in schimb, KOffice este oferit pentru o suita de birou. [9]

NimbleX a inclus in pachetul de 200 MB unele aplicatii foarte utile , cum ar fi browser - ul Firefox web, KOffice, cititor de PDF, Kopete instant messenger, KlamAV anti-virus, GIMP editor foto, suport Bluetooth, conexiune la distanta la alte PC - uri.

Alte programe importante care sunt acceptate intr-un pachet NimbleX mai mare sunt OpenOffice.org , Java , Python , Samba , emulatorul aplicatiilor Wine Windows si multe alte aplicatii sunt compilate de comunitate pentru a fi incluse in aceasta distributie.

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Care sunt simptomele unei tablete sau al unui telefon virusat?
FlorinM          gnulinux.ro
FlorinM
Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
1639 articole • Comenteaza
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!