Meniu

Raspunsuri la intrebarile celor care vor sa treaca pe Linux

Sunt nenumarate intrebarile pe care cineva le poate adresa despre sistemele de operare bazate pe GNU/Linux. Am realizat o scurta sinteza care cuprinde cel mai des auzite intrebari referitoare la acest tip de sisteme de operare precum si raspunsurile aferente. Puteti si voi completa lista.

Ce este Linux-ul?

Linux-ul (GNU/Linux-ul), pe scurt si in termeni simpli, este un sistem de operare asemeni Windows si OS X. Acesta este disponibil, in mare, pentru pc-uri, laptop-uri, servere, tablete si telefoane inteligente.

De ce nu am mai auzit pâna acum de Linux?

Spre deosebire de Windows, care este un sistem comercial si in care s-au investit sute de milioane de dolari in publicitate, comunitatile care realizeaza diversele distributii nu investesc in publicitate. Singura metoda prin care Linux-ul isi face publicitate este prin multumirea pe care o are utilizatorul.

Ce este o distributie GNU/Linux?

O distributie este un sistem de operare care foloseste kernel-ul Linux. Exista la ora actuala o serie de distributii majore precum Debian, Ubuntu, Red Hat, Arch, Gentoo etc., care au servit drept suport pentru mai mai multe sisteme de operare derivate din acestea. Distributiile se deosebesc intre ele, printre altele si prin colectia de software si prin sistemul de management al pachetelor.

Care sunt cele mai cunoscute distributii?

Linux Mint, Ubuntu, Red Hat, Debian, Fedora, openSUSE sunt doar câteva exemple de distributii din câteva sute existente.

Care sunt distributiile cele mai folosite?

Se considera ca distributiile bazate pe Debian au cei mai multi utilizatori (Linux Mint, Ubuntu,), dar nici distributiile bazate pe Red Hat, Suse, Gentoo, Arch, nu sunt mai prejos din acest punct de vedere.

Ce este un mediu grafic?

Spre deosebire de Windows, care vine doar cu un singur tip de desktop (interfata grafica folosita de utilizator), Linux-ul permite diversitate si, asadar, rularea mai multor medii grafice precum Unity, Cinnamon, Gnome 3, Mate, XFCE, Lxde etc.

Care sunt distributiile recomandate pentru incepatori?

Distributii precum Ubuntu, Linux Mint, openSUSE, Zorin, Voyager, Manjaro, Feora, RogentOS, sunt doar câteva exemple care se carcaterizeaza prin usurinta instalarii si utilizarii. Cele mai dificil de utilizat distributii sunt cele fara interfata grafica, precum Gentoo sau Arch, considerate a fi dedicate utilizatorilor experimentati.

Exista distributii românesti?

Da, Redcore, o distributie cu o lunga traditie si Edu Linux (vezi detalii), o distributie mai noua, dedicata educatiei.

Cât costa Linux-ul?

Distributiile GNU/Linux sunt in proportie covârsitoare gratuite si opensource, la fel sunt si zecile de mii de aplicatii care ruleaza pe acestea. Exista si câteva exceptii adresate companiilor. Acestea nu platesc sistemul de operare ci suportul care li se ofera.

La ce poate fi folosit?

Poti folosi un sistem de operea bazat pe GNU/linux la aceleasi sarcini pentru care folosesti Windows-ul sau OS X-ul. Poti edita sau crea documente, poti viziona fisiere video sau asculta muzica in formate diverse, poti naviga pe Internet, trimite si primi e-mail-uri si documente, edita video, foto si audio, poti folosi Skype sau programe de mesagerie instant, poti descarca torrente, realiza softuri, site-uri, animatii 3D sau 2D, poti juca sau realiza site-uri Web, citi pdf-uri sau carti in formate moderne, poti modifica sistemul de operare rapid si usor, dupa pofta inimii.

Ce aplicatii pot folosi pe Linux?

Foarte multe din aplicatiile pe care le cunosti si le folosesti uzual au versiune si pentru GNU/Linux. Mozila Firefox, Opera, Google Chrome, Google Earth, MPlayer, Pidgin, Gimp, Skype, Dropbox, VLC, diversi clienti de torrent, Team Viewer, Blender etc. Multe aplicatii de Windows pot fi rulate pe Linux folosind Wine.

Cine il foloseste?

Diversele distributii GNU/Linux sunt folosite in intreaga lume de zeci de milioane de utilizatori, atât de simpli cetateni cât si de experti intr-un anumit domeniu. Linux-ul este utilizat de toate categoriile de persoane, de la tineri la vârstnici, de la pensionari la persoane active in munca. În România se estimeaza existenta a câtorva zeci de mii de utilizatori de Linux, numarul acestora crescând rapid.

Unde este folosit?

Pe segmentul dispozitivelor mobile, Android-ul, care tot un Linux este, domina fara drept de apel piata, cu peste un miliard si jumatate de dispozitive, in timp ce pe segmentul computerelor, distributiile GNU/Linux numara câteva zeci de milioane de utilizatori. Cifra reala in acest caz este greu de stabilit.

Este tradus in limba româna?

Da. Marea majoritate a distributiilor vin cu suport complet pentru limba româna.

Este legal sa folosesti o distributie GNU/Linux?

În intreaga lume folosirea sistemelor de operare bazate pe Linux este legala. Descarcarea, testarea, instalarea, utilizarea, distribuirea distributiilor GNU/Linux este legala si incurajata, acestea fiind open source.

Care sunt avantajele unui sistem de operare Linux?

Spre deosebire de Windows, Linux-ul este considerat a fi, desi gratuit, cu mult mai sigur, fiabil, rezistent, imun la virusi. Faptul ca este folosit de servicii secrete, de NASA, de diverse organizatii militare, de enorma majoritate a super computerelor lumii, ce va spune? Faptul ca este open source permite oricarei persone sa ii verifice codul in cautare de eventuale probleme. Tot comunitatea este cea care identifica si repara rapid o problema aparuta, fapt destul de greoi in cazul Windows-ului.

Cum sunt sigur ca imi ruleaza computerul meu o distributie GNU/Linux?

Descarcarea imaginii sistemului de operare, arderea ei si apoi bootarea de pe DVD sau stick USB reprezinta pasii initiali ai oricarei testari. Spre deosebire de Windows, Linux-ul iti permite sa il testezi fara a-l instala. Daca acesta functioneaza fara probleme de pe aceste medii, poti mai apoi sa il instalezi. Distributiile GNU/Linux suporta enorma majoritate a configuratiilor existente. Exista distributii dedicate special computerelor mai vechi.

Cum instalez codecurile si driverele?

Acestea sunt instalate automat de sistemul de operare, distributiile GNU/Linux fiind gata functionale din fabrica. În ceea ce priveste driverele pentru placa video, instalarea se realizeaza extrem de simplu prin aplicatii specifice, in functie de sistemul de operare ales. Vezi cum se instaleaza pe Ubuntu.

Cum instalez aplicatiile?

Acestea poti fi instalate din diversele centre soft ale distributiilor, fie prin descarcarea acestora de pe site-urile oficiale folosind instalarea bazata pe "next".

Cine ma ajuta in caz de probleme?

Exista o comunitate nationala si internationala foarte puternica si numeroasa, care te poate indruma. Nenumarate articole, de pe bloguri si site-uri, diverse grupuri si pagini de pe retelele sociale, forumuri, iti stau la dispozitie cu lamuriri si ajutor. În general, Linux-ul este logic si usor de folosit, viabil pentru foarte multe configuratii, iar cu un pic de deschidere, il vei putea folosi la potential maxim extrem de rapid.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign