Daca inca eziti sa treci pe Linux afla ca acum nu mai ai niciun motiv sa nu o faci. Aplicatiile pe care tu le folosesti zi de zi pe Windows 7, 8 sau 10 sunt acum si pe Linux si nu de azi sau de ieri, ci de mult timp. Indiferent ca vei instala Ubuntu, Linux Mint, openSUSE, Manjaro, Voyager etc., te vei putea bucura bine mersi de aplicatiile tale preferate si vei scapa in schimb de stresul pe care orice sistem Windows ti-l ofera clipa de clipa.

Ti-am pregatit mai jos o scurta lista care cuprinde peste zece aplicatii pe care le poti instala pe orice distributie GNU/Linux din doar doua click-uri, asta in cazul in care acestea nu sunt deja instalate. În lista de mai jos vei intâlni doar alicatiile care sunt gratuite, cunoscute pentru calitatea lor si pentru faptul ca sunt indragite de utilizatorii de Windows. În cazul in care in lista nu descoperi aplicatia favorita, asta nu inseamna ca ea nu poate rula pe Linux sau ca nu exista alternative. Trebuie doar sa lasi un mesaj.

Mozilla Firefox

În mai toate distributiile GNU/Linux, browserul Mozila Firefox vine instalat din fabrica si ruleaza excelent.

Mozilla Thunderbird

Realizata de echipa de la Mozila, Thunderbird este considerata a fi cea mai buna aplicatie de acest gen pentru Linux, fiind, bineinteles, disponibila pentru instalare alaturi de alte aplicatii similare.

Google Chrome

Apreciatul browser oferit de cei de la Google poate fi instalat si pe distributiie GNU/Linux fara niciun fel de probleme. Instalarea se face in câteva secunde si necesita descarcarea aplicatiei de pe site-ul oficial al acesteia. Google identifica rapid sistemul de operare. Tot ce trebuie sa faceti voi este sa alegeti descarcarea acestuia in varianta corecta pentru distributia folosita. Va trebui sa selectati/alegeti pachetul pentru 32 sau 64 bit si sa ii alegeti extensia. Astfel. varianta pentru Ubuntu, Linux Mint, Debian si derivatele acestora are extensia .deb, in timp ce varianta pentru SUSE sau RedHat are extensia .rpm.

Instalarea este usoara si rapida. Odata pasul finalizat, in momentul in care bowserul va avea o varianta noua, actualizarea se va fce automat. Varianta de Chrome oferita de Google pentru Linux este identica cu cea oferita pentru Windows.

Google Earth

Mai mult decât util in scop educativ dar si pentru relaxare, programelul care iti permite sa explorezi Planeta Albastra este disponibil si pe Linux. Google Earth se descarca de pe site-ul oficial, instalarea este simpa, ca in cazul Google Chrome, iar eventualele update-uri ale aplicatiiei sunt realizate automat.

Opera

Opera este disponibila pentru instalare, fie din centrele software fie prin descarcare de pe site-ul oficial, urmata de instalare.

Pidgin

Acest multimessenger este disponibil in varianta completa, permitându-ti sa stai ore intregi la taclale cu prietenii pe fel si fel de chat-uri, inclusiv pe chat-ul Facebook, sa trimiti poze sau fisiere.

Dropbox

Alaturi de alte aplicatii similare, Dropbox este foarte eficient pe Linux si isi ofera in plus si pâna la 25 de GB spatiu de stocare.

Suita Office

Libre Office este o suita office care iti permite sa faci cu acelasi succes tot ce poti face si utilizând Microsoft Offie, dar gratuit. Aplicatia poate fi recomandata tuturor ca o alternativa la aplicatiile de acest gen care costa bani grei pe Windows. Aplicatia este gratuita, completa, legala si compatibila cu formatele aplicatiei similare de pe Windows. Fiecare distributie Linux are o astfel de aplicatie intalata.

VLC

Cel mai apreciat player video pentru Windows este prezent si functional pe Linux in proportie de 100%.

Popcorn Time

Filmele si serialele cele mai noi pot fi vazute, subtitrat sau nu, folosind aceasta aplicatie cu aceeasi usurinta cu care ea ruleaza si pe Windows 7,8,10, spre exemplu. Unele distributii au inclus Popcorn Time in lista aplicatiilor predefinite.

Gimp

Gratuit si puternic Gimp iti permite sa editezi profesionist tot ce inseamna fotografii si este intâlnit pe majoritatea distributiilor.

Comodo, Clam Antivirus, Avast, AVG, BitDefender

Antivirusii pe Linux sunt utili doar pentru a curata partitiile pe care utlizatorul le imparte cu Windows-ul in cazul in care cele doua sisteme de operare sunt instalate in sistemul dualboot. De asemenea, ar fi necesar pentru a tine evidenta prietenilor care inca mai incearca sa te viruseze si iti plaseaza acidental virusi pe stick sau CD/DVD.

Skype

Poti realiza convorbiri telefonice cu pritenii indiferent de tara in care se afla, prin intermediul acestei ultra cunoscute aplicatii. Skype, in cazul in care nu este deja instalata, poate fi adusa in sistemul tau de operare fie prin intermediul Centrului Software, fie prin descarcarea acesteia si apoi prin instalarea automata.

TeamViewer

Poti fi ajutat sau poti ajuta pe oricine prin intermediul Team Viewer care, asemeni Skype, Chrome, Earth, poate fi instalat fara batai de cap dupa ce il descarci in varianta pentru sistemul tau de operare

...

 • What is your reaction?
 • powered by Verysign
 • like gnulinux.ro
  Like
 • unmoved gnulinux.ro
  Unmoved
 • amused gnulinux.ro
  Amused
 • excited gnulinux.ro
  Excited
 • angry gnulinux.ro
  Angry
 • sad gnulinux.ro
  Sad
TENDINTA  |  Uses of linux
John Doe          gnulinux.ro
John Doe
Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
310 articole
In context • Comment
 • powered by Verysign

Nici un comentariu inca. Fii primul!