Meniu

Care sunt simptomele unei tablete sau al unui telefon virusat?

Nu conteaza ca tableta sau telefonul tau inteligent ruleaza Android sau Windows, oricând si oriunde virusii iti pot compromite sistemul si te pot lasa cu datorii financiare imense, stres si pagube la capitolul imagine. De obicei, atunci când esti mai sigur pe tine sau iti este lumea mai draga, o patesti si, ca de fiecare data, nu vei realiza din prima despre ce este vorba.

Întotdeauna cei care creaza virusii sunt cu un pas inaintea autoritatilor si a firmelor care ofera securitate. Este nevoie de mult timp pentru ca un astfel de atac sa fie reperat si reparat. Probabil ati observat in stirile care prezinta astfel de probleme ca numarul dispozitivelor infestate este cam de fiecare data urias, zeci de mii sau chiar mai mult. Acum, ca sa fim corecti, daca sistemul de operare ar fi realizat cât de cât bine, astfel de progamele care fac numai rau, nu ar fi existat. Hackerii nu fac altceva decât sa se foloseasca de vulnerabilitati ale sistemului de operare sau a unor anunimte programe atunci când pun la cale câte un virus.

Care sunt semnele unei tablete sau telefon virusat?

Functionare defectuasa

Indiferent daca dispozitivul functioneaza mai greu dupa un restart sau dupa instalarea unei aplicatii, ar trebui sa te puna pe gânduri o ingreunare brusca si neobisnuita a acestuia. De fapt, cam tot ce schimba in sens negativ comportamentul acestuia, dupa instalarea unei aplicatii noi, trebuie sa te faca sa iti pui intrebari.

Facturile uriase

Virusii adora comunicarea. În acest sens, fie trimit sms-uri prin tari de care nu ai auzit, dar musai cu supra taxa, fie suna de nebuni tot prin astfel de destinatii. Unii, mai simpatici din fire, cumpara cu banii tai reali monezi virtuale pentru fel si fel de aplicatii Facebook si nu numai.

Consumul rapid al bateriei

Daca bateria dispozitivului se duce de la o vreme rapid si fara ca tu sa abuzezi de aceasta, atunci acest fenomen este un semn ca exista aplicatii care lureaza in fundal. Nu este neaparat nevoie sa fie virus dar nu strica sa verifici.

Trafic de date crescut

Daca a crescut traficul de date dinspre dispozitivul tau catre alte entitati fara ca tu sa fi facut ceva in acest sens si fara ca tu sa stii ca ai fi suferind de somnambulism, este mai mult ca sigur ca ai un virus care raporteaza tot ce faci si ce detii in dispozitiv unor servere straine.

inchiderea/restartarea/deschiderea din senin

Este clar, telefonul tau nu este posedat ci, mai mult ca sigur, virusat. Exista si o mica posibilitate ca anumite echipamente de natura hardware sa ii dea acest comportament, dar daca posedarea este asociata cu trafic crescut de date si facturi uriase, ar trebui urgent sa il opresti pâna rezolvi problema.

Calitatea slaba a apelurilor

Un motiv pentru calitatea slaba a apelurilor poate fi constituit si de virusi. Asadar, daca dispozitivul tau iti taie din senin convorbirea sau scoate fel si fel de sunete, ar trebui sa te gândesti ca, pe lânga eventualele defecte interne, mai pot actiona si softuri periculoase.

Modificari peste noapte

Daca ti-a disparut o aplicatie peste noapte fara ca tu sa fi facut ceva in acest sens sau daca ai constatat ca altele au fost instalate, ori in momentul in care ai verificat istoricul navigatiei ai constatat ca anumite adrese au fost accesate fara ca tu sa ai habar de asta, este semn de mare ghinion si de virusi.

Aparitia sau disparitia unor mesaje

Fie ca vorbim de SMS-uri, email-uri sau de oricare alt modalitate de a transmite un mesaj sau instiintare, daca acesta exista acum si nu va mai exista peste 3-5 minute, insemna ca virusul isi face treaba.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign