SSD-ul (Solid State Drive) este un mediu de stocare a datelor aparut relativ recent, similar din acest punct de vedere hard disk-ului (HDD) pe care presupunem ca il cunoaste toata lumea. Fara un dispozitiv care sa indeplineasca aceasta functie, un computer nu poate functiona. Însa modul de stocare a datelor difera intre SSD si vechiul HDD. În cazul HDD-ului, informatia este inscriptionata magnetic pe unul sau mai multe discuri rotative, cu ajutorul unor capuri de sriere/citire care se apropie foarte mult de aceste discuri, fara insa a le atinge. SSD-ul, in schimb utilizeaza memoria de tip NAND flash, asemanatoare stick-urilor USB sau cardurilor de memorie.
În ultima vreme, SSD-urile incep treptat sa ia locul hard-urilor in componenta calculatoarelor, fie ele desktop-uri sau laptop-uri. În momentul aparitiei pe piata, pretul unui astfel de dispozitiv era oarecum descurajant pentru utilizatorul obisnuit, insa odata cu trecerea timpului si cu evolutia tehnologiei, preturile au scazut treptat iar SSD-urile incep sa devina optiune pentru din ce in ce mai multi dintre cei care isi achizitioneaza un computer nou.
Oricine isi cumpara un computer sau doar un dispozitiv de stocare trebuie sa tina seama de un lucru foarte important. SSD-ul nu este, am putea spune, nici pe departe o solutie pentru stocarea datelor pe termen lung. El ofera, intr-adevar, avantaje demne de luat in seama. Pe primul loc este viteza, net superioara HDD-ului, ceea ce face ca sistemul de operare si programele sa functioneze mult mai rapid. Apoi, structura sa compacta il face mult mai rezistent la socuri. Componentele mecanice, adica partile mobile ale HDD-ului (platanele, capurile de scriere/citire si componentele care le pun in miscare) ii limiteaza viteza si, cu toate sistemele de protectie de care dispune, este sensibil la socuri mecanice (lovituri, cazaturi etc.) care cauzeaza deteriorarea suprafetei platanelor daca acestea intra in contact direct cu capurile de scriere/citire. De asemenea, existenta componentelor mecanice inseamna uzura in timp, adica durata de viata limitata.
Daca HDD-urile au o durata de viata limitata din cauza principiului de functionare, sa nu ne imaginam ca in cazul SSD-urilor situatia sta altfel. Memoria de tip NAND flash pe care acestea din urma o folosesc are un numar limitat de scrieri. Adica la un moment dat nu vom putea face nimic decât sa accesam datele de pe SSD fara a le mai putea modifica. Asta se poate intâmpla intr-un caz oarecum fericit când SSD-ul imbatrâneste si datele inca se afla pe el. În cazurile mai putin fericite, când SSD-ul nu mai primeste curent si este stocat la o temperatura necorespunzatoare, perioada de pastrare a datelor scade foarte mult. De asemenea, riscati sa pierdeti date de pe un SSD "low-end", fara sisteme de protectie, daca are loc o pana de curent. Daca, spre exemplu, nu folositi computerul respectiv o anumita perioada, cu cât aceasta este mai indelungata, cu atât cresc sansele de a pierde datele de pe SSD. Un studiu recent arata ca pentru fiecare crestere cu 5 grade Celsius a temperaturii de pastrare (sa zicem de la 25 la 30) injumatateste perioada de retentie a datelor de pe unele SSD. Asta nu este o regula stricta, deoarece modelele "high-end" par sa nu fie atât de afectate de acest fenomen, dar si costurile de achizitie sunt pe masura, fara sa mai aducem in discutie capacitatea redusa, deocamdata, in comparatie cu HDD-urile.
Marelele dezavantaj al SSD-urilor, in contradictie cu performantele lor superioare, consta in durata scazuta de pastrare a datelor nealterate, influentata de temperatura. Spre exemplu, un dispozitiv "Consumer class" de acest gen are o perioada de pastrare a datelor de pâna la doi ani, perioada care scade odata cu pretul.
În incheiere, precizam ca intentia noastra nu este aceea de a va descuraja sa alegeti un SSD in locul HDD-ului, dar, revenind la ideea de la inceput, SSD-ul este cea mai buna alegere pentru a instala pe el sistemul de operare si programele utilizate frecvent, dar nu este indicat pentru stocarea datelor pe termen lung. Cel mai recomandat este sa va faceti backup la datele importante, pe care sa-l pastrati pe un mediu mai sigur, cum ar fi un HDD clasic. Pe lânga asta, inainte de a cumpara un SSD trebuie vazut daca alte componente ale calculatorului, precum placa de baza, nu nu au o viteza de transfer a datelor mai mica decât SSD-ul, caz in care performanta acestuia din urma este inutila, iar calculatorul va functiona la fel de lent.