Exista inca dispute si polemici foarte aprinse privind “Cel mai bun sistem de operare”; exista tabere, exista fanatici, exista “argumente” asa cum exista si “contra-argumente”. Public aici opiniile mele si repet, ma dezic de aceste extremisme, pentru simplul motiv ca a face parte dintr-o tabara sau alta, inseamna a vedea lumea in “alb si negru”. Si mie imi place sa vad lumea multicolora, asa cum o vad eu si sunt convins, inca multi altii!
De ce am optat pentru Linux?
Cred ca cele mai importante argumente tin de constructia mea interioara, de SPIRITUL licentei GNU-GPL, care are o cu totul alta semnificatie decât orice licenta comerciala. Libertatea de a alege, mi s-a parut fundamentala, dincolo de multele inconveniente legate de utilizarea Linux zi de zi, ca mediu de productie.
Cred cu tarie ca o societate bazata pe dictatura, oricât de abil ar fi ea camuflata in dosul sloganelor de marketing, ramâne o societate bazata pe frica, teroare, abuzuri, minciuna si manipulare.
În peisajul de pâna acum, am gasit o alternativa pentru o altfel de lume, bazata pe COOPERARE, ONESTITATE, AJUTOR RECIPROC, PARTAJAREA RESURSELOR — LUMEA FOSS.
Poate ca in forma actuala, GNU- GPL si GNU ODPL inca acopera un segment mic a ceea ce inseamna “resurse” si “creatie”, dar vad in spiritul intrupat in aceste licente, o deschidere pe care omenirea abia acum incepe sa o descopere si sa o valorifice, intr-o oarecare masura.
Primii pasi in lumea libera desenata de aceste licente, i-am facut incepând din 1996, când am inteles ca atât timp cât am o alternativa LEGALA SI GRATUITA la un program de calculator, ACEEA este SOLUTIA MEA!
Am inlocuit practic toate programele de pe calculatorul meu, cu programe gratuite (FreeWare sau OpenSource), in functie de ce am putut gasi.
De m-am oprit la Linux Mint?
Decizia de a renunta total la Windows, a survenit in iulie 2012, dupa un incident care mi-a produs o paguba dureroasa: HDD-ul Dell s-a defectat si am pierdut pe lânga cei circa 270 euro cât costa un HDD de 500 GB si licenta la Windows 7, cu care cumparasem laptopul. Daca facem un calcul rapid, pagubele se ridica la peste 400 euro (270 + 140 = 410). Pentru “acasa” si mai ales pentru România, este o paguba peste care e foarte greu de trecut!
Las la o parte mizeriile cu activarea ale Windows 7, care pur si simplu a refuzat sa ruleze, pentru ca aveam un HDD nou.
În acest punct, am avut de inventariat doar câteva distributii, care se pretau la lucrul zilnic: Ubuntu, Linux Mint si ZorinOS. Restul, erau intr-un stadiu de dezvoltare care putea fi incadrat doar la categoria “tentative”.
Celelalte distributii majore (Debian, Slackware, Gentoo, Arch, CentOS), ieseau din discutie din start, fiind concepute exclusiv pentru programatori si experti in administrarea retelelor complexe de calculatoare si respectiv in furnizarea de servicii online.
Îmi amintesc vag ce distributii am testat atunci. Stiu ca am revazut Mandriva, care fusese cândva ceva de exceptie, poate singurul Red Hat cu adevarat “User Friendly”. Am testat OpenSuse si Fedora (versiunea 17), dar la vremea respectiva, erau inca multe de rezolvat pe partea de aplicatii suportate. Am mentionat “Red Hat”, pentru ca a fost cred singurul Linux “user-friendly” incepând din 1997… Poate ca multi au uitat, dar datoram enorm Red Hat Inc. faptul ca astazi avem de unde alege un “Linux pentru acasa”!
Mai mult decât atât, cu riscul de a supara pe unii, cred ca Ubuntu ar mai fi asteptat mult si bine sa se nasca, fara Red Hat!
În fine, a venit si rândul ZorinOS, destul de laudat inca de pe atunci. Mi s-a parut insa extrem de primitiv si destinat mai curând novicilor si necunoscatorilor intr-ale calculatoarelor. Am recunoscut in ZorinOS — spre oroarea mea! — aceeasi filosofie stupida a Windows! Din pacate si versiunea 2016 (Core 9 si Lite 9) mi-au lasat aceeasi impresie de superficial si de slogane de marketing… Totusi, obiectivitatea si onestitatea, ma constrâng sa recunosc: cei de la ZorinOS, fac exact ceea ce au declarat! Un Linux foarte Windows-like!
Ubuntu, din nou la rând! Bineinteles, am testat Ubuntu. Ar fi fost si greu sa-l ocolesc, daca tin seama ca sunt printre fericitii posesori ai unui set de CD-uri “Genuine” (autentice) Ubuntu, versiunea 5.04!!
Îl stiam deci de ceva vreme, il si folosisem in dual-boot si, constatasem cu stupoare ca mergea mult mai bine decât Windows XP, desi am licenta (de fapt am chiar doua, doar pentru XP!) deci iese din discutie vreo disfunctie cauzata de faptul ca ar fi piratat…
Perioada 2010 – 2012, a fost poate vremea când urmaream cu febrilitate evolutia aplicatiilor de sub Linux si “vânam” ziua când voi zice “Adio, Windows!”
Devenise practic un obicei sa imi fac treburile sub Ubuntu si sa apelez la Windows, doar pentru ce era imposibil de facut sub Linux, cu uneltele din vremea respectiva. Au fost momente de mare amaraciune dar si de mare bucurie, pentru ca incepusem sa lucrez aproape zilnic cu Linux! Era deja un mare salt, de la o utilizare ocazionala, teste diverse ale unor distributii diferite, la utilizarea zilnica, fie si (doar…) pentru câteva ore!
Desi mi-as fi dorit sa ramân pe Ubuntu, pentru ca deja stiam mai multe despre aceasta distributie, am avut ghinionul sa pic in febra “Unity” si asta mi-a amintit de filosofia Windows, de care eram deja satul pâna peste cap!
Am simtit asta ca pe o infrângere si m-am indreptat catre ultima speranta: Linux Mint.
Linux Mint, dupa primele teste, parea sa fie exact ce spunea. Aveam sa descopar o multime de probleme carora a trebuit sa le gasesc solutii. Fonturile românesti, schimbarea layout-ului de la RO la EN si invers, butoanele de la ferestre care dispareau si ma lasau in imposibilitatea de a mai face ceva cu tot sistemul, etc. La asta, mai adaug si imposibilitatea de a gasi echivalentele Linux pentru programele de care aveam nevoie. Declaratii sforaitoare existau cu duiumul, dar aplicatia odata instalata, constatai ca e plina de “bugs” si pâna sa apuci sa faci ceva, trecea o zi intreaga plina de chinuiala sisifica…
Un lucru bun insa, era. Sursele de programe erau cele de la Ubuntu si cum lumea FOSS se misca destul de repede, stiam ca intr-o buna zi, viata mea se va usura destul incât sa uit de Windows si cosmarurile traite in lumea Windows!
Pe de alta parte, versiunea adoptata de mine a fost XFCE si puteam urmari in paralel evolutia XFCE si pe alte distributii.
Desi am ramas pâna astazi pe versiunea Linux Mint 13, am testat mereu si alte distributii, inclusiv alte versiuni de Desktop Manager (MATE, de pilda). Cândva, imi placuse enorm KDE si trebuie sa admit, este exceptional slefuita, exceptional dotata, doar ca are un mare defect: e un sistem de operare in sine, care consuma mai mult decât sistemul de operare gazda! Daca ar fi sa ma raportez la lumea Windows, cred ca DM KDE, e cel mai bloated Windows care se putea imagina! Din fericire pentru pasionatii Linux, spre deosebire de Windows, KDE e totusi un program ca oricare altul si poate fi schimbat dupa preferinte!
Iarasi din fericire pentru iubitorii Linux, aproape orice aplicatie KDE, poate fi instalata fara sa instalezi obligatoriu KDE. Linux Mint se descurca destul de bine cu dependentele specifice ale diferitelor medii de lucru (atât cele GNOME cât si cele KDE sau XFCE). Desigur, unele aplicatii necesita ceva mai multa linie de comanda pentru documentare (paginile man) si instalare, dar cu timpul, s-a imbunatatit mult situatia. Pentru cei mai putin familiarizati, exista si o versiune de “graphic man”, “gman” ceva gen Xterm, cu care se poate lucra in interfata grafica. Pentru o alternativa HTML, mai trebuie instalat si “man2html” si putem studia paginile man, in browser.
E foarte util, mai ales la documentatii intortocheate, gen GRUB2…
LINUX MINT DUPA 4 ANI…
E logic sa ma intreb, e logic sa te intrebi daca dupa patru ani de muncit zilnic cu Linux, am vazut ceva imbunatatiri.
Foarte pe scurt, o sa trec in revista câteva impresii:
Anul 2012. A fost plin de stress, pentru ca aveam nevoie sa gasesc o puzderie de solutii la o puzderie de probleme, care pareau sa fie fara sfârsit! Presupun ca cel mai neplacut era faptul ca eram inca intr-un fel de jungla necunoscuta. Instalarea unei aplicatii, era un infern… Synaptic, lista o puzderie de denumiri criptice si când aveam nevoie de un program care sa faca o anume chestie, trebuia sa consum câteva ore sau chiar câteva zile, pâna gaseam ceva documentatie sau referinte pe net. Rezultatele de multe ori duceau la aiureli si câteodata, orice combinatie de cuvinte cheie foloseam, rezultatele erau total pe dinafara de ce cerusem si de ce cautam eu… A fost o perioada grea, mai ales ca stiam ca sub Windows, aveam o puzderie de programe care functionau si cu care imi faceam orice treaba! Mai aveam sub Windows si unele programe cumparate cu licenta, care acum imi lipseau. Eram insa in Grecia si puteam sa imi permit sa strâng din dinti si sa merg mai departe!
Anul 2013. Pe partea de calculatoare/Linux insa, acumulasem ceva experienta, reusisem sa imi construiesc un mod de lucru si sa rezolv problemele care apareau. Spre sfârsitul anului, cred ca am simtit pentru prima oara o usurare! Multe din aplicatiile de care aveam nevoie (editare video, grafica vectoriala, editare foto, lucrul cu formatul PDF), erau din ce in ce mai capabile si multe din neajunsurile de care ma izbisem de-a lungul anilor anteriori, puteau fi ocolite. Am invatat in acest an cam care sunt aplicatiile cu care pot lucra, cum se lucreaza cu ele, cum se numesc, cum sa lucrez eficient cu Synaptic si inca multe altele. Am reusit de asemenea sa-mi pun la punct strategia de backup-restore, sa am siguranta datelor si a instalarilor.
Anul 2014. Acest an, cred ca a fost primul an in care am putut sa ma retrag “in spate”, sa privesc imaginea de ansamblu a ceea ce putea face Linux pentru cineva care s-a decis sa mearga mâna in mâna cu el! Linux, asa cum vad eu lucrurile acum, e mai putin un “sistem de operare” sau “o distributie” si e mult mai mult o FILOSOFIE DE VIATA, UN SPIRIT care te patrunde si caruia, ii devii parte la un moment dat. Poate ca ti se pare complicat ce spun eu aici, dar treci DEFINITIV la Linux, UITA DE WINDOWS si vino aici pe blog si spune-mi dupa doi, trei ani de “Linux zi de zi”, cum te simti CA OM, CA FIINTA?
Anul 2015. An interesant, poate mai ales prin prisma bilanturilor lucrului sub Linux. Am realizat cu si sub Linux: filme, grafica, am compus si inregistrat muzica, mi-am ilustrat muzical filmele, am scris si publicat articole, mi-am administrat domeniile si hostingul, am administrat instalarile WordPress, am comunicat cu cititorii, cunoscutii si prietenii… Totul de sub Linux Mint! Si da, anul 2015, m-a adus din nou in fata distributiilor Linux. Am testat iubiri mai vechi (Damn Small Linux, Studio64, Puppy Linux, AV Linux) sau mai noi (versiuni diferite ale Linux Mint). Tot in 2015 m-am bucurat ca a venit “dezghetul” in lumea Ubuntu, ca “fundamentalistii” au lasat-o mai moale cu “Unity” care se pare ca a scos din sarite o multime de iubitori Linux si suporteri seriosi ai Ubuntu… Tot anul 2015, avea insa sa-mi aduca “mortul in casa”! Prin iulie, am inteles ca daca vreau sa ajung unde mi-am propus cu Scoala ZENLA, o sa am nevoie de un notebook foarte portabil dar si “flexibil” ca software. Am gasit un ASUS X200M. Asa m-am trezit ca am o masina cu firmware UEFI. Mi s-a parut cam ciudat ca au aparut la nivel de “consumer” chestii asa de sofisticate, dar obtinusem totusi o masina noua si destul de capabila pentru banii dati (circa 190 euro). Mai era si o alta “amenintare” care plutea la orizont: deja Chrome si inca un soft (am uitat care…) ma pisau la cap ca “a incetat actualizarea, pentru ca sistemul de operare a incetat sa mai aiba suport de la producator”. A! Mi-am amintit! Am vrut sa instalez OpenShot 2.x, care vine cu o gramada de bunatati promise si m-a cam luat cu flit: “Your operating system is too old for this version of software”. Mno… Acu’… Mno… Cam adevarat zice, da’ io, cu cine votez? Durerea mare de cap este ca… am zeci de aplicatii de instalat si configurat si per total, am nevoie de aproximativ 48 de ore de munca. Adica… o saptamâna! Si asta, pentru fiecare calculator in parte! Asta inseamna o luna de munca “pe brânci”, sau, la relenti, cu backup-uri intermediare, intins pe mai multe saptamâni.
Anul 2016. Acest an, cel putin primul semestru care tocmai s-a incheiat, are un bilant pozitiv pentru mine. În acest an, m-am pus la punct cu ce inseamna UEFI si GPT din perspectiva utilizatorului casnic. Cred ca sunt suficient de bine pregatit, poate chiar cu vreo 3 – 4, poate chiar 5 ani inaintea pietei, pentru ca daca ar fi sa trec de astazi pe masini UEFI 100%, am tot ce imi trebuie, inclusiv alternativa pentru sistemul de operare: Ubuntu MATE! Am de asemenea si rezolvarea “in buzunar” pentru masinile vechi, cele cu BIOS, adica Dell N5030, Lenovo T400 si eventual Lenovo T61 (asta depinde de sotia mea si de cât mai rezista XP fara update-uri…) si care este… Linux Mint 18 LTS!
CONCLUZIA FINALA
Cred ca cea mai importanta realizare, poate fi prezentata asa:
Mi-am demonstrat mie insumi, ca pot fi fidel convingerilor mele si ca pot face ceea ce vreau, folosind un pachet de software GRATUIT, LIBER, in ciuda tuturor obiectiilor si controverselor din lumea IT;
Am demonstrat oricui are nevoie de o solutie complet gratuita, ca se poate realiza enorm de mult cu ceea ce ofera astazi lumea Linux.
Daca am rezistat patru ani sa lucrez zilnic cu Linux si am realizat o multime de lucrari care pot constitui baza de pornire pentru a iti construi propriul tau job, propria ta afacere sau, pot constitui instrumentele de lucru in cadrul unei firme, inseamna ca se poate si ca orice alte comentarii si obiectii, tin de o alta zona decât cea zisa “imposibil”.
Am demonstrat lumii intregi ca se poate trai LEGAL si fara software comercial. Da, poate ca inca mai este mult pâna la 100% software si hardware OpenSource – OpenHardware, dar asa cum arata lumea Linux astazi, este o alternativa viabila, inclusiv pentru cei care vor sa faca altceva decât programare, servere, hosting si servicii web (ISP).
Închei aici, cu o remarca: Pentru mine cel putin, cine face piraterie la software comercial, merita sa zaca in puscarie, pâna la ultima suflare. Atât timp cât exista posibilitatea de a lucra LEGAL, orice justificare pentru furt, este condamnabila si o consider o circumstanta agravanta.