Meniu

Din istorie - Editorial pe tema realizarii unei distributii romanesti de linux, denumita RoLinux

Acest editorial isi propune sa arunce o privire asupra discutiilor, care au loc intens pe listele de discutii, de citeva zile pe tema realizarii unei distributii romanesti de linux, denumita RoLinux.
Voi folosi in acest editorial citate din opiniile celor care iau parte la aceste discutii pentru a va introduce mai bine in atmosfera.
In primul rind, ar trebui sa fac o prezentare a proiectului RoLinux pentru cei care nu stiu despre ce este vorba. RoLinux se doreste a fi o distributie linux realizata de romani pentru romani. Adica, aplicatii sa se prezinte cu mesaje in limba romana, iar distributia sa contina toate programele necesare utilizatorilor romani, atit utilizatori individuali cit si firme. Dar RoLinux se bazeaza foarte mult pe functionarea unui LUG, in prezent RLUG. De ce? Pentru ca LUG-urile au menirea de a promova Linux-ul si a oferi suport utilizatorilor. Iar RoLinux va avea nevoie de multa propaganda (advocacy), va trebui sa dovedeasca - in special firmelor - ca exista un bun suport tehnic, va trebui sa inlocuiasca Linuxul cu RoLinux in cadrul institutiilor de invatamint. De asemenea, RLUG va fi organizatia care va prezenta la expozitii si la simpozioane RoLinux-ul. RLUG (pe moment) va fi cel care va face advocacy pentru RoLinux si care va face ofertele catre firme si institutii (private sau chiar ale statului). In continoare il voi cita pe Barbarosie:

Am venit si eu din vacanta si am constat cu surprindere amploarea pe care a luat-o discutia despre distributia romaneasca de Linux. Dupa parerea mea discutia a luat-o insa un pic pe aratura. Am ajuns sa discutam detalii, dar nu am clarificat inca lucrurile mari, importante.

Realizarea unei distributii noi este un lucru foarte complicat si nu cred ca am putea avea o varianta cat de cat stabila mai devreme de un an, un an jumate (si cred ca sunt optimist!). Asa ca eu propun sa pornim de la o distributie existenta si sa incercam sa o localizam, incet, incet. Si, bineinteles, sa o imbunatatim in masura in care suntem in stare. Avantajele sunt destul de multe, nu cred ca trebuie sa le enumar, iar singurul dezavantaj pe care il vad e ca nu ne mai putem da mari ca am facut o distributie complet noua. Stiu, vor aparea discutii referitoare la distributia pe care sa o alegem. Sper sa putem trecem peste ele, peste simpatiile si antipatiile fiecaruia (putem organiza un mic referendum!).

Eu cred ca numai traducerea documentatiei in limba romana si tot ar fi un succes enorm! Asta nu inseamna ca trebuie sa ne oprim numai la atat :)))

Si acum imi spun si eu parerea in legatura cu cateva din lucrurile discutate mai devreme:

1. Necesitatea unei distributii 'localizate'

E adevarat ca majoritatea utilizatorilor *actuali* de Linux stiu engleza. Probabil toti stiu sa inteleaga propozitii de genul 'My name is..' sau 'Fuck Bill What'shisname', insa sunt convins ca o mare parte dintre ei nu inteleg toate subtilitatile unui How-To. In plus, noi vrem sa atragem noi utilizatori, care sa nu stie neaparat engleza, nu?

In contextul asta, traducerea documentatiei mi se pare un lucru foarte binevenit. Bun, de aici incolo insa discutia se complica. Cat de mult sa localizam? Localizam de exemplu un program ca fdisk? Sau mesajele kernelului, sau mesajele ppp? Aici discutia este cu adevarat delicata... Traducem termenii tehnici? Cum? Cum traducem, de exemplu, 'logger'? Trebuie sa fim foarte atenti sa nu devenim ridicoli.

Asadar, desi o localizare este binevenita, trebuie facuta cu mare grija...

2. Profitul

Cred ca nu incape nici o indoiala ca distributia ar urma sa fie necomerciala, ceva gen Debian (ca filosofie, nu neaparat continut). Asadar ideea de a scoate profit, cel putin deocamdata, nu cred ca isi are locul. Putem eventual cauta sponsori, astfel incat cei care muncesc la distributie sa castige ceva (mai mult sau mai putin simboilc).

3. Una sau mai multe distributii

Parerea mea este ca trebuie una singura cu instalare foarte versatila. Nu cred ca mai e nevoie sa spun de ce.

4. Alte piete

Eu cred ca se poate face (si chiar trebuie sa facem) o distributie pe care un american sa o poata folosi la fel de bine ca si un roman, totul depinzand de optiunile de instalare. De exemplu poate exista la inceputul instalarii o fereastra de dialog in care utilizatorul sa fie intrebat (si in engleza si in romana) ce limba vrea sa foloseasca. Nu cred ca e prea greu. In felul asta ii atragem si pe cei carora li se pare caraghios (ca sa nu folosesc cuvinte mai dure) sa vada mesaje in limba romana pe ecran...

Initial s-a plecat de la un e-mail in care se cerea ca cei care urmaresc lista de discutii sa-si dea cu parerea ce programe Linux exista ca echivalent al programelor des folosite sub Windows.
In continoare il voi cita pe Mirce Stoian care prezinta cit de usor se poate migra de la Windows la Linux, fara ca utilizatorii sa se simta frustati sau stinjeniti de lucrul cu un OS (multi utilizatorii nici nu stiu ce inseamna aceasta prescurtare) total necunoscut lor.

La mine in orasul natal multi au migrat catre Linux in locuri in care te asteptai mai putin. In birouri in care se foloseau retele Windoze95. O firma a venit cu ideea de a comercializa calculatoarele, solutii de retele pe baza de Linux. Calculatoare nu foarte pretentioase, la un pret FOARTE atractiv, cu un Linux pe ele si un StarOffice, cu look&feel-ul; Win95 (datorita lui fvwm95 cu usoare adaptari, si o configurare atent facuta). Zapacitele de secretare si alte neamuri de utilizatori comuni nici nu au observat noutatea . Atunci mi-am dat seama ca se poate. Numai dupa putin timp si-au dat seama ca este totusi ceva schimbat: "Parca arata mai altfel decat ieri?", "Domnu', merg mai repede calculatoarele...ati cumparat altele?", etc.

Din pacate nu stiu din ce oras este Mircea. Ar fi fost util sa vedem daca aceasta initiativa a aparut intr-un oras mare sau mic. De ce? Concluzia de tras o sa va o las voua.
Un ultim aspect pe care il voi prezenta sint discutiile despre profiturile pe care aceasta distributie ar trebui sa le aduca. Discuiile au fost foarte aprinse pe aceasta tema, mai ales datorita faptului ca Linux s-a impus ca un OS free of charge si s-a creat in jurul lui o miscare care a facut ca majoritatea aplicatiilor destinate acestei platforme ori sa fie free of charge ori sa aiba un pret mult scazut fata de varianta aplicatiei pentru alta platforma.
SI acum ce spunea Mircea despre acest subiect, combatintul de Vampi:

Draga Stefanita,

Se pare ca ai o idee gresita a ceace inseama FREE sau GRATIS! In lumea reala nu exista nimic GRATIS. De exemplu, spatiul si BW pe care tu il pui la dispositie nu este gratis. Cineva plateste pentru ele intr-un fel sau altul. Cu exemplul acesta in minte poti sa- mi spui te rog cine o sa platesca posta (timbrele etc) pentru a trimite CDul la cumpatrator? Doar nu e pe gratis nu? Si apoi telefoanele pentru technical suport. Cine o sa le furnizeze? Electricitatea, caldura, biroul ubde organizatia o sa aibe sediul oficial? Toate acestea cer bani.

O organizatie care doreste sa-si vinda produsul, oricare ar fii el, trebuie sa aibe un statut oficial. Asta inseama inregisrarea cu statul si Platire de taxe. De unde bani daca nu vinzi pe bani? Donatii??? Poti astepta mult si bine!

Poate o definitie noua a cuvintului FREE este binevenita aici. Sa spunnem ca produsul tau costa $100 dolari sa-l produci. Daca-l vinzi co 100+Toate cheltuielile legate de distributie atunci produsul tau devine "FREE" deorece nu exista un PROFIT!

Poti atunci sa te inregistrezi ca un "Non Profit Organization" si sa nu patesti taxe. Insa Consumatorul a PLATIT $100+.

Si apoi ce este gresit ca organizatia SA FACA un profit? In fellul acesta poate sa se extinda, sa inbunatateasca produsul, sa introduca produse noi. Profitul atrage lume cu nume de resonanta. Lumea cu nume de resonanta aduce prestigiu organizatiei. Iar prestigiul se transforma in cresterea vinzarilor.

Lumea reala nu este de natura technica. Lumea reala este de natura a afacerilor. Raportul de technocrati la afaceristi este de 1:1000 cel putin. Cinde mergi pe starda, uitatate la trecatori, analizeaza purtarea lor, mersul lor, felul de a se imbraca etc.

Ai sa fi uimit citi afaceristi vei gasi :-)

Sper ca acest editorial sa nu fi fost prea lung sau plictisitor. Pina la o noua revedere, navigate calma pe marile informatiei.

FlorinM

Utilizator Linux - Solus OS, pasionat de calatorii.
  • | 2708 articole

Nici un comentariu inca. Fii primul!
  • powered by Verysign