Meniu

Linux Educational si Linux pentru Acasa

Astazi, vreau sa impartasesc câteva idei si framântari ale mele, in legatura cu un subiect a carui importanta in România si oriunde in lume, este cruciala: EDUCATIA si mai ales AUTOEDUCATIA.

E posibil sa fi omis sa spun ce anume m-a determinat sa aleg Linux, acum aproape 20 de ani in urma si ce motivatie m-a facut sa am rabdare 15 ani sa trec la Linux. Doua motivatii puternice au fost si ele au ramas in continuare:

EDUCATIA.

Este notoriu faptul ca sansele de supravietuire ale unui om educat, intr-o lume din ce in ce mai agitata si mai tehnologizata, sunt mult peste ale unui analfabet sau ale analfabetului functional. Linux este o solutie viabila si indraznesc sa afirm asta, indiferent de parerile altora — si ceea ce afirm vine din propria mea experienta! — ba chiar mai mult decât atât, este o solutie performanta! Sa mai amintesc despre cealalta latura a lumii? Acea latura opusa super-tehnologizarii, opusa transformarii omului intr-un tranzistor intre milioanele de tranzistori ai unui chip care controleaza o masinarie oarecare, acea latura a societatii care militeaza pentru INTEGRAREA OMULUI ÎN MEDIU, latura care preocupa din ce in ce mai multi oameni? SUSTENABILITATE este astazi cuvântul cheie! Vedem cu totii ce inseamna o societate administrata de agramati, analfabeti functional si inculti. O traim clipa de clipa, de sapte decenii. Sau poate de 7 secole. Sau poate chiar mai mult…


COSTURILE EDUCATIEI.

A inceput sa ma dezguste fanfaronada si minciuna sfruntata numita “invatamânt gratuit”. Învat de-o viata si pot spune despre educatie ca proces, ca este oricum si orice, ÎN AFARA DE GRATUITA! Mai mult decât atât, afirm ca EDUCATIA este exorbitant de costisitoare si ai nevoie de un curaj nebun sa alegi sa pui educatia inainte de toate nimicurile care se promoveaza cu bugete de reclama de miliarde de euro lunar. Daca te-ai trezit macar un pic la realitate, atunci STII ca asa stau lucrurile!

Acestea sunt, in opinia mea, argumentele care ar trebui sa determine orice om sa aleaga educatia si cum scaderea costurilor educatiei devine un obiectiv primordial, evident, m-am orientat asupra solutiilor aflate la indemâna.

E adevarat, visez la un sistem de educatie complex si absolut gratuit pentru toata lumea. Un sisatem la care oricine sa aiba acces fara vreo restrictie. Visez ca aceasta paradigma sa devina o traditie transmisa din generatie in generatie, respectata si dezvoltata.

Deocamdata, constat ca este un vis si-atât.

Dar am facut ceea ce mi-a stat in putinta sa imping acest vis din zona himerelor fara consistenta, in zona REALITATII.

Stiu ca achizitionarea unui calculator, inca reprezinta un efort mare pentru nenumarate familii din România. Dar mai stiu si ca se poate.

Si aici, intervine prima parte a titlului: LINUX EDUCATIONAL.

Putem folosi calculatorul ca sala de clasa si ca profesor, disponibil in orice moment, pentru orice nevoie educationala am avea?

Fara indoiala, daca preiau ideea la modul absolut, suntem inca extrem de departe de o astfel de realitate.

Totusi, exista foarte multe mijloace cu ajutorul carora ne putem spori educatia, cunoasterea si autocunoasterea, daca apelam la un calculator.

Un laptop ieftin, costa undeva spre 800 lei. EU am cumparat asa ceva. E drept, e in clasa “net-book”, adica ceva mic, compact si cu resurse modeste, dar pentru un incepator, il consider excelent si suficient de performant. Se numeste ASUS X200M si sunt deja si alte variante disponibile pe piata noastra.

Si AICI intervine chestiunea delicata a COSTURILOR. Pentru ca daca la hardware adaugam si costul licentelor pe care legile ne obliga sa le platim pentru a avea dreptul de a folosi un software LEGAL, intram intr-o spirala inflationista, perfect controlata de catre lumea comerciala.

Si, ca sa trecem la adevarul de dincolo de slogane, un Windows cu licenta, costa 140 euro. A

Ca sa ai o imagine a ce inseamna 630 lei, eu am cumparat de la second hand un Lenovo T 61 cu 615 lei si un Lenovo T400 cu 680 lei.

Pe Lenovo T400, am facut multe dintre testele Linux despre care am scris aici si o parte din materialele video.

DE CE LINUX PENTRU EDUCATIE?

Am argumentat mai sus, din perspectiva financiara. Dar mai este inca o perspectiva, pe care o inteleg doar cei care lucreaza in domeniul calculatoarelor. Sistemul de operare si calculatorul, sunt ca un autoturism care are tot ce ii trebuie, in afara de caroserie!

Câti oameni ai vazut tu inghesuindu-se sa cumpere o masina fara caroserie?

Un calculator cu sistem de operare si atât, este de un foarte redus folos pentru educatie. Ca sa il poti folosi, ai nevoie de programe, cu ajutorul carora, sa iti dezvolti o aptitudine sau alta, dupa cum simti ca ai chemarea interioara. Toti simtim o atractie deosebita catre o activitate si ne simtim incarcati energetic, impliniti si chiar fericiti, când facem un anumit lucru, când desfasuram o anumita activitate.

Ei bine, pâna sa gasim acea activitate, de multe ori ne irosim decenii din viata. Iar când in final, dupa cautari istovitoare am descoperit, constatam ca am imbatrânit mult prea mult ca sa ne mai intereseze altceva decât… obstescul sfârsit!

Ai dubii? Stai de vorba cu bunicii tai, cu alti oameni in vârsta de peste 70 de ani si intreaba-i ce si-ar fi dorit sa fie in viata si apoi compara cât din ce si-au dorit, a devenit realitatea lor de zi cu zi?

Eu am reusit sa transform calculatoarele mele in niste instrumente care scurteaza acest proces, cu cel putin 20 de ani!

Totul este sa stii ce sa faci si cum sa faci!

Altfel, calculatorul e o paguba ca multe altele cu care suntem asaltati din reclamele fara numar, care ne populeaza pâna la refuz existenta.

AUTIONSTRUIREA este ceea ce ne va face mai buni, mai intelepti si mai bogati, din toate punctele de vedere.

John Doe

Articole publicate de la contributori ce nu detin un cont pe gnulinux.ro. Continutul este verificat sumar, iar raspunderea apartine contributorilor.
  • | 340 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign