Siri al celor de la Apple, Cortana cea nefunctionala a celor de la Microsoft, Echo-ul celor de la Amazon, ori destul de limitatul, pentru moment, Google Now, exercita o atractie uriasa la nivelul publicului utilizator. Campaniile publicitare ale Apple sau Microsoft nu mai contenesc a scoate in evidenta utilitatea, complexitatea si functionalitatea acestui gen de aplicatii, denumite generic "asistenti personali". Una peste alta, Siri si Cortana reprezinta si instrumente de umflare a pretului software-ului, atent si bine speculate de companiile din spatele aplicatiilor, asta pe lânga utilitatea lor relativ limitata din prezent. Dar totul are un inceput, iar pe masura ce trece timpul, acestea vor avea functii spectaculoase si nici nu se va mai pune problema sa lipseasca din viata noastra.
De la aparitia Siri au fost initiate discutiile asupra utilitatii unor aplicatii similare open source si pentru GNU/Linux ori alte sisteme de operare. Acestea par a fi concretizate acum prin aparitia lui Sirius, momentan o clona open source a lui Siri, dar cu un potential enorm. Sirius nu este, pentru a clarifica subiectul, produs de Apple si nici nu deriva din acesta, fiind dezvoltat de Clarity Lab (Universitatea Michigan), sub supravegherea lui Jason Mars si Lingjia Tang.
Practic, Sirius poate sa recunoasca vorbirea, sa identifice imaginile si sa recunoasca diverse componente de text, sa raspunda la intrebari si sa ofere diverse informatii utilizând surse precum Wikipedia. De fapt, Sirius reprezinta o colectie de aplicatii open source (ASR, IMM QA) care ii permit sa faca toate acestea.
Este de prisos sa analizam impactul acestuia sau al oricarei alte tehnologii similare pentru GNU/Linux. Find open source, lansat sub licenta BSD, Sirius va putea fi ajutat in dezvoltare de oricine doreste, fapt ce nu este valabil pentru Cortana si Siri. Este de presupus ca, cu un pic de ajutor/implicare, ar putea sa le depaseasca lejer pe cele mai sus amintite.
Sirius a fost la moment dat in teste pe Ubuntu si putea fi instalat de oricine doreste, cu conditia sa fie expert intr-a-le linux-ului. Din pacate acum proiectul este mort.